Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā samazināt degvielas izmaksas?

Runājot par degvielas patēriņu, ir vairākas darbības, ko var veikt, lai samazinātu degvielas izmaksas un ietaupītu naudu. Divas galvenās stratēģijas ir vai nu jau esošā transportlīdzekļa degvielas ekonomijas uzlabošana, vai jauna, ekonomiskāka transportlīdzekļa iegāde. Ne vienmēr ir iespējams iegādāties jaunu automašīnu, taču esošā transportlīdzekļa ekonomijas uzlabošana ir kas tāds, ko varat veikt jau šodien. Turpinājumā dažas stratēģijas, kas palīdzēs samazināt degvielas patēriņu izmaksas.

Pārliecinies, ka auto riepas ir pareizi piepumpētas

Riepas, kas piepūstas atbilstoši auto ražotāja rekomendācijām, būtiski uzlabo degvielas efektivitāti.

Riepu spiedienu ietekmē dažādi faktori. Viens no tiem ir gaisa temperatūra, tādēļ regulāri pārbaudiet gaisa spiedienu auto riepās, īpaši, ja ir vērojamas būtiskas laikapstākļu svārstības.

  Pārbaudi, vai skābekļa sensors darbojas pareizi

Transportlīdzekļi mūsdienās ir aprīkoti ar vismaz vienu skābekļa sensoru. Šie sensori pastāvīgi analizē skābekļa koncentrāciju transportlīdzekļa izplūdes gāzēs. Ievade no sensora tiek nosūtīta uz motora datoru, lai noteiktu, cik daudz degvielas vajadzīgs katrā degšanas ciklā. Diemžēl šie sensori ar laiku nolietojas, un var kļūt kļūdaini.

Ja pamani, ka degvielas patēriņš ir lielāks nekā parasti, ir vērts doties uz servisu, lai veiktu šīs svarīgās detaļas diagnostiku. Tā nomaiņa rada zināmas izmaksas, tomēr tas ir būtisks ieguldījums automašīnas pareizā un efektīvā darbībā. Šī un citu svarīgu elementu remontam un nomaiņai var noderēt nebanku kredīts. Vairāk par to var izlasīt šeit.

Kur vien iespējams, izvēlies labas kvalitātes ceļus

Bieži aizmirsts degvielas neefektivitātes faktors ir ceļa seguma kvalitāte. Dzinēja enerģija tiek izmantota ne tikai, lai transportlīdzeklis brauktu uz priekšu - katrs transportlīdzekļa atlēciens vai satricinājums atņem dārgo kinētisko enerģiju, par kuru Tu maksā pie degvielas sūkņa.

Līdzīgi ir ar satiksmes sastrēgumiem - tie var palielināt degvielas patēriņu līdz pat 40%.

Ievēro mērenu braukšanas ātrumu

Braukšanas ātruma ierobežošana ir vēl viena metode degvielas patēriņa samazināšanai. Tas ir saistīts ar faktu, ka mazākam ātrumam ir nepieciešams mazāk degvielas, tādā veidā samazinot degvielas izmaksas.

Ierobežo agresīvu braukšanu

Agresīva braukšana rada lielāku degvielas patēriņu, jo ietver ātruma pārsniegšanu, paātrināšanu, strauju  bremzēšanu un pat asus pagriezienus. Lai uzlabotu transportlīdzekļa degvielas ekonomiju, ir svarīgi mainīt autovadītāja ieradumus. Agresīva braukšana var negatīvi ietekmēt degvielas ekonomiju pat par 20-30 procentiem.

Samazini auto kravu

Mazāka auto krava arī var palīdzēt ietaupīt degvielu. Princips ir vienkāršs - jo vieglāks transportlīdzeklis, jo efektīvāks tā degvielas patēriņš. Lai samazinātu degvielas izmaksas, pārliecinies, ka automašīnā pārvadā tikai to, kas patiešām nepieciešams.

Izstrādā efektīvāku maršruta plānu

Degvielas patēriņu būtiski var samazināt arī rūpīgāka braukšanas maršruta plānošana. Tas ietver ne vien īsāko ceļa posmu izvēli, bet arī ikdienas gaitu plānošanu.

 Ja pie veikala piestāsi pa ceļam no darba, nevis vispirms aizbrauksi mājās un tikai tad dosies iepirkties, patērēsi mazāk degvielas. Šādi sīkumi var šķist nenozīmīgi, tomēr ilgtermiņā tie var radīt būtisku atšķirību.

Biežāk staigā kājām

Visvienkāršākais veids, kā samazināt degvielas patēriņu un izmaksas, ir retāk izmantot automašīnu, tās vietā priekšroku dodot staigāšanai ar kājām vai citam pārvietošanās veidam, piemēram, braukšanai ar velosipēdu. Tādā veidā ietaupīsi naudu, kā arī parūpēsies par savu fizisko formu un veselību. Protams, ir situācijas, kad bez auto neiztikt, taču noteikti Tavās ikdienas gaitās ietilpst arī salīdzinoši nelieli attālumi, ko bez problēmām vari veikt kājām.

Veic regulāru auto apkopi

Regulāra auto apkope ir ļoti svarīga, taču tā arī prasa finansiālos ieguldījumus. Ja naudas šim mērķim uzreiz nav, par risinājumu var kļūt aizdevums. Šobrīd pieejami dažāda veida kredīti - tos izsniedz gan bankas, gan nebanku kredītdevēji. Tādēļ svarīgi saprast, kuram no tiem dot priekšroku. Par to, kādas ir galvenās atšķirības starp banku un nebanku aizdevēju izsniegtajiem kredītiem, var izlasīt šajā rakstā.

Lai samazinātu degvielas patēriņu, ir svarīgi plānot maršrutu, izvēlēties labākas kvalitātes ceļus, cik vien iespējams, izvairīties no sastrēgumiem un parūpēties, lai transportlīdzeklis būtu labā tehniskā kārtībā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti