Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā saņemt OCTA atlīdzību pēc ceļu satiksmes negadījuma

Lai saņemtu OCTA atlīdzību, ceļu satiksmes negadījumā cietušajai personai vainīgās personas apdrošinātājam jāiesniedz pieteikums par radītajiem zaudējumiem. Tomēr dažkārt saistībā ar OCTA atlīdzību un tās saņemšanu rodas neskaidri jautājumi, piemēram, kad jāpaziņo par ceļu satiksmes negadījumu; kas notiek, ja vainīgais nav noformējis OCTA polisi; kādos gadījumos atlīdzību var arī nesaņemt. Uz šiem un citiem svarīgiem jautājumiem atbildes izlasīsi šī raksta turpinājumā

 

Pareiza rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma

Lai būtu drošs, ka pēc ceļu satiksmes negadījuma tiks izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība, svarīgi ir fiksēt notikušā apstākļus – ja iespējams, nofotografēt negadījuma vietu un iesaistītos transporta līdzekļus.  Nepieciešams arī sastādīt saskaņoto paziņojumu vai izsaukt policiju. Saskaņoto ziņojumu atļauts sastādīt tad, ja:

  • Ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti divi transporta līdzekļi;
  • Starp abiem transportlīdzekļu vadītājiem nav domstarpību par notikušā apstākļiem;
  • Nav cietušo;
  • Nav nodarīti bojājumi trešo personu mantai;
  • Transporta līdzekļiem nav bojājumi, kuru dēļ tiem aizliegts braukt

Ja ceļu satiksmes negadījums neatbilst kādam no šiem punktiem, par notikušo nepieciešams informēt policiju.

Paziņošana par apdrošināšanas gadījumu

Pēc tam, kad fiksēti notikušā apstākļi, negadījumā cietusī puse vainīgā apdrošinātājam iesniedz pieteikumu par zaudējumiem. Ja iegādāta polise, kas paredz papildu iespējas, var vērsties arī pie savas apdrošināšanas kompānijas. Pieteikumu iespējams iesniegt gan klātienē, gan arī attālināti.

Pēc pieteikuma saņemšanas apdrošinātājs lemj par nepieciešamību veikt transporta līdzekļa novērtēšanu, lai lemtu par zaudējumu patieso apmēru.  Lēmums par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu tiek pieņemts trīs mēnešu laikā no rakstveida pieteikuma saņemšanas, bet ne vēlāk kā mēnesi pēc visu apliecinošo dokumentu iesniegšanas.

Svarīgi atcerēties, ka par notikušo apdrošinātājs jāinformē abām negadījumā iesaistītajām pusēm – arī vainīgajai personai.

OCTA likums paredz, ka saskaņotais paziņojums par personas mantai radītajiem zaudējumiem jāiesniedz gada laikā no ceļu satiksmes negadījuma.  Savukārt pieteikumu par veselībai radīto kaitējumu var iesniegt trīs gadu laikā.  Personai, kas vainojama ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā, savs saskaņotā ziņojuma eksemplārs savam apdrošinātājam jāiesniedz 10 dienu laikā.  Ja notikušā apstākļus piefiksējusi Valsts policija, atlīdzību pieteikšanas kārtība paliek nemainīga.

Ko darīt, ja kāda no pusēm atstāj notikuma vietu?

Ja kāda no ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajām pusēm patvaļīgi atstāj notikuma vietu vai atsakās rakstīt saskaņoto ziņojumu, otra transporta līdzekļa vadītājam jāinformē Valsts policija. Lai noskaidrotu, pie kura apdrošinātāja vērsties ar zaudējumu pieteikumu, var izmantot Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja (LTAB) interneta vietnē pieejamo meklēšanas rīku – informācijas saņemšanai nepieciešams vainīgā transporta līdzekļa reģistrācijas numurs. Ja tas nav zināms, atlīdzība tiek izmaksāta no Garantijas fonda – tikai par personai radītajiem zaudējumiem.

Kas ir Garantijas fonds?

Garantijas fonda mērķis ir nodrošināt apdrošināšanas atlīdzību izmaksu cietušajām personām, ja:

  • Negadījumā izraisīšanā vainojamā transporta līdzekļa īpašnieks nav noformējis OCTA polisi vai tā ir spēkā neesoša;
  • Ja ceļu satiksmes negadījumu izraisījis nenoskaidrots vai zagts transporta līdzeklis;
  • Ja negadījumu izraisījis transporta līdzeklis, kura īpašnieks atzīts par maksātnespējīgu.

Garantijas fonds atlīdzības izmaksā arī citos gadījumos, kas noteikti OCTA likumā. Vairāk par OCTA likumu un atlīdzību izmaksu iespējams uzzināt šajā linkā.

Lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību, notikušā apstākļus jāfiksē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Noderīgi var izrādīties arī fotoattēli, kuros attēlota negadījuma vieta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti