Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā vienkārši saņemt līdz pat 600 eiro kompensāciju no aviokompānijas?

Lidojums kavējas vairākas stundas. Nedēļu pirms izlidošanas esi saņēmis ziņu, ka Tavs lidojums ir atcelts. Tevi neielaiž lidmašīnā, jo nav vairāk vietu. Izklausās briesmīgi? Diemžēl, taču, kā paredz eksperti, tuvākajā nākotnē ar šādām situācijām mēs saskarsimies arvien biežāk. Bet ir arī labas ziņas - mēs, ceļotāji Eiropā, esam īpaši aizsargāti pret šādām un līdzīgām problēmām. Aizķeršanās gadījumā bieži vien pienākas krietna kompensācija.

Kā pieteikties kompensācijai internetā?

Ja pēdējo 3 gadu laikā esi piedzīvojis lidojuma kavēšanas vai atcelšanu, iespējams, ka Tev pienākas kompensācija no aviokompānijas. Kā to iegūt?

Ir jāpiesakās. To savukārt ir iespējams izdarīt internetā. Atkarībā no aviokompānijas procedūra nedaudz atšķiras. Vieni piedāvā aizpildīt anketu savā mājas lapā, bet citiem ir obligāti jāraksta epasts. Vieni uzreiz prasīs nosūtīt arī pases vai ID kartes kopiju, citiem pietiks ar aizpildītu anketu un pārsūtītu biļeti. Tomēr galvenais ir tas, ka tas ir jādara. Ir jāsazinās ar savu aviokompāniju un jāpiesakās. Jo citādāk neviens Tev diemžēl neko nemaksās. Lai arī Eiropas savienības noteikumi ir ļoti konkrēti, un aviokompānijas jau uzreiz zin, kuros gadījumos tām ir jāmaksā kompensācija.

Ja negribas tērēt tam laiku, ir iespējams nodot kompensācijas iegūšanas darbu profesionāļiem. Latvijā ar to nodarbojas uzņēmums “Refundor”. Piesakoties kompensācijai ar “Refundor”, tas aizņems vien dažas minūtes.

Kādos gadījumos pienākas kompensācija no aviokompānijas?

Kompensācija pienākas tad, ja aviokompānijas vainas dēļ lidojums ilgi kavējas, tiek atcelts vai pasažierim tiek liegta iekāpšana.

Šie ir populārākie no gadījumiem, kad pienākas kompensācija:

1. Lidojums kavējas. Rezultātā Tu sasniedz savu galamērķi 3 vai vairāk stundas vēlāk nekā sākotnēji plānots. Par ierašanos galamērķī tiek uzskatīts tas brīdis, kad lidostā tiek atvērtas lidmašīnas durvis, un pasažieriem ir atļauts pamest lidmašīnu.

2. Lidojums ir atcelts. Tu par to esi informēts pēdējā brīdī vai ne ātrāk kā 2 nedēļas pirms plānotās izlidošanas. Aviokompānijai joprojām ir pienākums Tev piedāvāt jaunu lidojumu uz galamērķi vai atgriezt pilnu biļetes cenu (pēc Tavas izvēles). Neatkarīgi no tā, ko izvēlēsies, Tev pienākas arī kompensācija naudā.

3. Iekāpšanas liegums. Tev pret Tavu gribu tiek liegta iekāpšana, jo lidmašīnā vairs nav brīvu vietu. Ir pārdots vairāk biļešu nekā ir sēdvietu. Jā, tā gadās. Arī šajā gadījumā pienākas gan jauns lidojums, gan kompensācija no aviokompānijas.

Cik daudz ir iespējams saņemt?

Kompensācijas apjoms ir atkarīgs no galamērķa, precīzāk - no lidojuma attāluma.

Kompensāciju apjomi Eiropā ir fiksēti. Vairumā gadījumu ir iespējams saņemt 250, 400 vai 600 eiro kompensāciju. To, cik liela kompensācija pienākas tieši Tev, var aprēķināt šādi:

€250 - ja lidojums ir īss (līdz 1500 kilometriem, pārsvarā 1-2 stundas);

€400 - ja lidojums ir vidēji garš (no 1500 - 3500 kilometriem, pārsvarā 3-5 stundas);

€600 - ja lidojums ir garš (3500 un vairāk kilometri).

Savienoto lidojumu gadījumā tiek skatīts attālums starp sākuma punktu un galamērķi. Ja lidojums bija no Rīgas uz Bangkoku caur Oslo, tiks ņemts vērā attālums starp Rīgu un Bangkoku.

Attālumu starp pilsētām ir iespējams pārbaudīt internetā.

Vai tas attiecas uz visiem pasažieriem?

Jā, tas attiecas uz pilnīgi visiem pasažieriem, uz katru kas ir iegādājies biļeti.

Neatkarīgi no vecuma un pilsonības. Vienādi liela kompensācija pienākas pieaugušajiem, bērniem un arī zīdaiņiem. Līdz pat 600 eiro kompensāciju ir iespējams saņemt arī tad, ja Tava biļete maksāja tikai 60 eiro. Kā arī bieži vien nav nepieciešama ceļojumu apdrošināšana. Vienkārši tāpēc, ka šie noteikumi attiecas uz visiem pasažieriem un visām aviokompānijām, kas strādā Eiropā.

Cik vecus lidojumus ir iespējams pieteikt?

Kompensāciju var saņemt par visiem lidojumiem, kas nav vecāki par 3 gadiem.

Neatceries, kāds tieši bija iemesls kavējumam vai atcelšanai? Nekas, piesaki savu lidojumu tāpat.

Tas attiecas uz visām aviokompānijām un visiem lidojumiem

Ja lidojums ir ar Eiropas aviokompāniju, kompensāciju ir iespējams iegūt par visiem lidojumiem Eiropā, no Eiropas uz citām valstīm un no citām valstīm uz Eiropu. Ne-Eiropas aviokompāniju gadījumā šie noteikumi ir spēkā tad, ja lidojums ir pa Eiropu vai no Eiropas uz citu valsti.

Arī Tev iespējams pienākas kompensācija? Nevelc garumā, piesakies kompensācijai un iespējams vēl šovasar nopelnīsi naudu jaunu ceļojumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti