Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kā zināt, kuri auto akumulatori ir piemēroti manam auto?

Automašīnas darbība ir neiedomājama bez akumulatora, kas ir labā darba kārtībā

Tieši auto akumulators palīdz iedarbināt dzinēju, kā arī nodrošina, lai auto elektronikas strādā. Akumulatori vidēji kalpo 3–5 gadus, tomēr tas ir atkarīgs arī no tādiem faktoriem kā aukstiem laikapstākļiem un automašīnas tehniskā stāvokļa.

Problēmas iedarbināt auto, brīdinājuma signāls panelī, kā arī traucēta elektronikas darbība ir dažas no pazīmēm, kas liecina, ka ir pienācis laiks nomainīt akumulatoru. Svarīgi pieminēt, ka jebkurš akumulators nebūs piemērots jebkuram transportlīdzeklim – pareiza akumulatora izvēlei ir jāņem vērā vairāki kritēriji. Tāpēc turpini lasīt rakstu un uzzini, kādi kritēriji jāņem vērā, lai izvēlētos pareizo akumulatoru savam transportlīdzeklim.

Pirmām kārtām – uzzini, kāds akumulators ir nepieciešams Tavam automobilim

1. Ielūkojies sava auto lietotāja rokasgrāmatā

Automašīnas lietotāja rokasgrāmatā ir svarīgākā informācija par Tavu auto, tostarp arī akumulatora parametri. Pirms iegādājies jaunu akumulatoru, iepazīsties ar auto rokasgrāmatu. Tas ir vienkāršs veids, kā noteikt parametrus akumulatoram, kas būs vispiemērotākais Tavai automašīnai.

2. Pārbaudi esošā akumulatora parametrus

Lai saprastu, kāds akumulators būtu piemērots Tavai automašīnai, iesakām pārbaudīt esošā akumulatora parametrus. Uz akumulatora ir jābūt norādītiem svarīgākajiem parametriem – spriegumam, jaudai, kapacitātei, polaritātei utt. Atceries, ka akumulatoru izmēri nav identiski, tādēļ pieraksti esošā akumulatora izmēru.

Kādi parametri jāņem vērā, izvēloties pareizo akumulatoru?

1. Akumulatora izmērs

Mašīnas akumulators ir pieejams vairākos izmēros, tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties tādu akumulatora izmēru, kas der Tavai mašīnai. Izvēloties akumulatoru, jāņem vērā tā platums, augstums un dziļums, kas parasti norādīts milimetros (mm).

Pareiza auto akumulatora izmēra izvēle ir nozīmīga, lai akumulatoru būtu iespējams droši nostiprināt automašīnā. Pārāk liels akumulators var neietilpt automašīnā, taču pārāk mazs sagādās citas galvassāpes. Piemēram, pārāk mazs akumulators var radīt problēmas ar mašīnas iedarbināšanu un pat bojāt mašīnas dzinēju.

2. Skavu novietojums un polaritāte

Akumulatora izvēlē ne mazāk svarīgs ir plusa un mīnusa skavu novietojums, jo tas mēdz atšķirties starp automašīnām. Piemēram, Eiropas ražotāju mašīnām mēdz būt atšķirīgs skavu novietojums no japāņu mašīnām. Šī iemesla dēļ, izvēloties akumulatoru, ir jāņem vērā tā polaritāte (+- vai -+). Akumulatoru ar citādu skavu novietojumu nebūs iespējams pieslēgt automašīnas vadu sistēmai.

3. Spriegums un startēšanas strāvas jauda

Katram akumulatoram ir noteikts spriegums, ko mēra voltos (V). Mūsdienu automašīnas lielākoties tiek aprīkotas ar 12V akumulatoriem. Lai izvēlētos pareizu akumulatoru priekš sava auto, jāņem vērā aukstā starta strāva jeb CCA, ko mēra apmēros (A). No šī parametra ir atkarīga mašīnas iedarbināšana - jo lielāka strāva, jo ātrāk akumulators griezīs starteri.

Lai gan lielāks CCA nozīmē lielāku iespēju iedarbināt automašīnu aukstā laikā, noteikti jāņem vērā ražotāja norādītie parametri konkrētajam mašīnas modelim. Kā arī, akumulatora ietilpībai (Ah) un CCA ir jābūt sabalansētiem. Iegādājoties automašīnu ar mazāku strāvas jaudu nekā norādījis ražotājs, pastāv risks, ka būs problemātiskāk iedarbināt dzinēju, īpaši aukstākajos mēnešos.

4. Akumulatora ietilpība

Akumulatora elektrisko ietilpību izsaka ampērstundās (Ah). Noteikti nevajadzētu vadīties pēc principa, ka lielākas ietilpības akumulatori noteikti būs labākā izvēle automašīnai. Tā nav taisnība – drīzāk vajadzētu izvēlēties akumulatoru ar tādu ietilpību, kas ir atbilstoša automašīnas modelim. Automašīnas rokasgrāmatā ir iespējams atrast ieteicamo ietilpības diapazonu konkrētajam modelim.

Ja izvēlēsies akumulatoru ar pārāk mazu jaudu parasti tas nozīmēs, ka akumulators būs jāmaina ātrāk nekā ierasti. Jāņem vērā, ka lielāka akumulatora ietilpība ietekmē akumulatoru cenas. Tāpēc, ja nopirksiet tādu akumulatoru, kas ir pārāk ietilpīgs, galu galā nevajadzīgi iztērēsiet naudu.

Akumulatori – kādi veidi ir piemērotākie Tavam automobīlim?

  • AGM auto akumulatori ir kļuvuši arvien populārāki, pateicoties to efektivitātei un piemērotībai ar “start-stop” sistēmu. AGM akumulatori var būt pat līdz trīs reizēm efektīvāki nekā svina-skābes akumulatori. Kā arī, AGM akumulatori ir perfekti piemēroti mašīnām ar “start-stop” sistēmu, kas palīdz ietaupīt degvielu un samazina CO2 emisijas. Kā arī, AGM akumulatori ir drošāki pateicoties to augstajai triecienizturībai Ja Tev ir vecāks auto modelis, tad ir svarīgi pārbaudīt, vai Tava automašīna ir savienojama ar AGM akumulatoriem!
  • EFB akumulatori ir līdzīgi AGM akumulatoriem - arī EFB akumulatori ir piemēroti lietošanai automašīnās ar “start-stop” sistēmu. Salīdzinot ar AGM akumulatoriem, EFB akumulatoriem ir lielāka palaišanas strāva, kā arī tiem ir izdevīgāka cena.
  • VRLA jeb gēla akumulatoros esošais elektrolīts ir želejas formā. Šie akumulatori ir triecienizturīgi, tomēr tie nav izturīgi pret lielākiem spriegumiem. Svarīgi norādīt, ka VRLA akumulatoru kalpošanas ilgums parasti ir īsāks nekā AGM akumulatoriem, un to ietekmē auksti laikapstākļi.
  • Svina-skābes akumulatori jeb  “klasiskie” akumulatori. Tiem ir liela jauda un tie spēj ātri uzsākt darbību, kā arī tie ir piemēroti vecākiem modeļiem bez “start-stop” sistēmas. Šie akumulatori ir lētākie tirgū.

Izvēloties jaunu akumulatoru savam auto, vienmēr ieskaties lietotāja rokasgrāmatā un izpēti esošā akumulatora parametrus. Ja esošais akumulators savu laiku ir nokalpojis, iesakām ielūkoties Ksenukai.lv, kur ir pieejams plašs klāsts ar dažādu veidu akumulatoriem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti