Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kad var likt vasaras riepas? Uzzini, kad jāsāk domāt par riepu maiņu!

Dienām kļūstot garākām un siltākām, autovadītāji noprot, ka drīz būs pienācis laiks nomainīt ziemas riepas uz vasaras riepām. Cik tad ilgi drīkst braukt ar ziemas riepām un kad var likt vasaras riepas? Lasi tālāk, lai uzzinātu vairāk.

Kad ieteicams uzstādīt vasaras riepas?

Latvijā ir stingri noteikts, ka sezonā no 1. decembra līdz 1. martam ir obligāti jābut ziemas vai vissezonas riepām. Taču nav tik stingi noteikts, kad var likt vasaras riepas. Ar ziemas riepām var vēl droši braukt līdz vidējā diennakts gaisa temperatūra sāk pārsniegt 8 grādus. Tas ir pamatots iemesls pāriet uz vasaras riepām. Ja pārvietojaties ar radžotām riepām, tad gan tās jānomaina uz vasaras riepām līdz 1.maijam.

Tāpēc, atbildot uz jautājumu, kad var likt vasaras riepas: tas ir galvenokārt atkarīgs no laikapstākļiem. Likumdošana paredz, ka vasaras riepas var likt jau no 1. marta un tās var tikt izmantotas līdz 1. decembrim, taču, ja ir zema temperatūra un apledojis ceļš, vajadzētu tomēr pieturēties pie ziemas riepām.

Kā darbojas vasaras riepas?


Vasaras riepas saulainā laikā

Uz sausiem ceļiem vasaras riepas ir vislabākais risinājums performances ziņā; tās pieķeras pie seguma un veic līkumus kā nevienas citas. Tas viss, pateicoties mīkstajām, lipīgajām gumijām, kas īpaši izvēlētas maksimālai veiktspējai siltos laikapstākļos.

Ko tas nozīmē jums? Lielāku bremzēšanas jaudu, asu vadāmību un atsaucīgu stūrēšanu, kas ļauj jums būt situācijas neteicējam. Saulainais laiks ir visīstākais brīdis, kad var likt vasaras riepas.

Vasaras riepas lietus laikā

Bieži izplatīts maldīgs uzskats, ka visu sezonu riepas lietus laikā ir labākas nekā vasaras riepas, jo laika apstākļi ir nedaudz līdzīgi vēlā rudenī novērojamajiem. Galu galā lietus taču nav gadalaiks, vai ne? Patiesībā vasaras riepas nodrošina labāku saķeri lietus laikā nekā vissezonas vai ziemas riepas, jo to izteiktās, platās garenrievas nodrošina labāku ūdens novadīšanu no riepas saķeres laukuma.

Uz nedaudz slapjiem ceļiem tā pati lipīgā gumija, kas nodrošina maksimālu saķeri ar sausu ceļu, darbojas tieši tāpat arī uz mitra seguma.

Savukārt dziļākā ūdenī vasaras riepu lietus rievas izmet lietus lietusgāzes no riepas apakšas, lai lielākā daļa riepas gumijas būtu saskarē ar ceļu.

Premium vai “ķīniešu” riepas?

Daudz ir dzirdēts teiciens: “Ziemā jāizvēlas labas riepas, vasarā lētākās”. Šis noteikti nav taisnība! Protams, vasarā riepām ir vieglāki braukšanas apstākļi nekā ziemā, bet pilnīgi noniecināt to spējas noteikti nevar. Atšķirība bremzēšanas ceļā starp lētākajām, nezināma ražotāja riepām, un zināma zīmola riepām var būt pat 8 metri, kas ir ļoti daudz, ja ir jāpaspēj nobremzēt līdz gājēju pārejai uz kuras ir izskrējis bērns. Ieteikums būtu skatīties uz vidējā segmenta zīmolu riepām, kas nodrošina sabalansētu sniegumu un to cena ir pieņemama. Kā piemēru var minēt šos, vidus segmenta, zīmolus, kurus izvēloties nenāksies nožēlot iztērēto naudu: Hankook, Cooper, Marshal, Kumho, Firestone, Nexen, Roadstone, Sava, Fulda, Uniroyal, utt.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti