Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kādas ir vidējās auto uzturēšanas izmaksas?

Mūsdienās daudziem cilvēkiem auto ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, taču tā uzturēšana prasa ne tikai laiku un pūles, bet arī finanses. Diemžēl auto izmaksas nebeidzas brīdī, kad auto iegādāts, tieši pretēji - tikai tad tās sākas. Plānojat iegādāties auto, taču nezināt, kas Jūs sagaida? Šajā rakstā esam apkopojuši auto vidējās uzturēšanas izmaksas - jau laicīgi zinot šīs izmaksas un savu budžetu, varēsiet atrast veidus, kā tās samazināt!

Remonti

Lai auto būtu tehniskā kārtībā un pienācīgi darbotos, tam ik pa laikam nepieciešami remonti - gan profilaktiski darbi, gan apjomīgāki remonti. Auto pavisam noteikti regulāri jāveic šķidrumu, riepu, vējstikla slotiņu maiņa u.c. elementu pārbaude un maiņa. Noteikt kaut aptuveno remontiem nepieciešamo summu ir ļoti sarežģīti, jo diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt, kad auto saplīsīs. Skaidrs ir viens – lai arī cik apdomīgi un rūpīgi mēs izturētos pret auto, bez remontdarbiem neiztikt. Lieliski, ja kaut mazākus remontdarbus protat paveikt paša spēkiem. Attiecībā uz auto remontiem mēs iesakām rēķināties vismaz ar 50-100 eiro mēnesī.

Stāvvietas

Ja auto pārsvarā tiek izmantots ārpus pilsētas, par šīm izmaksām, visticamāk, varat neuztraukties, savukārt pilsētā pavisam noteikti kādu reizi nāksies maksāt par stāvvietu. Stāvvietas mēnesī varētu izmaksāt aptuveni 30-70 eiro – ja maksas stāvvieta jāizmanto regulāri, iesakām painteresēties par tādu iespēju kā stāvvietas abonements, kas noteikti ļaus ietaupīt. Protams, pilsētā pieejamas arī bezmaksas stāvvietas, taču tās vai nu teju vienmēr ir aizņemtas vai tās iespējams izmantot īsu laika periodu, kas ikdienā rada pietiekami daudz neērtību.

Garāža

Šī, protams, ir liela priekšrocība, tomēr ne visiem ir garāža, kā rezultātā šīs izmaksas var arī nebūt. Daudzi auto īpašnieki garāžu īrē, turklāt ir situācijas, kurās jāmaksā gan īres maksa, gan komunālie maksājumi (elektrība), gan kooperatīva nodeva – viss atkarīgs no nosacījumiem, par kuriem panākta vienošanās ar garāžas īpašnieku. Garāža vidēji izmaksā 50-100 eiro mēnesī. Šajā gadījumā cena veidojas līdzīgi kā, piemēram, dzīvoklim – jo labiekārtotāka un aprīkotāka garāža, jo dārgāka tā būs. Cenu ietekmē arī garāžas atrašanās vieta, jo pilsētā tā noteikti maksās vairāk.

Apdrošināšana

Latvijā katram auto ir obligāti jābūt apdrošinātam - pretējā gadījumā piedalīties ceļu satiksmē ir aizliegts. Turklāt, pašreiz sods par braukšanu bez OCTA ir ļoti liels. Apdrošināšanas polises cena var atšķirties pie dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, tā kā tās aprēķinā tiek ņemti daudz un dažādi faktori. Polises cena atkarīga arī no tā, vai izvēlaties OCTA vai KASKO. Lūk, faktori, kas ietekmē OCTA cenu vairumā gadījumu:

  • Auto īpašnieka Bonus-Malus klase;
  • Auto pilna masa;
  • Auto reģistrācijas vieta;
  • Apdrošināšanas periods.

OCTA polise 12 mēnešiem var izmaksāt no 50 līdz pat 300€, savukārt KASKO pat vēl vairākas reizes dārgāk. Kopumā apdrošināšana mēnesī izmaksā vismaz 10-20€. Lai saprastu pēc iespējas precīzākas auto apdrošināšanas polises izmaksas, iesakām izmantot tādu rīku kā OCTA kalkulators, kas apkopo dažādus piedāvājumus, tādējādi katram ļaujot izvēlēties tīkamāko.

Degviela

Degviela sastāda vienu no lielākajām izmaksu pozīcijām, ja pat ne lielākās auto izmaksas. Īpaši šobrīd, kad degvielas cena ir augstākā, kāda jebkad pieredzēta. Summa, kādu nāksies maksāt par degvielu, atkarīga no auto degvielas patēriņa – jo augstāks patēriņš uz 100km, jo dārgāk izmaksās degviela. Tāpat degvielas patēriņu var ietekmēt auto tehniskais stāvoklis, pārvadātās kravas svars, riepu rites pretestība, ceļu stāvoklis u.c. Nosaukt konkrētu summu nav iespējams, jo degvielas cenas šobrīd svārstās ik dienas, tomēr vidēji Latvijā viena mājsaimniecība degvielā tērē ap 150 eiro mēnesī.

Ekspluatācijas (ceļa) nodoklis

Katram transportlīdzekļa īpašniekam reizi gadā jāmaksā ekspluatācijas jeb tā dēvētais ceļa nodoklis. Šī nodokļa apmērs atkarīgs no tā, cik daudz CO2 izmešu rada auto – jo mazāks CO2 izmešu daudzums gramos uz vienu veikto kilometru, jo mazāks šis nodoklis. Jo vecāks auto, jo lielāks, visticamāk, būs šī nodokļa apmērs. Saskaņā ar CSDD 2019. gada cenrādi ekspluatācijas nodokļa apmērs ir sekojošs:

  • Līdz 50g/km = 0 eiro;
  • 51-95g/km = 12 eiro;
  • 96-115g/km = 48 eiro;
  • 116-130g/km = 84 eiro;
  • 131-155g/km = 120 eiro;
  • 156-175g/km = 144 eiro u.tml.

Savukārt, ja valsts reģistrā nav informācijas par to, kādu daudzumu CO2 rada konkrētais auto, ekspluatācijas nodoklis tiek maksāts, summējot auto pilnas masas, motora tilpuma un maksimālās jaudas nodokļu likmes. Arī tām pieejams CSDD izveidots cenrādis. Tādā gadījumā jo smagāks un jaudīgāks Jūsu auto, jo lielāks tā ekspluatācijas nodoklis.

Vizuālā uzturēšana

Kurš auto īpašnieks gan nevēlas, lai viņa auto vienmēr būtu vizuāli pievilcīgs? Arī tās ir papildu izmaksas - mazgāšana, tīrīšana, krāsošana, pulēšana u.tml. Protams, mazgāšanu un tīrīšanu iespējams veikt paša spēkiem, tomēr pārējos darbus ieteicams uzticēt profesionāļiem. Standarta vizuālā uzturēšana, kā mazgāšana mēnesī varētu izmaksāt aptuveni 20€, savukārt, ja vēlēsieties arī papildu servisus, piemēram, vaskošanu, lai palutinātu savu auto, šīs izmaksas var sasniegt arī 50€. Šajā gadījumā izmaksas atkarīgas no Jūsu vēlmēm un vajadzībām!

Kā jau nopratāt, noteikt konkrētas auto izmaksas nav iespējams, jo atšķiras gan auto modeļi, gan vēlmes un vajadzības. Auto uzturēšana izmaksā daudz, taču par laimi ir pozīcijas, kurās iespējams ietaupīt. Lai ietaupītu, sākotnēji centieties saprast, no kā sastāv katra izmaksu pozīcija – piemēram, lai ietaupītu uz apdrošināšanas rēķina, Jums noteikti jāzina, ko nozīmē Bonus Malus un kādēļ ir svarīga Jūsu kā autovadītāja reputācija. Vēlam drošu ceļu!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti