Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kādas suņu šķirnes ir piemērotas cilvēkiem, kuriem suns iepriekš nav bijis?

Ikviena saimnieka dzīvē suns ienes pavisam jaunas emocijas. Katram suņu šķirnes pārstāvim ir savs, unikāls raksturs, kas veidojas un atklājas mijiedarbībā ar saimnieku un citiem ģimenes locekļiem. Suns var būt izcils kompanjons, draugs un mīlulis, un ar laiku dzīve bez četrkājainā drauga ir grūti iedomājama.

Taču tad, ja līdz šim saskarsme ar suņiem ir bijusi pavisam minimāla un par suņa saimnieku jākļūst pirmo reizi, līdz ar patīkamo satraukumu un prieku, rodas arī ļoti daudz jautājumu. Kādu barību savam mīlulim izvēlēties? Kāda kopšana sunim nepieciešama? Cik bieži sunim jāapmeklē veterinārā klīnika?

Tomēr viens no pirmajiem jautājumiem ir par to, kādas šķirnes suni izvēlēties. Lai gan suņa raksturs un uzvedība ir atkarīga tieši no saimnieka un tā, vai suns apmeklēs suņu skolu un cik nopietna būs saimnieka attieksme pret audzināšanu, tomēr arī suņa šķirnei ir gana liela nozīme.

Par to, kāds suņu šķirnes tie uzskatītas par piemērotākajām tiem, kuri par četrkājainā drauga saimniekiem kļūs pirmo reizi, lasi raksta turpinājumā!

Liels, mazs vai vidējs?

Vēl pirms suņa šķirnes izvēles, vērts padomāt par to, kāda izmēra suns ir piemērots jaunajam mājoklim un saimnieka ikdienas paradumiem.

  • Vai dzīvniekam paredzēts uzturēties dzīvoklī, pilsētas pagalmā vai laukos?
  • Vai suns kļūs par mīļu mājas mīluli un ģimenes lolojumu, sargsuni vai aktīva saimnieka kompanjonu medībās, fiziskās aktivitātēs, izbraucienos utml.?
  • Cik daudz laika saimnieks pavada ārpus mājas un darba gaitās?

Mazo suņu šķirnes ir piemērotākās suņu šķirnes dzīvokļiem, gluži vienkārši tāpēc, ka šiem mīluļiem vietas pietiks arī pavisam nelielā pilsētas dzīvoklī. Tomēr neskatoties uz nelielo izmēru, mini suņu šķirnes dzīvniekiem arī ir jānodrošina regulāras pastaigas, suņu skolas apmācības un fiziskās aktivitātes, kas ir svarīgas ne tikai dzīvnieka veselībai, bet novērsīs arī negatīvas uzvedības iezīmes, piemēram, riešanu, graušanu, nokārtošanos nepiemērotās vietās, socializēšanās spēju trūkumu u. c.

  • Dzīvokļiem piemērotākie būs tādi mazo šķirņu sunīši kā Krievu toiterjeri, Kavaliera karaļa Čārlza spanieli, papiloni, Jorkšīras terjeri, Franču buldogi, Maltas zīda sunīši vai mopši.
  • Privātmājas īpašnieki un aktīvi saimnieki, kas dzīvniekam spēs nodrošināt šķirnei nepieciešamās fiziskās aktivitātes un gana daudz vietas pagalmā, var izvēlēties arī kādu lielo suņu šķirnes mīluli, piemēram, Austrālijas aitu suni, Aļaskas malamutu vai haskiju, Ņūfaundlendu vai iecienīto Vācu aitu suni.
  • Tādas medību suņu un sargsuņu šķirnes kā bīgli, takši, Latvijas dzinējsuņi, Veimārieši, Vācu dogi, Rotveileri, Kaukāzieši un Vidusāzijas aitas suņi prasa ļoti nopietnu audzināšanu un dresūru. Tam nepieciešams pieredzējis, zinošs saimnieks, kuram ir izpratne par šķirnes īpašībām, temperamentu un fiziskajām spējām, tāpēc šie suņi noteikt nebūs veiksmīgākā izvēle pavisam jauniem saimniekiem.
  • Ja saimnieks dienas lielāko daļu pavada ārpus mājas, jāizvēlas kāds mierīgāks un mazāk aktīvs suņu šķirnes pārstāvis, kam nepieciešamas salīdzinoši mazāk fiziskās aktivitātes. Tādi būs Franču un Angļu buldogi, Bišoni frizē, Kavaliera karaļa Čārlza spanieli, Pekinieši un Šicu.

Pirmais suns: suņu šķirnes jaunajiem saimniekiem
Labradors retrīvers

Labradori ir viena no populārākajām suņu šķirnēm. Ļoti uzticīgi, mīļi, vienlaikus aktīvi un rotaļīgi ģimenes mīluļi, kas labi saprotas gan ar bērniem, gan citiem mājdzīvniekiem. Sākotnēji tie izmantoti kā medību suņi, tāpēc labi apmācīti, tie var kļūt arī par izciliem kompanjoniem medībās. Labradori ir izcili piemēroti aktīviem saimniekiem, kas sunim spēs nodrošināt nepieciešamās fiziskās aktivitātes. Labradoriem ir labsirdīgs, stabils temperaments. Tie ir sabiedriski, gudri un vienlaikus pakļāvīgi, tāpēc tie labi pakļaujas audzināšanai.

Kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Kavaliera karaļa Čārlza spanieli ir sirsnīgi, maiga rakstura un labi saprotas arī ar bērniem. Šiem sunīšiem ikdienā pietiek arī ar mērenām fiziskajām aktivitātēm, tāpēc būs piemēroti gan dzīvoklim, gan mazāk aktīviem saimniekiem. Šīs šķirnes suņus ir viegli apmācīt, jo tie ir attapīgi un apmaiņā pret kādu gardumu, labprāt pilda saimnieka komandas.

Mopsis

Neliela izmēra, nosvērti, miermīlīgi un sabiedriski, mopši ir piemēroti gan vecāka gada gājuma saimniekiem, gan ģimenēm ar bērniem. Mopši var būt diezgan greizsirdīgi, tomēr, ja mopsis ienāk ģimenē kurā jau ir bērni vai citi mājdzīvnieki, tas ar visiem labi sadzīvos. Neskatoties uz nelielo izmēru un miermīlīgo temperamentu, mopšiem nepieciešamas regulāras pastaigas un mērenas fiziskās aktivitātes.

Bišons frizē

Diez vai ir kāds, kuru Bišons frizē spēj atstāt vienaldzīgu! To skaistais, baltais kažoks līdzinās baltam, mīkstam mākonim. Turklāt šiem sunīšiem piemīt patiesi brīnišķīgs raksturs – dzīvespriecīgs, rotaļīgs un maigs. Šīs šķirnes suņi būs gan lieliski ģimenes mīluļi, gan mīlīgi kompanjoni vecāka gada gājuma saimniekiem.

Tie ir ļoti viegli apmācāmi, veikli, gudri un apķērīgi, tāpēc veiksmīgi startē arī adžiliti sacensībās. Jaunajam saimniekiem gan jārēķinās, ka lai dzīvnieka kažoks būtu vienmēr kopts un skaists, būs nepieciešami regulāri suņu frizētavas apmeklējumi.

Papilons

Pavisam mazi, taču zinātkāri, gudri un viegli apmācāmi, papiloni ir izcili piemēroti kā pirmie suņi saviem jaunajiem saimniekiem. Papiloni labi satiek ar maziem bērniem, tomēr bērniem jāmāca būtu uzmanīgiem un nepārkāpt dzīvnieka robežas. Papiloni ir ļoti aktīvi, tāpēc tiem nepieciešams saimnieks, kas gatavs veltīt laiku apmācībām, biežām pastaigām un aktivitātēm, kā arī rotaļām, kas stimulēs dzīvnieka intelektuālo attīstību.

Dinozoopasaule.lv – viss mājdzīvnieku saimniekiem!

Plašākais zoo veikals Dino Zoo piedāvā visu suņiem nepieciešamo vienuviet – sākot no barības un rotaļlietām, līdz suņu gultām, suņu būdām un citām precēm. Savukārt, ja vēlies uzzināt vairāk par katras suņu šķirnes īpašībām un citu noderīgu informāciju, kas saistīta ar mājdzīvnieku aprūpi, kopšanu un veselību, ienāc dinozoopasaule.lv! Šeit atradīsi informāciju gan par Dino Zoo veterinārās klīnikas un suņu un kaķu frizētavas pakalpojumiem, gan Dino Zoo suņu skolas darbību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti