Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kas ir komutators un kad tas ir nepieciešams?

Neliela datoru tīklā ierīkošana, savienojot vairākus datorus un citas tīkla ierīces, piemēram, koplietojamu datu glabāšanas ierīci un koplietošanas printeri vienā tīklā, ir ikdienišķa nepieciešamība nelielam uzņēmumam vai pat mājas birojam.

Tāda lokālā tīkla (Local Area Network – LAN) būtiska sastāvdaļa ir komutators. Lai savienotu lokālā tīkla datorus, visbiežāk izmanto vadus un centrmezglu (hub) vai komutatoru (switch), kas izpilda dažādu ierīču kopīga savienojuma punkta funkcijas.

Bez datu tīkla komutatoriem neiztiek sarežģīti modernie tīkli, kuros būtiski nodrošināt efektīvu datu pārraidi starp ierīcēm un optimizēt tīkla veiktspēju. 

Kā darbojas komutators?

Kā jau noskaidrojām, tad datoru tīkla komutators ir ierīce, kas tiek izmantota, lai savienotu datorus un citus tīkla ierīces vienā tīklā. Tā kā datoru tīkli var ietvert vairākus datorus un ierīces, kas vienlaicīgi komunicē savā starpā, komutators var palīdzēt palielināt tīkla efektivitāti, nodrošinot, ka informācija tiek nosūtīta tikai tur, kur tas nepieciešams.

Komutators darbojas kā starpnieks starp ierīcēm tīklā, kontrolējot datu pārraidi starp tām. Kad datoram jānosūta informācija citam datoram, tas nosūta datu paketi uz komutatoru, kur tā tiek apstrādāta un nosūtīta tikai tam datoram, kam šī informācija paredzēta. 

Komutatori var būt gan fiziski, gan loģiski. Fiziskie komutatori ir atsevišķas ierīces, kas ir savienotas ar citām ierīcēm tīklā, savukārt loģiskie komutatori ir programmatūras risinājumi, kas tiek izmantoti, lai simulētu komutatora funkcionalitāti.

No kā sastāv komutators?

Komutatoru mēdz saukt par vairāku pieslēgvietu tiltu. Komutators parasti sastāv no vairākiem svarīgiem komponentiem:

  • Porti: komutatoram ir vairāki porti, kas atļauj pievienot vairākas ierīces. Parasti komutatoriem ir vismaz četri porti, bet var būt arī simtiem portu, atkarībā no ierīces lieluma un funkcionalitātes;
  • Procesors: komutatoram ir iebūvēts mikroprocesors, kas apstrādā un nosūta datu paketes starp portiem;
  • RAM un ROM: RAM (Random Access Memory) un ROM (Read-Only Memory) ir atmiņas tipi, kas tiek izmantoti komutatorā, lai saglabātu datus un konfigurācijas informāciju;
  • Arp cache: ARP (Address Resolution Protocol) kešatmiņa ir komutatora saglabātā tabula, kas uzglabā MAC adreses un to piešķirtās IP adreses, lai atvieglotu datu paketes sūtīšanu uz pareizu ierīci;
  • Uzņēmēja plāksne: komutatora uzņēmēja plāksne (backplane) ir tehnoloģija, kas nodrošina datu pārraidi starp visiem portiem;
  • Programmatūra: komutatora programmatūra ir operētājsistēma, kas nodrošina komutatora konfigurēšanu un pārvaldību.

Komutatora sastāvdaļu skaits var atšķirties atkarībā no ierīces lieluma un funkcionalitātes.

Kas nosaka komutatoru cenu atšķirību?

Komutatora cenu ietekmē ierīces funkcijas, kapacitāte, ražotājs, kvalitāte un atbalsta pakalpojumi.

Lētāki komutatori var piedāvāt tikai pamata funkcijas, tiem būs ierobežota  kapacitāte, portu skaits un atbalsta pakalpojumi. Tos var izmantot nelielos mājas tīklos, kur nav nepieciešams liels datu pārraides apjoms.

Dārgāki komutatori var piedāvāt papildu funkcijas, piemēram, iespēju konfigurēt un kontrolēt tīkla darbību, kā arī lielāku kapacitāti un vairāk portu. 

Vai bez komutatora var iztikt?

Ja jums ir tikai viens dators, un jūs vēlaties piekļūt internetam, tad varat savienot datoru tieši ar modemu, izmantojot Ethernet kabeli. Ja mājas birojā ir, piemēram, tikai divi datori, tad varat izmantot tiešo savienojumu starp tiem, arī izmantojot Ethernet kabeli. Šajā gadījumā jūs varat izveidot tīklu, savienojot datorus caur Ethernet kabeli, un iestatīt IP adreses manuāli.

Tomēr, ja jums ir vairāki datori un vēlaties izveidot tīklu ar vairākiem savienojumiem un vairākām ierīcēm, komutators var būt nepieciešams, lai nodrošinātu, ka datu pārraide notiek efektīvi.

Vai komutators ir vajadzīgs, ja ir WiFi tīkls?

Ja ir WiFi tīkls un visas ierīces, kas piekļūst tīklam, ir bezvadu, tad visticamāk nav nepieciešams uzstādīt komutatoru. WiFi maršrutētājs parasti nodrošina tīkla pārvaldību un ierīču savienojamību.

Tomēr, ja ir nepieciešams savienot ar vadiem vairākas ierīces un nepieciešams stabilāks savienojums, tad var būt vajadzīgs komutators. 

220.lv piedāvā daudzveidīgu komutatoru klāstu dažādu interneta tīklu ierīkošanai un efektīvai to darbībai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti