Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kas jāzina par riepu diametru, izvēloties vasaras riepas

Auto riepas neapšaubāmi ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas nodrošina drošu un komfortablu braucienu. Mūsdienās to klāsts ir ļoti plašs un katram ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko komplektu, kas atbildīs konkrētam braukšanas stilam un apstākļiem. Jāņem vērā, ka katrs automašīnas ražotājs nosaka tai piemērotāko riepu izmēru, taču pastāv iespēja ar to mazliet variēt. Rakstā piedāvājam uzzināt to, kā dažādi riepu izmēri var ietekmēt braukšanu un vai tam ir savi praktiski ieguvumi.

Riepu marķējumi un kā tos nolasīt

Ja pieņemam, ka Jūsu esošās riepas ir oriģinālajā ražotāja noteiktajā izmērā, tad, izvēloties jaunas vasaras riepas, pareizo izmēru iespējams atrast apskatot šo riepu sānu malas. Uz tām ir iespējams redzēt skaitļu un burtu kombinācijas, kuras nosaka šo riepu dažādās īpašības.

Par piemēru var ņemt šādu apzīmējumu – 195/65R15 91V:

Pirmais skaitlis – 195, nosaka, cik milimetrus plata būs konkrētā riepa. Tas ir garums no vienas sānu malas līdz otrai.

  • Skaitlis 65 marķējumā izteiks augstumu, taču ne milimetros, bet kā garuma un platuma attiecību procentos. Attiecīgi, šajā piemērā riepas augstums būs 65% no tās platuma, kas ir mazliet virs 125 milimetriem.
  • Burts R norāda uz riepas struktūru, kas ir radiāla. Tā var būt arī diagonāla, ja apzīmējumā ir burts D. Aiz burta tālāk seko skaitlis 15, kas norāda uz riepas diametru, izteiktu collās.
  • Ar skaitli 91 apzīmē smaguma indeksu. Tas izsaka, cik lielu slodzi kilogramos riepa spēj nest, kad tā ir pilnībā piepumpēta. Šajā gadījumā indekss 91 norāda uz maksimālo slodzi 615 kg apmērā.
  • Pēdējais burts V ir ātruma indekss. Tas izsaka, līdz kādam ātrumam būtu ieteicams izmantot šādu riepu. Indeksam V atbilst 240 km/h.

Ja ir zināms ražotāja noteiktais izmērs, pastāv iespēja, ka savam auto var izvēlēties arī citādāka izmēra riepas. Šādā gadījumā ieteicams gan būtu konsultēties ar speciālistu, kurš spētu apstiprināt vai šāda variēšana vispār būtu iespējama.

Variēšana ar auto riepu izmēru 

Iemesli tam var būt dažādi. Kādam tas būs praktiskas dabas jautājums, apsverot braukšanas manieri vai biežāk braukto ceļu stāvokli. Citam tas var būt gaumes jautājums, lai padarītu savu braucamo vizuāli atbilstošāku savai stila izjūtai. Veicot šāda veida manipulācijas ir jāsaprot, ka tās ietekmē automašīnas uzvedību uz ceļa. Tāpēc, pirms montēt jaunas vasaras riepas, ir rūpīgi jāizvērtē vai izvēlēties lielāku, vai mazāku komplektu. 

Mazāks riteņu diametrs 

Mainīt riteni uz mazāku izmēru nozīmē izvēlēties mazāka diametra disku un riepas, kuras būs šaurākas un ar augstāku profilu. Ja runa ir par automašīnas vizuālo tēlu, tad mazāku disku un riepu izvēle nav populārs lēmums autobraucēju vidū. Tas gan nav viennozīmīgi, jo viss ir atkarīgs no automašīnas tipa. Maza diametra riepa diez vai izskatīsies pievilcīgi, ja montēta augstas veiktspējas sporta automašīnai. Savukārt mazs disks un augsta profila riepa, kurai ir agresīvs protektora raksts un liels vasaras riepas protektora dziļums, itin labi piestāv apvidus automašīnai, kura paredzēta bezceļiem.

Svarīgākais gan ir šādas maiņas praktiskā puse. Izvēloties mazāka izmēra riteņus, var rēķināties ar šādiem ieguvumiem:

  • komfortablāks brauciens;
  • degvielas ekonomija;
  • zemāka riepu cena;
  • zemāks diska bojājumu risks.

Neraugoties uz šiem ieguvumiem, mazākiem riteņiem ir arī savi mīnusi:

  • sliktāka saķere līkumos;
  • nestabilāks brauciens lielā ātrumā un līkumos.

Daudzi šoferi augsta profila un mazāka diametra riepas izvēlas ziemas periodam. Tās ir šaurākas un nodrošina labāku kontroli braucot pa sniegotiem ceļiem, jo viss automašīnas svars tiek sadalīts uz mazāku laukumu, spiežot riepas dziļāk sniegā. Vasaras laikā šādas riepas nodrošina komfortablāku braucienu pa nelīdzenām virsmām, jo pastāv lielāks attālums starp protektoru un disku. Savukārt līkumos tās vairāk deformējas, samazinot saķeri.

Tuvojoties vasarai, daļa autobraucēju dod priekšroku savam auto uzstādīt lielāka diametra diskus, kā arī lielākas vasaras riepas. 

Palielināts riteņu diametrs

Lielāku riepu uzstādīšana nozīmē platāku protektora daļu un zemākas sānu malas. Kā minēts iepriekš, šāda variācija spēj uzlabot kopējo automašīnas izskatu, padarot to sportiskāku. Svarīgākais ir apzināties sava auto robežas, jo pārspīlējot ar riteņu izmēru var nākties saskarties arī ar tehniskas dabas problēmām. Izvēloties savai automašīnai lielākas vasaras riepas, kā ieguvumus var minēt:

  • laba saķere;
  • laba vadāmība;
  • vizuāli pievilcīgāks tēls.

Lielākām, zema profila riepām būs platāka protektora josla un stingrākas sānu malas. Tas nozīmē, ka palielinātā saķeres virsma ļaus automašīnai labāk manevrēt līkumos, tāpat kā samazināt bremzēšanas ceļu.

Jāsaka gan, ka lielāku riepu izvēlē var saskatīt arī pietiekami daudz negatīvu iezīmju:

  • cena;
  • riepu svars;
  • zemāks brauciena komforta līmenis;
  • īsāks riepu mūžs.

Uzstādot savam auto lielāka izmēra vasaras riepas, tās palielinās automašīnas kopējo svaru. Tas ietekmēs degvielas patēriņu, kopējo veiktspēju, kā arī samazinās paātrinājumu. Tas pats attiecas arī uz piekari – tā ir paredzēta konkrēta izmēra riteņiem un, ja tos nomaina pret lielākiem, atsperēm samazinās amortizācijas spējas.

Ja riteņu izmērs ir par vairākiem izmēriem lielāks nekā noteikts, stūrēšana var kļūt apgrūtināta, kas beigās ietekmē pašu auto vadāmību un šie faktori var novest pie īsāka riepas kalpošanas mūža. 

Ko zināt, pirms mainīt riepu izmēru

Pirms izšķirties par riepu maiņu uz citu izmēru ir jāpārliecinās par dažādu rādītāju atbilstību konkrētai automašīnas markai.

Slodzes indekss – tam būtu jābūt tikpat lielam vai lielākam, kā konkrētai auto markai paredzētajām standarta izmēra riepām, jo pārlieku liels svars var novest pie riepu bojājumiem un bīstamām situācijām.

Ātruma indekss – tāpat kā ar slodzes indeksu – ātruma indeksam jābūt tādam pašam vai lielākam kā oriģinālajiem riteņiem. Tas noteiks, cik lielam maksimālajam ātrumam riepas ir paredzētas.

Riepas nesaskaras ar virsbūvi – tas attiecas uz lielākām riepām. Ja tās ir platākas par oriģinālajām, pastāv iespēja, ka tām nebūs pietiekami daudz vietas arkās, kas novedīs pie to ātras nodilšanas vai pat nopietnākiem bojājumiem. Lai no tā izvairītos, pirms tam jāpārbauda cik brīvi riteņi kustās arkās arī pie palielinātas automašīnas slodzes un uz nelīdzenām virsmām. 

Pastāv dažādi veidi, kā pielāgot sava auto veiktspēju atbilstoši vajadzībām, un riepu vai disku izmēra maiņa ir viens no tiem. Ja nolemjat savam spēkratam montēt lielāka izmēra riteņus, tiem nevajadzētu būt lielākiem par vienu collu, kā noteicis auto ražotājs. Šāda neliela variēšana var uzlabot dažādus veiktspējas rādītājus, taču pārlieku lieli riteņi var sākt negatīvi ietekmēt auto uzvedību, radot bīstamus apstākļus.

Ja Jūsu auto vasaras riepas protektora dziļums vairs neatbilst noteikumiem, vai vienkārši nepieciešams jauns riepu komplekts, to noteikti varēs atrast auto riepu tirdzniecības vietā Riepas1!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti