Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas notiek ar OCTA polisi, pārdodot auto?

Automašīnas pārdošana ir visnotaļ komplicēts process, kur jāņem vērā dažādas nianses. Viena no tādām ir apdrošināšana. Mēdz būt situācijas, kad transporta līdzeklis ir pārdots, bet noformētā OCTA polise vēl ir spēkā. Ko tādā gadījumā darīt? Par to vairāk turpinājumā.

Kompensācija par neizmantoto apdrošināšanas periodu

OCTA polises darbības principus regulē sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums. Tas nosaka, ka bez pamatota iemesla no apdrošināšanas atteikties nevar, tomēr vienlaikus jāpiebilst, ka transportlīdzekļa pārdošana ir pietiekami pamatots iemesls.

Kompensācijas saņemšanas kārtība

Situācijā, kad transportlīdzeklis ir pārdots, bet OCTA polises darbības termiņš vēl nav beidzies, transportlīdzekļa kādreizējais īpašnieks var vērsties pie apdrošināšanas kompānijas, kur iegādāta OCTA polise, lai vienotos, kā saņemt atmaksu par neizmantoto periodu.

Summa par neizmantoto periodu var tikt pārskatīta uz norādīto bankas kontu vai arī var tikt novirzīta samaksai par citu OCTA polisi tajā pašā apdrošināšanas kompānijā.

Jāņem vērā, ka, vēloties saņemt atmaksu uz bankas kontu, no summas var tikt atrēķināti administratīvie izdevumi -  to apmērs atkarīgs no apdrošinātāja noteikumiem, tomēr tas nedrīkst pārsniegt piecus procentus no summas.

Gadījumos, kad apdrošināšanas līgums tiek pārtraukts citu pamatotu iemeslu dēļ, piemēram, transportlīdzekļa zādzības vai pilnīgas bojāejas gadījumā, apdrošinātājam nav tiesību iekasēt administratīvos izdevumus.

Kas attiecas uz KASKO apdrošināšanu, kas ir brīvprātīga nevis obligāta, iespējamās atmaksas par neizmantoto periodu, to atmaksas kārtība un apmērs atkarīgs no apdrošinātāja noteikumiem. Ar tiem iespējams iepazīties apdrošināšanas līgumā.

Pirms polises noformēšanas vienmēr svarīgi iepazīties ar visiem nosacījumiem, lai zinātu, kā vajadzības gadījumā rīkoties.

OCTA polise, mainoties transportlīdzekļa īpašniekam, jānoformē no jauna

Ja transporta līdzeklim mainījies īpašnieks, OCTA polise jānoformē no jauna. Tas saistīts ar to, ka tiek apdrošināts nevis konkrētais transporta līdzeklis (kā tas ir KASKO gadījumā), bet gan auto īpašnieka civiltiesiskā apdrošināšana.

OCTA polises darbība (un cena) atkarīga ne tikai no transporta līdzekļa, bet arī no tā īpašnieka datiem, piemēram, juridiskā stāvokļa, autovadītāja stāža, Bonus - Malus klases un citiem faktoriem - tādēļ arī, mainoties transportlīdzekļa īpašniekam, nepieciešams noformēt jaunu OCTA polisi.

Ko ņemt vērā, izvēloties OCTA polisi?

Ja pārdotās auto vietā iegādāts jauns auto, nepieciešama arī jauna apdrošināšanas polise. Kā jau minēts iepriekš, viena no iespējām ir atmaksu par iepriekš neizmantoto apdrošināšanas periodu novirzīt jaunas OCTA polises iegādei. Ja esošais apdrošinātājs apmierina, tas var būt visai ērts risinājums.

Tomēr vienmēr ir vērts aplūkot arī citu apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus, jo var gadīties, ka kaut kur pieejams līdzvērtīgs risinājums par izdevīgāku cenu.

Šobrīd dažādu apdrošinātāju piedāvājumus ērti atrast un salīdzināt internetā - ar OCTA kalkulatora starpniecību. Ievadot visus prasītos datus, nekavējoties saņemsi aktuālos piedāvājumus. Varēsi tos savstarpēji salīdzināt un uzreiz arī noformēt izvēlēto apdrošināšanas polisi.

Kas ietekmē OCTA polises cenu?

Lai būtu vienkāršāk izvēlēties piemērotāko un arīdzan izdevīgāko OCTA polisi, ir vērts saprast, kādi faktori ietekmē OCTA polises cenu. Ir skaidrs, ka katrs autovadītājs par auto apdrošināšanu maksā atšķirīgu summu.

To ietekmē dažādi faktori, piemēram:

  • Izvēlētais apdrošināšanas polises darbības termiņš - parasti polises pieejamas uz 3, 6, 9 vai 12 mēnešu periodu. Jo garāks polises termiņš izvēlēts, jo izdevīgāka polise sanāk;
  • Transportlīdzekļa īpašnieka Bonus-Malus klase - tā ir sistēma, kas sarindo visus autovadītājus, atkarībā no to braukšanas vēstures, iedalot tos riskantajos un mazāk riskantajos auto vadītājos. Tiem, kuri biežāk izraisa ceļu satiksmes negadījumus, par apdrošināšanu jāmaksā vairāk;
  • Transportlīdzekļa īpašnieka vadītāja stāžs;
  • Transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss;
  • Transportlīdzekļa veids, modelis, vecums, pilna masa;
  • Transportlīdzekļa izmantošanas mērķis - piemēram, OCTA polise taksometram izmaksās vairāk nekā līdzvērtīgai vieglajai automašīnai, kas tiek izmantota personīgiem mērķiem;
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas vieta - ja transportlīdzeklis reģistrēts lielā pilsētā ar intensīvu satiksmi, par apdrošināšanu jāmaksā attiecīgi vairāk

Apdrošināšanas polises izmaksas atkarīgas arī no konkrētā apdrošinātāja cenu politikas, kā arī dažādiem papildu pakalpojumiem un iespējām. Izvērtējot šos visus aspektus, izvēlēties sev piemērotāko risinājumu būs vieglāk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti