Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

KASKO – sagatavo auto drošai braukšanai ziemā

Pirms KASKO polises iegādes, jāpārliecinās, ka attiecīgajai automašīnai ir iespējams noformēt šo apdrošināšanu. Lai iegādātos KASKO, automašīnai jābūt aprīkotai ar signalizāciju un imobilaizeri. Reizēm mēdz pieprasīt arī to, lai mašīna būtu aprīkota ar GPS vai pretaizvilkšanas sistēmu. Savukārt tad, ja automašīnu iegādājies līzingā, KASKO apdrošināšana ir obligāta prasība. Tāpat jāņem vērā apdrošinātāja izvirzītie līguma nosacījumi un apdrošināšanas gadījumu izņēmumi

Kāpēc KASKO apdrošināšanas polise ir tik svarīga?

Ja autovadītājs ir iegādājies KASKO polisi, tad vari būt drošs, ka teju jebkurš auto negadījuma izraisītais zaudējums tiks atlīdzināts vai novērsts. Primāri tas attiecas uz ceļu satiksmes negadījumiem, tomēr KASKO polisē iespējams iekļaut arī citus riskus.

Tādējādi, lai arī kas būtu atgadījies ceļā – jebkāda rakstura sadursmes, krītošu priekšmetu, dabas stihiju vai zādzību radītie bojājumi tiek novērsti, un auto atgriezts īpašniekam lietošanā, savukārt zaudējums – atlīdzināts.

KASKO priekšrocība atšķirībā, piemēram, no obligātās OCTA polises, ir tāda, ka zaudējums tiek segts neatkarīgi no tā, vai negadījumu izraisa pats autovadītājs vai trešā persona. OCTA gadījumā jūs neapdrošināt savu auto, bet gan savu atbildību, ja izraisāt ceļu satiksmes negadījumu un nodarāt zaudējumus trešajai personai. Tātad, OCTA sedz citas personas zaudējumus, bet ne jūsējos.

Biežākie KASKO negadījumu iemesli ziemā

Slideni ceļi, neredzami gājēji un tumsa – tie ir galvenie faktori, kas apgrūtina auto vadīšanu ziemā. Statistika liecina, ka biežākie KASKO negadījumu iemesli gada aukstajos mēnešos ir nobraukšana no ceļa, saslīdēšana un sadursme ar šķērsli. Bieži vien tiek pieteikti arī negadījumi saistībā ar “melno ledu” vai iebraukšanu bedrēs, kas izteikti veidojas pēc atkušņa.

Lai gan liela nozīme ir pamatīgai auto sagatavošanai, ne vienmēr tas izdodas laicīgi vai arī spēj glābt situāciju. Tādēļ svarīgi parūpēties par papildu drošību, noformējot KASKO polisi.

Pamatā ir divu veidu KASKO polises – visu risku polise un nosaukto risku polise.

Visu risku polise nozīmē to, ka apdrošināšanas gadījums ir jebkurš negadījums ar auto, izņemot tās situācijas, kas līguma noteikumos ir norādītas kā izņēmumi.

Savukārt nosaukto risku polise ļauj individuāli izvēlēties un ietvert polisē konkrētus apdrošināšanas gadījumus, piemēram:

  • Auto apkopes risks (sedz bojājumus, kas radušies auto mazgāšanas, apkopes vai remonta rezultātā);
  • jaunvērtības apdrošināšana jauniem auto;
  • diennakts palīdzība uz ceļa;
  • auto transportēšana pēc negadījuma uz servisu un atpakaļ;
  • atlīdzības izmaksa arī tad, ja auto nozagts kopā ar atslēgām vai reģistrācijas apliecību.

Kas jāņem vērā, pirms noformē KASKO polisi?

Pirms KASKO polises iegādes, jāpārliecinās, ka attiecīgajai automašīnai ir iespējams noformēt šo apdrošināšanu. Lai iegādātos KASKO, automašīnai jābūt aprīkotai ar signalizāciju un imobilaizeri. Reizēm mēdz pieprasīt arī to, lai mašīna būtu aprīkota ar GPS vai pretaizvilkšanas sistēmu.

Savukārt tad, ja automašīnu iegādājies līzingā, KASKO apdrošināšana ir obligāta prasība.

Tāpat jāņem vērā apdrošinātāja izvirzītie līguma nosacījumi un apdrošināšanas gadījumu izņēmumi.

KASKO polises cena

KASKO polises  cena nav fiksēta summa – tā atkarīga no dažādiem ar automašīnu saistītiem faktoriem, piemēram:

  • Automobiļa vērtība
  • Auto ražotājs un modelis
  • Īpašnieka statuss – fiziska vai juridiska persona
  • Līdzšinējā apdrošināšanas vēsture, vecums, autovadītāja stāžs. Autovadītājam, kam regulāri notiek kādas likstas ar auto, polise maksās dārgāk, bet, ja ilgus gadus braucieni ir bez negadījumiem – lētāk.
  • Transportlīdzekļa izmantošanas veids – pasažieru, kravas vai taksometra pakalpojumi
  • Pašriska apmērs. Pašrisks ir summa, kuru pēc negadījuma apņemas segt pats auto īpašnieks. Jo lielāks pašriska apmērs, jo zemāka būs KASKO cena.

Kā rīkoties, ja iestājies apdrošināšanas gadījums?

Ja noticis negadījums, nekavējoties jeb tiklīdz tas ir iespējams, jāpaziņo apdrošinātājam par notikušo un jārīkojas saskaņā ar līguma noteikumiem.

Slēdzot līgumu, tajā tiek norādīta auto apdrošināmā summa. Tā ir maksimālā izmaksājamā summa līguma slēgšanas dienā. Taču jāņem vērā, ka ar katru dienu automobilis nolietojas, tādēļ maksimālā izmaksājamā atlīdzība būs transportlīdzekļa tirgus vērtība dienā, kad iestājies apdrošinātais risks (izņemot gadījumu, kad jauns automobilis tiek apdrošināts jaunvērtībā).

Lielākoties apdrošinātājs izvērtēs un apmaksās autoservisa sastādīto remontdarbu tāmi, bet, piemēram, zādzības gadījumā – novērtēs transportlīdzekļa vērtību apdrošināšanas gadījuma dienā un izmaksās atlīdzību naudā.

Ja izvēlies KASKO, tad vari būt drošs, ka dubults neplīst

Ziemas mānīgajos laikapstākļos pat pieredzējušākais autovadītājs nevar paļauties tikai uz savu vadīšanas mākslu. Tādi drošības pasākumi kā KASKO ne tikai nenāks par skādi, bet gan arī palīdzēs apdrošināties pret negaidītiem finansiāliem izdevumiem.

Ja iestājies apdrošināšanas gadījums, vari būt drošs, ka KASKO apdrošināšana praktiski vienmēr atmaksāsies, jo šādās situācijās izdevumi bieži mēdz būt mērāmi vairākos simtos vai pat tūkstošos eiro.

Ar Manapolise.lv Tev ir garantēts iegādāties izdevīgāko un lētāko variantu, atbilstoši vēlamajam termiņam. Izmēģini manapolise.lv KASKO kalkulatoru jau šodien, lai ātri un vienuviet pārlūkotu līdz pat desmit apdrošinātāju piedāvājumus, no kuriem vari izvēlēties piemērotāko sev un savam maciņam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti