Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kvalitatīvs āra apgaismojums – kā to panākt?

Nereti āra apgaismojums ir pirmais, ko pamanām, lūkojoties uz ēku vai tās apkārtni. Ģeometriskas formas, izliektas līnijas, ornamenti un gaismu spēles uz ēkas fasādes raisa ne vien interesi, bet priecē arī acis, turklāt to visu ir iespējams panākt ar āra apgaismojuma palīdzību. Raksta turpinājumā interjera salona KRASSKY gaismas arhitekti dalīsies padomos par to, ko ņemt vērā, plānojot un uzstādot āra apgaismojumu ēkas fasādei, dārzam, kokiem, lai piešķirtu estētiski baudāmu rezultātu un nodrošinātu labu apgaismojumu diennakts tumšajā laikā.

Ko ir vērts zināt par āra apgaismojumu?

Neatkarīgi no tā, ko ir plānots izgaismot – savu privātīpašumu, uzņēmuma ēku vai kādu citu objektu – āra gaismas izvēle ir jāveic rūpīgi un pārdomāti. Tieši tādēļ aicinām ņemt vērā vairākus nozīmīgus faktorus:

  • Materiāls un kvalitāte - no materiāla veida ir atkarīgs gaismas objektu kalpošanas ilgums un to vizuālais izskats. Viens no izturīgākajiem materiāliem, kas plaši tiek pielietots āra apgaismojuma ražošanā, ir tērauds. Īpaši iecienītas ir arī nerūsējošā tērauda laternas.
  • IP aizsardzības pakāpe - IP (Ingress Protection) aizsardzības līmenis norāda uz gaismekļa aizsardzību pret citiem materiāliem un šķidrumu. Aizsardzības līmeni veido divi cipari. Pirmais no tiem apliecina aizsardzību pret cietiem materiāliem, savukārt otrais – aizsardzību pret šķidrumu iekļūšanu. Ja āra gaismekli ir plānots novietot zem klajas debess, kur tas ik dienas tiek pakļauts mainīgo laikapstākļu ietekmei, putekļiem u.c. faktoriem, IP pakāpei būtu jābūt robežās no 44 līdz 68.
  • Integrētais apgaismojums – iegādājoties āra gaismekli, vienlaikus jāparūpējas par kvalitatīvu gaismas avotu. Tam ir jābūt pēc iespējas energoefektīvākam, tādējādi arī patērējot ievērojami mazāk elektroenerģijas.
  • Organizācija – gaismai jāspīd pareizā leņķī un jābūt ar atbilstošu gaismas siltumu. Organizējot āra apgaismojumu ir ļoti svarīgi ņemt vērā, lai tas neiespīd ēkas iekšienē un netraucē naktsmieru.

“Gudrais” apgaismojums – vai ir vērts par to domāt?

Aizvien vairāk tiek meklētas jaunas iespējas, kā savu mājokli padarīt energoefektīvāku. Šāda rīcība ļauj ietaupīt finansiālos līdzekļus, vienlaikus atstājot pozitīvu ietekmi uz apkārtējo vidi. Arī āra apgaismojums var būt energoefektīvs. Tirgū ir pieejami gan tādi gaismekļi, kas darbojas uz saules baterijām, gan arī tādi, kas ir aprīkoti ar kustību sensoriem (tie ieslēdzas tikai brīdī, kad kāds ir tuvumā). 

Idejas, kā ar āra apgaismojuma palīdzību pilnveidot eksterjeru

Par āra apgaismojumu ir ieteicams domāt jau savlaicīgi, ēkas projektēšanas procesā. Taču laika gaitā apgaismojumu ir arī iespējams pilnveidot tā, lai tas pildītu ne vien apgaismojuma funkciju, bet arī nodrošinātu kvalitatīvu un skaistu gaismas kompozīciju ap ēku vai tās teritorijā.

  • Ēkas fasādes apgaismojums. Lai tas būtu pietiekošs, ir ieteicams izvēlēties prožektorus (piemēram, tos, kas ir aprīkoti ar kustību sensoriem). Līdzīgu efektu ir iespējams panākt arī ar āra sienas lampām.
  • Lapenes, verandas vai terases apgaismojums. Iesakām izvelēties āra sienas lampas, kā arī iebūvējamos vai piekaramos gaismekļus.
  • Teritorijas apgaismojums. Galvenā ceļa izgaismošanai vislabāk derēs āra laternas, taču daiļdārzam vai dzīvžogam – apgaismojums, kas izvietots uz zemes. Savukārt, krūmu vai koku izgaismošanai ieteicams izvēlēties gaismekļus augstumā no 0,5m līdz 1m.

Būtiski, lai āra apgaismojums tiktu veidots atbilstoši  ēkas arhitektūrai, tādējādi radot pārdomātu un skaistu  rezultātu. Ja vēlaties kvalitatīvu un korektu  āra apgaismojumu, kas projektēts, ņemot vērā Jūsu individuālās vēlmes un svarīgākos funkcionālos un estētiskos kritērijus, aicinām izvēlēties gaismu arhitekta pakalpojumu, ko sniedzam KRASSKY salonā.

Interjera salons KRASSKY plašā klāstā piedāvā kvalitatīvu, mūsdienīgu un ar pārdomātu dizainu tirgū atzītu ražotāju āra apgaismojumu. Papildus tam tiek veikta arhitektūras gaismas projektu izstrāde, gaismas pielaikošanu objektā un gaismas uzstādīšanu. Šāds āra apgaismojums pavisam noteikti neatstās vienaldzīgus - ienāciet mūsu mājaslapā un apskatieties, kā varam palīdzēt izcelt Jūsu ēkas fasādi un teritoriju!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti