Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lietotas auto riepas? - Vai tā tiešām ir laba izvēle?

Mainoties sezonai, vismaz reizi gadā katrai automašīnai nākas mainīt riepas, un tad kārtējo reizi rodas jautājums, ko izvēlēties - jaunas vai lietotas riepas? Jaunas riepas parasti prasa lielāku finansiālo ieguldījumu, tādēļ biežākā automašīnu īpašnieku izvēle tomēr ir lietotas riepas. Statistikas dati liecina, ka lietotas riepas Latvijā izvēlas aptuveni 60% no visiem automašīnu īpašniekiem. Vai tā tiešām ir laba izvēle un kāpēc labāk būtu iegādāties jaunas riepas savam auto? Vairāk par to lasiet šī raksta turpinājumā!

7 iemesli, kāpēc labāk būtu iegādāties jaunas riepas savam auto

1. Ilgāks mūžs

Jāsaprot, ka jebkurā gadījumā visas riepas agri vai vēlu nolietojas, taču pašsaprotami, ka jaunu riepu mūžs ir ievērojami garāks. Atkarībā no autovadītāja braukšanas stila, biežuma un automašīnas uzturēšanas veida, lietotas riepas derīgas aptuveni 1-2 sezonas sezonām, kamēr jaunas riepas derīgas aptuveni no 1-10 sezonas. Taču esiet uzmanīgs - jaunas riepas uzreiz nenozīmē ilgāku mūžu, šajā kontekstā ir svarīgs riepu ražotājs un modelis. 

Kā saprast, cik uzticamas ir izvēlētās riepas? Noteikti veltiet laiku un iepazīstieties ar riepu testiem, kas pieejami internetā! Viens no svarīgākajiem soļiem, ko varat darīt, lai riepas kalpotu ilgāk, neatkarīgi no tā, kādas riepas izvēlaties - regulāri sekot līdzi, vai riepu spiediens ir atbilstošs. Atbilstošs spiediens gan paildzinās riepu mūžu, gan uzlabos automašīnas vadāmību. 

2. Labāka kvalitāte

Lietotas riepas pārsvarā tiek ievestas no ārzemēm, no automašīnu centriem, servisiem, transportlīdzekļu kapsētām vai pat atkritumiem - visbiežāk ārzemnieki tās nomainījuši pret jaunām un, nezinot, ko darīt ar vecajām auto riepām, tās kādam nodevuši. Protams, nevar apgalvot, ka jaunas riepas vienmēr ir ļoti kvalitatīvas, taču tām pavisam noteikti ir labāka kvalitāte nekā lietotām riepām. Kvalitatīvas lietotas riepas ir īslaicīgs risinājums.

Pirms pāris gadiem “GO atbildīgas braukšanas indekss” veiktais pētījums sadarbībā ar “Drošas braukšanas skola” liecina, ka, izvēloties riepas, 44% autovadītāji kvalitāti izvēlas kā primāro faktoru. Šajā gadījumā jāsaprot, ka galvenais kvalitāti raksturojošais faktors ir cena. Kvalitatīvs materiāls, protektora zīmējums, ģeometrija, neskaitāmi testi un eksperimenti, kvalificēta zinātnieku komanda - tas viss prasa ievērojamus ieguldījumus, kas pēc tam rezultējas ar kvalitatīvu, taču dārgu produktu.

3. Garantija

Iegādājoties lietotas riepas, pienākas ļoti ierobežota garantija vai nepienākas pilnībā nekāda garantija. Savukārt, saskaņā ar likumdošanu, visām jaunajām riepām ir 2 gadu ražotāja garantija, kas stājas spēkā, veicot pirkumu. Turklāt ražotāji, kas piedāvā premium zīmolu, premium kvalitātes riepas, piedāvā arī ilgāku garantijas periodu, kurā ietilpst dažādi segumi, tā kā šādas riepas prasa lielu finansiālo ieguldījumu. Garantija sniedz drošības sajūtu, ka riepu bojājumu gadījumā nenāksies ieguldīt papildu finanses bojājumu novēršanai vai citu riepu iegādei. 

Svarīgi - neatkarīgi no tā, kādas riepas izvēlaties, pirms iegādes vienmēr vajadzētu noskaidrot visus ar garantiju saistītos noteikumus/nosacījumus! Garantija parasti neattiecas uz situācijām, kad riepas tiek bojātas ražotāja prasībām neatbilstošas montāžas, ceļu satiksmes negadījuma vai nerūpīgas izmantošanas rezultātā.

4. Augstāka drošība

Lielbritānijas kvalitātes kontroles dienesta veiktais pētījums “Trading Standards” liecina, ka 74% no visām lietotajām riepām, kas tiek pārdotas, neatbilst drošības prasībām, turklāt 97% no visām lietotajām riepām konstatēti defekti. Populārākais lietotu riepu defekts - neatbilstošs protektora dziļums. Savukārt jaunas riepas tiek ražotas, balstoties uz zinātnieku viedokļiem un pētījumiem, un ar tām tiek veikti drošības testi, līdz ar to tām ir ļoti augsti drošības rādītāji. 

Jaunām riepām vairumā gadījumu ir lieliska saķere, berze un vadāmība - tā kā apzīmējumi uz auto riepām jaunu riepu gadījumā ir labi saskatāmi, par drošību varat pārliecināties pats, izpētot visas norādītās specifikācijas.

5. Zināma vēsture

Iegādājoties lietotas riepas, nekad nevaram būt 100% droši, kāda ir izvēlēto riepu vēsture - lietotas riepas iepriekš var būt bojātas speciāli, tām var būt bijis nepareizs remonts vai arī slikta apkope, tās, iespējams, izmantotas nepiemērotos apstākļos vai, piemēram, pieredzējušas ceļu satiksmes negadījumu. Tāpat diemžēl vienmēr pastāv risks iekrist negodprātīga pārdevēja tīklos, un galu galā varbūt nemaz viņš pats nezina lietoto riepu vēsturi - pārdevējs, protams, apgalvos, ka tās ir teju vai tikko no ražotāja, un vizuāli tās arī var izskatīties svaigas, taču realitātē tām var būt dažādi slēptie defekti, kurus pamana tikai pēc kāda laika. Savukārt jaunas riepas tirgotāji iegādājas pa tiešo no ražotāja, kurš vajadzības gadījumā sniegs visu interesējošo informāciju - gan riepu specifiku, gan testu rezultātus utt.

6. Plašāka izvēle

Iegādājoties riepas, ļoti svarīgi, ka tās ir atbilstošā izmērā, turklāt visām četrām riepām vajadzētu būt vienādām. Izvēloties lietotas riepas, nevarat būt drošs, ka atradīsiet savam automašīnas modelim piemērotas riepas - ja Jums ir veca automašīna vai populārs automašīnas modelis, kura riepas parasti tiek nekavējoties izķertas, var būt situācijas, kad piemērotas lietotas riepas nevar nekur atrast. Savukārt, lai arī jaunu riepu pārdevēju ir daudz mazāk nekā lietotu riepu pārdevēju, jaunām riepām ir daudz plašāka izvēle gan ražotāju un zīmolu, gan modeļu, gan cenu ziņā, tādējādi katrs bez problēmām varēs atrast savām vēlmēm un vajadzībām piemērotas vasaras, ziemas vai vissezonas riepas

7. Gudrs ieguldījums

Par spīti tam, ka lietotas riepas vairumā gadījumu ir ievērojami lētākas, realitātē tas nepalīdz ietaupīt un galu galā nāksies maksāt vairāk, jo jau pēc neilga laika riepas būs atkal jāmaina un, iespējams, tām būs bojājumi, kuri laika gaitā būs jānovērš. Savukārt jaunas riepas vienmēr ir gudrs ieguldījums, jo, pirmkārt, iegādājoties tās pie sertificēta pārdevēja, tās tiks uzstādītas pareizi, atbilstoši rūpnīcas noteiktajām specifikācijām. Otrkārt, pārdevējs palīdzēs veikt labāko izvēli atbilstoši automašīnas modelim un automašīnas īpašnieka braukšanas paradumiem. 

Būtībā par galveno jaunu riepu trūkumu tiek uzskatīta to augstā cena, taču ilgtermiņā šāda izvēle pavisam noteikti atmaksājas. Turklāt, neviens nesaka, ka obligāti jāizvēlas tieši populāro un atpazīstamo zīmolu jaunās riepas - Latvijas apstākļos lieliski der arī jaunas budžeta riepas. Lai būtu drošs, ka jaunās riepas ir gudrs ieguldījums, pret to iegādi vajadzētu attiekties tāpat kā pret jaunas automašīnas iegādi - pirms pirkt jaunas riepas, noteikti izpētiet citu pircēju atsauksmes un salīdziniet dažādas opcijas!

 

Drošības apsvērumu dēļ pirkt lietotas riepas nav labākā izvēle, jo pat šķietami nelieli defekti var radīt nopietnas problēmas un drošības draudus. Protams, ir dažādi izņēmumi un situācijas, kurās nākas pirkt lietotas auto riepas, taču tādā gadījumā jābūt drošam, ka pārdevējs ir uzticams un riepas iespējams pārbaudīt. Ja ir iespēja izvēlēties starp lietotām un jaunām riepām, lietotām riepām nekad nevajadzētu būt pirmajai izvēlei!

Rūpējoties par jaunām riepām, neaizmirstiet par tādu svarīgu lietu kā automašīnas apdrošināšana - pie mums, Polisubanka.lv, OCTA un KASKO polise pieejama ātri, ērti un izdevīgi. Ienāciet un izvēlieties sev un savai automašīnai labāko! 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti