Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Motora dzesēšanas daļas

Iekšdedzes dzinēja detaļas darbības laikā tiek pakļautas ļoti augstām temperatūrām, un bez papildus siltuma izvades tā darbība ir neiespējama. Dzinēja dzesēšanas sistēmas galvenais mērķis ir dzesēt darbojošās dzinēja detaļas. Nākamais svarīgākais dzesēšanas sistēmas uzdevums ir apkures gaisa sildīšana salonā. Turbopiedziņas dzinējos dzesēšanas sistēma samazina saspiešanai izmantojamā gaisa temperatūru cilindros, savukārt automašīnās ar automātisko ātrumkārbu dzesē darba šķidrumu kārbā. Dažās auto modeļos ir iebūvēts eļļas dzesētājs, kas nodrošina papildu dzesēšanu dzinēja eļļas smērēšanas sistēmā.

Ir trīs veidu dzesēšanas sistēmas, kas atšķiras pēc to darbības fizikālajiem principiem un izmantotajiem dzesēšanas šķidrumiem:

Gaisa dzesēšanas sistēma izmanto gaisa plūsmu, kas pūš cauri cilindru galvām. Ūdens dzesēšanas sistēmā darbojas ūdens plūsma, kas noņem siltumu no dzinēja un atdziest izplešanās traukā. Hibrīddzesēšanas sistēma apvieno gaisa un ūdens darbības principus – dzinējs tiek dzesēts ar šķidrumu (mūsdienās ūdens vietā tiek izmantoti speciāli šķidrumi), un uzsildītais šķidrums tiek atdzesēts ar gaisa plūsmu siltuma apmaiņas ierīcē (radiātora).

Ir jāpiebilst, ka klasiskajā sapratnē ūdens dzesēšanas sistēmai nav radiātora – ūdens tiek atdzesēts tieši izplešanās traukā. Šāda sistēma parādījās automobiļu ražošanas sākumposmā, bet tā ātri kļuva nepiemērota, jo nevarēja nodrošināt efektīvu dzinēja dzesēšanu. Pašlaik lielākajā daļā automašīnu tiek izmantota hibrīda dzesēšanas sistēma, bet parasti to sauc par šķidruma dzesēšanas sistēmu.

Hibrīda dzesēšanas sistēmu klasifikācija

Pēc dzesētājapvalku skaita:

Vienvirziena – ūdens cirkulē caur vienu bloka un cilindra galvas ūdens apvalku;

Divvirziena – ūdens cirkulē caur cilindru bloka un cilindra galvas atdalītajām ūdens apvalkiem.

 

Pēc dzesēšanas šķidruma plūsmas virziena ūdens apvalkā:

Ar garīgo virzienu - ūdens tiek piegādāts pirmā cilindra rajonā un izplūst pēdējā;

Ar šķērsielas virzienu - ūdens tiek piegādāts izplūšanas kolektora rajonā un izplūst ieejas rajonā.

Par katru dzesēšanas sistēmas veidu pastāstīsim atsevišķi, bet hibrīda sistēmu izskatīsim detalizētāk nākamajā raksta daļā.

Ja jums ir aizdomas, ka jūsu sistēma darbojas nekorekti, pirms jebkādu turpmāku darbību veikšanas iesakām saņemt speciālista konsultāciju!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti