Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

No kādiem materiāliem izbūvēt terasi?

Nav labākas vietas, kur pavadīt saulainas dienas, kā paša dārzā. Diemžēl, Latvijā pat vasarās bieži līst lietus. Par laimi, ir iespējams rast patvērumu no nokrišņiem, izbūvējot dārza terasi. Tā ļaus turpināt atpūtu dārzā pat vislietainākajās dienās, bet no kādiem materiāliem lai to izbūvē, lai terase kalpotu pēc iespējas ilgāk, izmaksātu pēc iespējas mazāk un būtu visvieglāk apkopjama? Šajā rakstā mēs esam apkopojuši populārākos terases izbūves risinājumus, kas jums palīdzēs izvēlēties jūsu gaumei un iespejām piemērotāko.

Koka un plastmasas kompozīts

Koka un plastmasas kompozīts, kas bieži tiek saīsināts kā WPC ir mūsdienās ļoti populāra izvēle, pateicoties to izturībai un viglajai kopšanai. WPC terases dēļi sastāv no plastmasas un koka, bez īpašām piedevām, un tie ir noturīgi pret UV starojumu, mitrumu un Latvijas ziemas aukstajām temperatūrām.

WPC dēļiem ir daudz priekšrocību. Tie ir lētāki, nekā salīdzināmas kvalitātes koka dēļi un tie ir arī vieglāk montējami, kas samazina uzstādīšanas izmaksas. Pateicoties to mitruma izturībai, WPC dēļi neuzbriedīs un tos arī nav nepieciešams ne lakot, ne krāsot. WPC dēļi ir pieejami dažādās krāsās un tekstūrās, kas izskatās tikpat labi, kā dabīgie koka dēļi.

Dabīgie koka dēļi

Lai gan mākslīgajiem materiāliem ir savas priekšrocības, tiem ir grūti sacensties ar to krāsu un tekstūru daudzveidību, kādu piedāvā dabīgi koka materiāli. Lai gan koka dēļu terases maksā visai dārgi, izmaksas ir iespējams samazināt, ja jūs esat gatavi tos apstrādāt ar biocīdu gruntēšanas līdzekli un lakot vai krāsot paši.

No dabīgiem kokmateriāliem būvētu dārza terasi ir iespējams saglabāt gandrīz mūžīgi. Tiesa gan, lai dabīgie dēļi nesāktu bojāties nokrišņu rezultātā, tos ir nepieciešams ik pa laikam atjaunot ar jaunu krāsas vai lakas slāni. Vērtējot kopumā, no dabīgiem koka dēļiem būvēta terase nav lētākais risinājums. Neskatoties uz to, dabīgam kokam piemīt sava estētika, kuru, pēc daudzu domām, nav iespējams aizvietot ar neko citu.

Alumīnijs karkass

Ja jūs vēlaties izbūvēt mūsdienīgu terasi, tad alumīnija karkass varētu būt jums piemērotākais risinājums. Alumīnijs ir izturīgs materiāls, kas piedāvā dažādas dizaina izvēles. Piemēram, alumīnija karkasa terases ir viegli iestiklot, kas ļoti noderēs, ja jūs vēlaties patvērties no lietus un vēja, bet ielaist maksimāli daudz saules staru.

Alumīnija terases ir arī viegli apkopjamas, lai gan tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, cik daudz logu un jumta logu jūs tajā ieplanosiet. Šāda veida terases gan nav lēts prieks, jo alumīnija karkasa detaļas un logi maksā visai dārgi. Visas detaļas tiek izgatavotas rūpnieciski, tādēļ nav arī iespējams ietaupīt, detaļas izgatavojot pašiem, kā tas ir kokmateriālu terases gadījumā.

Vai terasi ir iespējams izbūvēt paša spēkiem, vai arī to labāk uzticēt profesionāļiem?

Veicot uzlabojumus jūsu dārzā, viens no galvenajiem faktoriem ir izmaksas. Būvējot terasi, ir iespējams ievērojami samazināt izmaksas, ja ir jāmaksā tikai par materiāliem un pēc iespējas vairāk darbu paveicot pašu spēkiem. Tādēļ, salīdzinot dažādus terašu materiālus, ir jāsalīdzina arī tas, cik viegli ir ar tiem strādāt.

WPC terašu dēļi ir viegli montējami. Sarežģītākā daļa ir precīzi uzstādīt pamatus, kam var izmantot betonētus pāļus, metāla profilus vai regulējamus balstus. Kad pamati ir gatavi, dēļu klāju izveidot nav sarežģītāk kā ieklāt lamināta grīdu. Dabīgā koka dēļi ir darbietilpīgāks materiāls, kas prasa arī mazliet vairāk iemaņu.

Alumīnija karkass tiek piedāvāts gatavos moduļos, kurus salikt nav pārāk sarežģīti. Tiesa gan, uzstādot alumīnija karkasu paši, jūs neietaupīsiet tik daudz naudas, kā WPC un kokmateriālu gadījumā.

Būvējot terasi, mūdienās ir iespējams izvēlēties no plaša risinājuma klāsta. Šiem materiālam ir savas priekšrocības un trūkumi. Pateicoties modulārajām sistēmām, alumīnija karaksu terases ir viegli pielāgojamas jūsu vajadzībām, bet tās ir visai dārgas. No kokmateriāliem celtai terasei piemīt sava neatkārtojamā estētika, taču tās izbūvēšanā ir nepieciešamas zināmas iemaņas un tās ir sarežģīti apkopjamas.

Koka un plastmasas kompozīta dēļu terases ir iespējams izbūvēt par pieņemamu cenu, tās nav grūti montējamas un ir viegli apkopjamas. Sasumējot visus plusiņus un mīnusiņus, šķiet, ka WPC materiāli ir visizdevīgākie, bet, iespējams, ka jūsu gaumei un iespējām labāk atbilst alumīnija vai kokmateriālu terases.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti