Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Noderīgi padomi pareizā bērnu skrituļslidu izvēlē

Pilsēta nu jau vairs nav iedomājama bez aktīvās atpūtas cienītājiem. Ielās redzams aizvien lielāks pulks velobraucēju, skrējēju un, protams, arī skrituļotāju. Visbiežāk ielās redzam draugu pulciņus vai ģimenes, kas izvēlējušās brīvo laiku pavadīt aktīvi, apvienojot tās ar maltītes ieturešanu vai pasākumu apmeklēšanu. Sevišķi populāra skrituļošana ir bērnu vidū, jo tā ir jautra un atraktīva nodarbe pilsētvidē, un atšķīrībā no velobraukšanas, teju vai katrā pilsētas parkā ir izvietota īpaša zona ar tramplīniem, rampām un vizināšanās laukumiem.

Bieži vien bērni ir pirmie, kas pieprasa skrituļslidas, bet vēlāk, skatoties, cik tas ir jautri, arī vecāki sev tās iegādājas, lai visa ģimene kopā varētu baudīt jaukus brīžus kopīgā izbraucienā.

Ja skrituļslidu vēl nav, esošās bērnu skrituļslidas savu jau ir nokalpojušas, vai bērna kājas izmērs tās jau pāraudzis, jāsāk domāt par jaunu iegādi, turpinājumā sniegsim pāris noderīgus padomus skrituļslidu izvēlē.

Kas jāņem vērā, iegādājoties bērnu skrituļslidas?

Bieži vien dzirdams apgalvojums, ka skrituļslidas jāiegādājas ar rezervi, pāris izmērus lielākas, jo bērna kājas pārlieku ātri aug un tāpēc jau nākamajā sezonā tās var būt par mazu. Šis apgalvojums nav gluži patiess.

Skrituļslidas jāiegādājas pēc tiem pašiem parametriem, pēc kuriem izvēlamies apavus. Arī iegādājoties bērnam apavus, kas ir pāris izmēru par lielu, viņam būs grūti pārvietoties, kur nu vēl, ja kāja brīvi braukās pa skrituļslidas zābaciņu - tas tikai apgrūtinās braukšanu, un traucēs apgūt jaunās skrituļošanas prasmes. Vienīgais, jāņem vērā, ka tikko iegādātas skrituļslidas būs ciešākas, jo zābaciņš vēl nebūs izstaipījies un pielāgojies kājas izmēram. Tādēļ pirms jaunu skrituļslidu iegādes, tās noteikti jāpielaiko un jāpārbauda, cik labi tās piegulst kājai.

Skrituļslidu piedāvājumā redzami visdažādākie modeļi, ar visdažādākajiem skrituļslidas zābaciņa augstumiem. Bērniem noteikti būtu jāizvēlas skrituļslidas ar pēc iespējas augstāku zābaciņu, jo tas daudz labāk piegulēs kājai un braukšana būs daudz stabilāka, ja zābaciņā pamatīgāk nostiprināta būs arī potīte.

Jāizvērtē arī skrituļslidu riteņi, kas mūsdienās tiek radīti no visdažādākajiem materiāliem. Riteņu izvēlē jāņem vērā arī plānoto maršrutu specifika un plānotais braukšanas ātrums. Maziem bērniem attīstīt lielu braukšanas ātrumu nebūtu vēlams, tādēļ jāizvēlas skrituļslidas, kuru riteņi ir veidoti no pēc iespējas mīkstāka materiāla, tie veidos labāku saķeri ar braukšanas virsmu.

Lielākiem bērniem un pusaudžiem, kas plāno ar skrituļošanu nodarboties profesionāli un attīstīt lielus braukšanas ātrumus, braukājot pa rampām vai tramplīniem, vairāk būs piemēroti cietāka materiāla un lielāka izmēra ritentiņi, kas ļaus attīstīt lielu ātrumu un būs izturīgāki un atsperīgāki.

Izvēloties skrituļslidas bērnam, jāpievērš uzmanība arī skrituļslidas stiprinājumiem un tam, cik rindās izvietoti skrituļslidu ritentiņi. Visstabilākās būs skrituļslidas, kuru ritentiņi ir izvietoti divās rinās un kā stiprinājumi izmantoto lipekļi, fiksatori un šņores, tādejādi bērna kāja būs stabili nostiprināta un braukšana, vai pat mācīšanās braukt, būs daudz drošāka un stabilāka.

Jāatceras, ka skrituļošana vai mācīšanās skrituļot bieži vien izraisa dažādas traumas, tādēļ, iegādājoties skrituļslidas bērniem, jāpadomā arī par dažādiem drošības aksesuāriem. Noteikti jāpadomā par kvalitatīvas ķiveres iegādi, kas pasargās bērna galvu no dažādām traumām krītot. Lai izairītos no klasiskajiem nobrāzumiem uz ceļgaliem un elkoņiem, jāiegādājas īpaši elkoņu un ceļgalu sargi, kas papildus pasargās bērnu no sasitumu un nobrāzumu rašanās.

Ļoti svarīga nozīme ir rūpīgai skrituļslidu piemērīšanai, tās nedrīkst spiest ne purgalā, ne papēdī, potītes stiprinājumiem ideāli jāpiegulst kājai un bērnam tajās jājūtas maksimāli ērti gan nostājoties uz kājām, gan braucot pa līdzenu segumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti