Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pērkot mežu, pērk arī atbildību

Kas kaitēja nedzīvot diža meža maliņā... – tā skandina mūsu mīļās latviešu tautasdziesmas, taču, iespējams, ka mūsdienu mežu īpašnieks, tādus tekstus dzirdot, rūgti nosmīn, jo nekas nekaitēja dzīvot meža maliņā tikai tad, ja neesi meža īpašnieks. Ja tev ir savs mežs, tad izmaksu un rūpju ir gana daudz, lai neatrastos laika ne atpūtai, ne tautasdziesmām, ne jūsmošanai par skaisto mežu.

Jau pērnā gada vasarā mediji ziņoja, ka summas, kas jāiegulda meža kopšanā, turpina pieaugt. Mežus pēc kvalitātes iedala četros tipos, kur pie pirmās kvalitātes pakāpes pieder grīnis un purvājs, pie otrās – sils, slapjais mētrājs, slapjais damaksnis, dumbrājs, liekņa un citi līdzīga tipa meži, pie trešās kvalitātes grupas pieder tādi mežu veidi kā mētru ārenis, mētru kūdrenis, mētrājs un lāns,bet ceturtajā grupā ietilpst damaksnis, vēris, gārša, šaurlapju ārenis, šaurlapju kūdrenis, platlapju ārenis, platlapju kūdrenis. Lūk, un izmaksas ir cēlušās visu minēto veidu mežos, bet visvairāk tieši pirmās kvalitātes grupas mežos. Apjomīgi līdzekļi aiziet gan par jaunaudžu sastāva kopšanu, gan par agrotehnisko meža kopšanu. Un kur nu vēl citas tehniskās izmaksas, algas meža strādniekiem un transporta izmaksas! 

Ir saprotams, ka šādos apstākļos mežu īpašnieki lemj par labu mežu pārdošanai, un šādu izvēli nevajadzētu uzreiz nosodīt, taču svarīgi būtu izvērtēt, kas tad ir tie, kuri pērk mežu, vai nododat to labās rokās – uzņēmumam, kurš domā ilgtermiņā un zina, ko dara, un jūsu mežu redz kā patiesu vērtību nevis tikai kā augošu naudas lauku. 

Ja esat sācis domāt par meža pārdošanu, noteikti pamanīsiet, ka ar mežu pirkšanu nodarbojas salīdzinoši daudz komersantu – tās, protams, ir labas ziņas, jo tas nozīmē, ka jums ir izvēles brīvība – neesat spiests pārdot mežu pirmajam pretimnācējam, bet gan varat izvērtēt visus apstākļus, uzzināt vidējās meža cenas Latvijā, veikt sava meža vērtēšanu un izpētīt, kas tad tas ir par uzņēmumu, kas pērk mežu.

Kā viens no pieprasītākajiem variantiem mežu pirkšanas plejādē noteikti ir uzņēmums MRS Vidzeme – pie viņiem varat vērsties gan ar jautājumiem par meža vērtēšanu, gan arī, protams, ja nepieciešama konsultācija par meža pārdošanu vai cirsmas pārdošanu. Šim uzņēmumam varat uzticēt sava meža pārdošanu, jo viņi šo uzticību ir nopelnījuši, strādājot jau kopš 1991. gada, un viņiem par labu liecina arī vairāki simti noslēgtie mežu pirkšanas līgumi. Pārdod mežu tam, kurš pret to izturēsies atbildīgi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti