Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pirmsskolas izglītība Rīgā jaunā kvalitātē

Palaist bērnu vaļā un uzticēt pedagogiem ir izaicinājums jebkurai mammai un tētim. Dažādu apstākļu un dēļ šis brīdis, lielākoties, pienāk, kad bērnis ir vecumā no 1,5 līdz 5 gadiem. Šajā brīdī vienmēr būs daudz jautājumi un neskaidrības. Kuru bērnudārzu izvēlēties? Cik maksā pirmsskolas izglītība? Vai bērnam patiks audzinātājas un viņš ies uz dārziņu ar prieku? Atbildes radīsies laika gaitā.

Šobrīd Rīgā ir pieejamas daudzas pirmsskolas izglītības iestādes. Lielākā daļa ir pašvaldības uzturētas, taču paralēli darbojas arī virkne privāto bērnudārzu, kuros bērniem var tikt piedāvāta iespēja apgūt zināšanas un socializēties pēc nedaudz atšķirīgas metodikas kā pašvaldības dārziņos.

Montessori metode – jauna pieeja bērnu izglītošanai

Montessori metode par jaunu ir uzskatāma par salīdzinoši jaunu tikai Latvijas kontekstā. Plašākā mērogā raugoties, tai jau ir vairāk kā 100 gadi. Viss sākās 20. gs sākumā, kad itāļu ārste un pedagoģe Marija Montesori strādāja bērniem ar mācīšanās grūtībām. Izmantojot savas zināšanas par psiholoģiju, nervu sistēmas darbības īpatnībām, pedagoģiju, antropoloģiju un vēsturi Marija Montessori guva lielus panākumus. Bērni, kurus citās izglītības iestādēs uzskatīja par “norakstāmiem” uzplauka un varēja turpmāk iekļauties arī parastās skolās.

Marijas Montessori metodes tomēr neaprobežojās tikai ar grūti audzināmiem bērniem. Laika gaitā viņa adaptēja savas zinātniskās metodes arī parastu bērnu skološanā. Radās pirmās “Casa dei Bambini” (bērnu mājas), kurās bērni tika skoloti pēc Montesori metodēm.  Kad bērniem grupiņās ļāva izvēlēties, ko viņi vēlas darīt, bērni izrādīja lielāko interesi par praktiskām aktivitātēm un Montessori materiāliem, nevis rotaļlietām vai pat saldumiem. Lai veicinātu pastāvīgu, pašizpausmi un neatkarību, bērni varēja brīvi pārvietoties pa dažādām telpām, mācību stundām. Intelektuālo zināšanu apguve tika apvienota ar praktiskām nodarbībām, brīvā laika rotaļnodarbībām, dziedāšana, rūpēm par dzīvniekiem un augiem. Īpaši tika uzsvērta nepieciešamība veicināt bērnu autonomiju un neatkarību. 

Ko paredz Montessori pieeja bērnu izglītībā?

Mūsdienās Montessori metode izglītībā ir gājusi plašumā un to pielieto daudzās izglītības iestādēs visā pasaulē, t.sk. Latvijā. Rīgā Marijas Montesori darbu divās filiālēs nodrošina autentiskais Montessori bērnudārzs “Pirmie soļi“. Šeit bērni īpaši pielāgotā vidē, sertificētu pedagogu vadībā attīsta savu potenciālu - apgūst sociālās prasmes, matemātiku, valodas (latviešu, angļu un krievu), mūziku, attīsta fizisko sagatavotību, kopīgi rūpējas par dārza augiem.

Sakombinējot visu iepriekš minēto, tiek veicināta bērna pastāvība, garīgā, fiziskā un emocionālā izaugsme, taču, iespējams, tas pat nav galvenais. Bērni šeit apgūst arī sociālās, uzvedības un morāles vērtības. M.Montessori mācības palīdz bērniem kļūt par pilnvērtīgiem un noderīgiem sabiedrības locekļiem, kas nākotnē dos pozitīvu ieguldījumu apkārtējās sabiedrības, valsts un pasaules attīstībā.

Dienas gaitā ir sabalansēts līdzsvars starp mācībām, sportu, mākslu, mūziku, valodu apguvi un atpūtu. Svinam arī svētkus – Ziemassvētki, Lieldienas, dzimšanas dienas. Rezultātā bērni uz dārziņu nāk ar prieku un ar nepacietību gaida nākamo dienu, kad atkal varēs satiks savus draugus un skolotājas.

Lai uzlabotu mācību procesu, bērnu apmācība noris apvienojot dažāda vecuma bērnus vienā grupā. Pētījumi un prakse rāda, ka šāda pieeja ievērojami veicina vienaudžu mācīšanos, , t.i. bērni mācās viens no otras. Vienlaikus tas arī nodrošina, ka zināšanu apguve var notikt atšķirīgā, konkrētam bērnam pielāgotā tempā.

Bērnu uzņemšana pirmsskolas izglītības iestādē

Iestāšanās Montessori bērnudārzā “Pirmie soļi” nav sarežģīta, taču jums noteikti var rasties dažādi jautājumi – par apmācību procesu, izmaksām, dienas gaitu utml. Labākais veids kā gūt plašāku priekšstatu ir apmeklēt mājaslapu https://pirmiesoli.lv/, piezvanīt – 26398797, atrakstīt e-pastu uz  [email protected] vai, iepriekš vienojoties, atnākt ciemos uz kādu no mūsu divām filiālēm Rīgas centrā. (Ja vēlaties aplūkot daudzus foto no mūsu ikdienas, ielūkojieties FB lapā.)

Nodrošinām arī individuālas konsultācijas un grupas seminārus vecākiem par Marijas Montessori metodēm un to, kā pielāgot mājas vidi bērna ātrākai izaugsmei. Papildus tam arī apmācām un sertificējam pedagogus Montessori metodēs. Ja vēlaties uzzināt vairāk, droši sazinieties un mēs atbildēsim uz visiem jūsu jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti