Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Plāno braukt ar auto uz ārvalstīm? - 6 noderīgi padomi

Klāt gada siltākais laiks, kas nozīmē, ka daudzi dodas atvaļinājumā uz ārvalstīm. Tie, kuru atvaļinājums ir īss, visticamāk, izvēlēsies doties ceļojumā ar lidmašīnu, tomēr tikpat liela daļa izvēlas ceļot ar auto. Ceļošanai ar auto ir vairākas būtiskas priekšrocības - iespējams patstāvīgi plānot laiku, var ņemt līdzi vairāk bagāžas, apskatīt un izbaudīt visu, ko sirds kāro. Tomēr tajā pašā laikā ceļošana ar auto pieprasa rūpīgāku plānošanu. Plānojat braukt ar auto uz ārvalstīm? Lūk, 6 padomi, kas Jums varētu noderēt, plānojot braucienu!

Brauciens ar automašīnu uz ārvalstīm?

1.Izplānojiet maršrutu!

Mūsdienās, kad navigācija pieejama viedtālruņos, daudzi ceļotāji maršruta plānošanu neuzskata par nepieciešamu, tomēr jāņem vērā, ka var gadīties visādi, piemēram, pa ceļam var nedarboties mobilie sakari, kas rada risku apmaldīties. Šī iemesla dēļ maršrutu tomēr nepieciešams plānot, kaut vai tikai ieskicēt dažus pieturpunktus - plānošanai varat izmantot klasisku pieeju kā karte, kā arī interneta resursus, piemēram, Latvijas ceļotāju domubiedru grupas sociālajos tīklos, kurās iespējams uzzināt citu ceļotāju pieredzi. 

Atcerieties izplānot ne tikai apskates un fizisko aktivitāšu pieturvietas, bet apdomājiet to, kur varētu baudīt maltītes un kur nakšņot. Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, kad, nonākot galamērķī, atklājas, ka noskatītā ēdināšanas vieta vai naktsmītne ir pārpildīta vai aizvērta, gada siltākajā laikā rezervācijas vajadzētu veikt laicīgi, vēl pirms došanās ceļā! Ja esat vairāki ceļotāji, t.sk. bērni, nakšņošanai iesakām izvēlēties apartamentus, kuros pieejams viss nepieciešamais: guļvietas, virtuve, vannas istaba. 

Svarīgākais, kas jāapdomā, plānojot maršrutu - vai izvēlētais maršruts ir atbilstoša garuma? Lai ceļojums sagādātu vairāk prieka nekā noguruma, ar automašīnu ceļā ieteicams pavadīt ne vairāk kā 4-5 stundas dienā. 

2. Pārbaudiet un parūpējieties par transportlīdzekļa tehnisko stāvokli!

Neatkarīgi no tā, vai braucienam izvēlaties personīgo vai nomas auto, pirmais un svarīgākais solis, plānojot braucienu uz ārzemēm - pārbaudīt un vajadzības gadījumā parūpēties par transportlīdzekļa tehnisko stāvokli. Labākā doma šajā gadījumā ir nogādāt transportlīdzekli sev zināmā un uzticamā servisā, kuram jau ir pieredze ar transportlīdzekļa sagatavošanu ceļojumam uz ārzemēm, jo tādā gadījumā speciālisti zinās, kam pievērst īpašu uzmanību. Noteikti vajadzētu pārbaudīt auto akumulatoru, riepas; šķidrumus; bremzes; apgaismes ierīces. Svarīgs ir arī auto riepu spiediens, kas ik pa laikam, esot ceļā, jāuzmana arī pašam. Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību brīdinājuma lampiņām auto panelī - var būt, ka tās brīdina par kādu kritisku problēmu! 

3.Sagatavojieties pats!

Dodoties ceļojumā ar auto, Jums jābūt tikpat gatavam kā Jūsu auto. Pirms brauciena kārtīgi izgulieties - kvalitatīvs miegs ir vismaz 8 stundas! Atcerieties paņemt līdzi visu nepieciešamo: dokumentus; pirmās palīdzības aptieciņu; ūdeni un uzkodas; iedarbināšanas vadus. Pirms došanās ceļā iepazīstieties ar laika prognozi ne tikai galamērķa valstī, bet arī valstīs, kas tiks šķērsotas pa ceļam! Ir jābūt līdzi gan plānākam, gan biezākam apģērbam, un ļoti svarīgi ir ērti apavi. Pārliecinieties, lai viedtālruņi tiktu uzlādēti un ceļā nerastos pārsteigumi attiecībā uz mobilajiem sakariem - visticamāk, ka būs nepieciešams izmantot navigāciju, tādēļ laba doma ir iegādāties internetu lietošanai attiecīgās valsts robežās. 

Parūpējieties gan par savu, gan par savu ceļabiedru labsajūtu! Pirms dodaties ceļā, satiecieties uz kopīgu ''prāta vētru'' un izrunājiet, kā izklaidēties pa ceļam - iespējams, nepieciešams sagatavot mūziku, kā arī kādas spēles. Ceļojums ar auto nav vienkāršs tieši autovadītājam, tādēļ, ja pie transportlīdzekļa stūres jāpavada vairākas stundas, laba doma ir norīkot vairākus autovadītājus. 

4.Izpētiet attiecīgās valsts noteikumus!

Eiropas Savienības robežās un arī ārpus tām valstīs var būt dažādi iebraukšanas un ceļu satiksmes noteikumi, kas atšķiras no Latvijas noteikumiem, tādēļ pirms ceļojuma izpētiet attiecīgās valsts noteikumus - izpētiet arī to valstu noteikumus, kurām paredzēts braukt cauri. Var būt, ka valstī ir maksas ceļi vai ir nepieciešama vīza. Aktuālo informāciju vienmēr varat uzzināt Ārlietu ministrijas mājaslapā. 

5. Apdrošiniet sevi un savu transportlīdzekli!

Ceļojums ar auto uz ārzemēm pirmajā mirklī saistās tikai un vienīgi ar pozitīvām emocijām, tomēr nevajadzētu aizmirst par riska faktoriem. Mēs nekad nevaram paredzēt, kas notiks, tādēļ sirdsmiera un sava maciņa dēļ ir vērts apdrošināties. Turklāt apdrošināt vajadzētu ne tikai sevi un savus ceļabiedrus, bet arī savu automašīnu! Ja izmantojat nomas auto, iespējams, tas jau ir apdrošināts, tomēr par to vajadzētu pārliecināties pašam. 

Attiecībā uz transportlīdzekļa apdrošināšanu pastāv divas iespējas: OCTA un KASKO. Lai arī kādu segumu Jūs izvēlētos savai automašīnai, noteikti iesakām izvēlēties tādu, kurā ietilpst tehniskā palīdzība uz ceļa. Savukārt attiecībā uz sevis un savu ceļabiedru apdrošināšanu pastāv dažādas iespējas, tādēļ sākumā vajadzētu izvērtēt ceļojuma specifiku un vajadzības. Piemēram, ja dodaties baudīt aktīvo atpūtu, polisē noteikti vajadzētu iekļaut aktīvās atpūtas segumu. Vairumā gadījumu Latvijā iegādātās polises darbojas visā Eiropas Savienības teritorijā, tomēr iesakām par darbības teritoriju pārliecināties pašam!

6. Izveidojiet budžetu!

Lai vai kā mums to negribētos atzīt, vairumā gadījumu mūsu iespējas ir atkarīgas tieši no mūsu budžeta. Ceļojuma laikā ārzemēs var rasties pastiprināta vēlme iegādāties un izmēģināt visu, kas vien tiek piedāvāts - protams, atrodoties ārvalstīs, vajadzētu tvert visas iespējas, tomēr jārēķinās, ka izdevumi var strauji palielināties, tādēļ, lai nerastos nepatīkamas situācijas, vajadzētu izveidot budžetu. Pirms brauciena veltiet laiku un nosakiet aptuveno katras dienas limitu, kas palīdzēs saprast, ko varat atļauties un ko varbūt labāk atstāt nākamajai reizei. Jāņem vērā, ka ārzemēs noteikti būs neplānoti tēriņi!

Ceļojuma plānošana ir ļoti svarīgs process, tomēr neaizmirstiet pašu svarīgāko - izbaudīt braucienu! Nekoncentrējieties tikai un vienīgi uz plānu, bet esiet atvērts iespējām, tādējādi spēsiet gūt neaizmirstamus iespaidus un emocijas. Jo mierīgāku prātu spēsiet saglabāt, jo vairāk iegūsiet! Lai veiksmīgs ceļš!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti