Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rūpēs par savu mīluli: kaķa kažoka frizēšana un kopšana

Nav šaubu, ka mājdzīvnieki mūsu ikdienā ienes prieku un liek pasmaidīt arī pelēkajās dienās. Tie kļūst par daļu no ģimenes un sagaida mīlestību un rūpes no mums. Bet reizēm galvassāpes var sagādāt mājās tīrīšana, jo kaķu vai suņu spalvas ir visur!

Kažoka noskūšana un apcirpšana ieteicama suņiem, bet no kaķu kažoka šādi nevajadzētu atbrīvoties. Kā pareizi kopt kaķu kažoku un kādēļ kaķu frizētava ir lieliska izvēle? Uzzini rakstā! 

Apmatojuma kopšana

Kaķa kažoks nav paredzēts noskūšanai, jo tas sargā mājdzīvnieku no ārējās vides ietekmes. Ziemā kažoks dos siltumu, bet vasarā pasargās no karstuma. Turklāt atbrīvošanās no kažoka var dzīvniekam radīt nevajadzīgu stresu. Kā tikt galā ar pinkām un nemitīgo spalvu izkrišanu?

#1 Pareiza instrumentu izvēle

Kažoka kopšana sākas ar īsto instrumentu izvēli. Ieteicams iegādāties divas ķemmes – vienu ar gariem sariem, savukārt otrai jābūt plakanai ar metāla sariem, ar kuru izķemmēt savēlumus. Nav pareizi izķemmēt tikai kažoka virspusi, tas ir jāizsukā pamatīgi, lai neveidotos savēlumi.

Kā zināt, ka esi kārtīgi izķemmējis kaķa kažoku? Ja ķemme ar gariem sariem neķeras kažokā! Bet atceries, ka kažoks jāķemmē regulāri. Cik bieži to darīt? Atkarīgs no kaķa kažoka.

  • Garspalvaino kaķu (Persijas, Britu garspalvaino, Hailendas foldu, Hailendas straitu) kažoku ieteicams ķemmēt reizi divās – trīs dienās, bet ne retāk kā reizi piecās dienās.
  • Pusgarspalvainos kaķus (meinkūnus, Kuriļu bobteilus, Norvēģijas meža kaķus) nepieciešams ķemmēt reizi divās nedēļās.
  • Ja kaķis ir bezšķirnes, kažoka tipu var noteikt pēc spalvas garuma – ja tā ir 10 līdz 15 centimetru gara, kaķis ir garspalvains, savukārt, ja spalvas garums ir 5 centimetri, mīluļa kažoks ir pusgarspalvains.
  • Īsspalvainos kaķus nepieciešams ķemmēt reizi mēnesī, lai atbrīvotu to kažoku no atmirušās spalvas. Īpaši svarīgi to ir ievērot britu kaķu saimniekiem, jo šiem dzīvniekiem ir blīva pavilna, kas neļauj izkrist atmirušajai spalvai, to aizturot.

Turklāt, ja garspalvainajiem un pusgarspalvainajiem kaķiem savēlumi veidojas padusēs un uz vēdera, īsspalvainajiem tie visbiežāk būs atrodami uz muguras, stiepjoties visa mugurkaula garumā.

#2 Ja netiec galā ar pinkām

Var gadīties, ka kaķa kažoks nekad nav ticis kopts vai tas darīts nepareizi vai neregulāri un spalva ir tā savēlusies, ka āda neelpo un tajā veidojas iekaisumi. Šādā gadījumā ķemmēšana var nepalīdzēt un neatliks nekas cits, kā kažoku noskūt un audzēt no jauna. Tomēr šādai procedūrai nevajadzētu būt regulārai.

#3 Mazgāšana un žāvēšana

Arī kaķu mazgāšanai ir būtiska loma mājdzīvnieka higiēnā jautājumos. Daba tā iekārtojusi, ka daudziem šķirnes kaķiem, kuri nav kastrēti vai sterilizēti, pie astes pamatnes atrodas tauku dziedzeri, kas izdala sekrētu un tiek ietaukota spalva, lai pasargātu mīluli no lietus un sniega.

Ja kaķis dzīvo ārā, termoregulācija ir dabiska un spalva mainās atkarībā no gadalaika, bet mājdzīvniekam, pamatā laiku pavadot mājoklī, šis cikls tiek izjaukts un tauku dziedzeri strādā aktīvāk. Ja šo vielu no kažoka neizmazgā, dziedzeris var iekaist un sastrutot. Tādēļ būtu ieteicams kaķi mazgāt vismaz reizi mēnesī.

Arī kastrēti un sterilizēti kaķi ir jāmazgā, lai atbrīvotos no atmirušās spalvas. Pēc mazgāšanas mājdzīvnieka kažoks ir jāizžāvē ar fēnu un jāizķemmē, lai tas nesaveltos.

#4 Pavisam no spalvām mājoklī neatbrīvosies

Ir jāsaprot, ka regulāra kažoka ķemmēšana un mazgāšana nenodrošinās, ka kaķa spalvas nebūs vairs uz dīvāna, paklāja vai grīdas. Taču kopšana ievērojami samazinās izkritušā apmatojuma daudzumu.

Kaķu frizētava

Kaķi ir kaprīzi dzīvnieki un ne vienmēr būs mierā ar saimnieka lēmumu par higiēnas procedūrām. Pareiza kažoka kopšana prasa zināšanas un pūļu, tāpēc suņu un kaķu frizētava ir vieta, kur dodas mājdzīvnieku saimnieki, lai par mīluli parūpētos speciālists. Nereti kaķi izrāda agresiju tieši pret mazgāšanos, bet, darot to frizētavā, mājdzīvnieks visticamāk būs mierīgāks, jo neatradīsies savā teritorijā. Ja dosies uz frizētavu bieži, mīlulis pieradīs pie mazgāšanas. Turklāt frizētavās iespējamas dažādas higiēnas procedūras.

Dino Zoo ir moderna suņu un kaķu frizētava Rīgā, kurā pieejami šādi pakalpojumi:

  • frizēšana un trimmēšana;
  • pinku ķemmēšana;
  • mazgāšana un žāvēšana;
  • higiēnas procedūras – austiņu tīrīšana un nadziņu griešana.

Atrodi visu nepieciešamo Dino Zoo

Ja esi nolēmis kādu no higiēnas procedūrām veikt mājās, apmatojuma kopšanai vajadzīgu instrumentu arsenālu un citus kopšanas līdzekļus atradīsi Dino Zoo veikalos uz vietas vai interneta veikalā! Šķēres un trimmeri, birstes un ķemmes, šampūni un spalvu kopšanas līdzekļi. Noteikti neaizmirsti arī par kādu rotaļlietu vai līdzekli kaķu pievilināšanai, kas var palīdzēt noturēt mīluļa uzmanību kopšanas laikā.

Dino Zoo kaķu frizētava gaida ciemos Tevi un Tavu mīluli, lai parūpētos par mājdzīvnieka higiēnu un veselību, dotu padomu kopšanā vai piemērotāko līdzekļu izvēlē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti