Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vai ar auto ir tāpat kā ar velosipēdu - vadīšanas prasmes nav iespējams aizmirst?

Cilvēki pārstāj vadīt auto dažādu iemeslu dēļ - piemēram, saņem autovadītāja apliecību, bet tā arī neiegādājas automašīnu. Vai varbūt dzīvesveids ir tāds, kas automašīnu vairāk liek turēt garāžā nekā iedarbināt. Neatkarīgi no tā, vai pie auto stūres piesēdies pēc 10 gadu pārtraukuma vai tikai pēc dažu mēnešu pauzes, Tu vari būt pārsteigts, cik dīvaini jūties un cik uztraucies kļūsti uz ceļa.

Turpinājumā mazliet vairāk par to, vai auto vadīšanas prasmes patiešām var aizmirst, un ko darīt, lai pēc iespējas ātrāk atgūtu pārliecību uz ceļa?

Vai auto vadīšanas prasmes var aizmirst?

Tiek teikts, ka tādas iemaņas kā, piemēram, peldētprasmi un braukšanu ar velosipēdu aizmirst nav iespējams. Ja reiz esi iemācījies, darīsi to pārliecinoši arī pēc vairāku gadu pauzes.

Bet, kā ir ar auto vadīšanu? Vai arī šajā gadījumā darbojas tieši tas pats princips?

Ja regulāri vadi automašīnu, vai tas sagādā problēmas? Nē, jo no regulāras darbību atkārtošanas veidojas ‘’muskuļu atmiņa’’, līdz ar to braukšana notiek dabiski, pārāk par to nepiedomājot. Bet, kas notiek tad, ja pie auto stūres kādu laiku nav sēdēts?

Iespējams, Tu neaizmirsīsi pamatus, bet šī ‘’muskuļu atmiņa’’ var būt pabalējusi.

Varbūt esi dzirdējis stāstus par kādu, kurš devies garākās brīvdienās bez sava auto vai noīrējis citu auto, kamēr viņa spēkrats ir remontā, bet pēc tam vairs nav pratis rīkoties ar savu automašīnu, lai gan pirms tam bez problēmām ar to braucis vairākus gadus?!

Var paiet laiks, kamēr pierod pie citas automašīnas - pat pēc īsa pārtraukuma, jo zināšanas par auto vadīšanu var nebūt tik labi nostiprinājušās, kā cerēts.

Pārliecība un spēja koncentrēties uz to, kas notiek uz ceļa

Fiziskās spējas un ‘’muskuļu atmiņa’’ ir tikai daļa no tā, kas ietekmē braukšanas prasmes. Svarīga ir arī pārliecība, kā arī koncentrēšanās un novērošanas prasmes. Pieredzējuši autovadītāji, kam ir vairāku gadu stāžs, pēc garākas pauzes var piedzīvot to, ka atmiņa ir pabalējusi un zināšanas ir jāatsvaidzina.

Bet, ja auto vadīšanas stāžs ir neliels, piedalīšanās ceļu satiksmē pēc pārtraukuma var būt īpaši satraucoša, jo trūkst pārliecības uz ceļa. Pirmie mēneši pēc brauksanas eksāmena nokārtošanas ir īpaši svarīgi, lai nostiprinātu gūtās iemaņas, vairotu pārliecību un mācītos no dažādām situācijām uz ceļa.

Kā atjaunot vai nostiprināt auto vadīšanas prasmes?

Neatkarīgi no iepriekšējās pieredzes, sēšanās pie auto stūres pēc pārtraukuma rada zināmu satraukumu.

Lai to mazinātu, lūk daži padomi:

  • Iepazīsties ar automašīnu - pirms iedarbini auto, velti laiku, lai ar to iepazītos. Mierīgi izpēti visu, kas atrodas vadības panelī. Īpašu uzmanību pievērs tādiem elementiem kā signāllampiņas, gaismas un indikatori, stikla tīrītāji. Pielāgo sēdekli tā, lai būtu ērti. Ja nepieciešams, noregulē arī spoguļus;
  • Pārliecinies, ka zini ceļu satiksmes noteikumus - ceļu satiksmes noteikumi periodiski tiek atjaunoti, tāpēc, pirms sēdies pie auto stūres pēc ilgāka pārtraukuma, pārliecinies, ka esi informēts par aktuālajām izmaiņām;
  • Pirmajai reizei izvēlies īsu un labi zināmu maršrutu - tas palīdzēs atjaunot spēju koncentrēties

Neaizmirsti par auto apdrošināšanu un tehnisko stāvokli

Pirms došanās ceļā svarīgi arī pārbaudīt automašīnas tehnisko stāvokli, lai vēlāk nesaskartos ar nepatīkamiem pārsteigumiem. Noteikti jāveic arī OCTA pārbaude - ja nepieciešams, jāiegādājas jauna OCTA polise.

Auto vadīšana pēc pārtraukuma var radīt gana daudz stresa - dod sev laiku, lai atcerētos svarīgākos principus un pierastu pie automašīnas.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti