Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vai risks atmaksājas, ja pērkat lietotu automašīnu?

Lietotas automašīnas pirkšana var ietaupīt daudz naudas, bet saskarsme ar rūdītajiem pārdevējiem var būt īsts mīnu lauks. Šajā rakstā centīsimies sniegt pāris padomu, kam pievērst uzmanību, iegādājoties jaunu auto. Sākumā būtu jāatgādina, ka tas, cik maksās lietota automašīna, galu galā būs atkarīgs no tā, kādu automašīnu vēlaties, tomēr ir daudz iespēju, kā samazināt galīgo rēķinu. Gadu vecas automašīnas ir daudz lētākas nekā jaunas automašīnas. Cenas samazinājums ir sagaidāms par vairāk nekā 27% pirmā gada laikā. Otrajā gadā nolietojuma likme, visticamāk, palēnināsies aptuveni uz pusi, tātad gadu veca modeļa izvēle ievērojami samazinās sākotnējās izmaksas.

Var un vajag salīdzināt dažādu auto modeļu, ieskaitot tos, kurus vēlaties iegādāties, ikdienas izmaksas.

Mazāki motori var būt lētāki – liels motors parasti sadedzina vairāk degvielas nekā mazāks, tātad dzinēja lielums ir būtisks apsvērums, ja degvielas ekonomija ir svarīgs faktors Jūsu lēmumā.

Benzīna automašīnas parasti ir lētākas nekā tās, kuras darbina dīzeļdegviela. Dīzeļdzinēji bieži ir ekonomiskāki nekā benzīnu patērējošie. Tas padara dīzeļdegvielu par labāku variantu. Šīs automašīnas ir dārgākas uz nākotnes samazināto izdevumu rēķina.

Manuālās ātrumkārbas automašīnas ir lētākas nekā automātiskās. Pārslēgšanās starp pārnesumiem ir papildu darbs – it īpaši tiem, kas mēdz apstāties pie luksofora, tomēr, lai arī automātika rada dažas problēmas, kas saistītas ar braukšanu, tām ir augstāka cenu zīme.

Kad ir labākais laiks lietotas automašīnas iegādei?

Kad esat izlēmis, kādu automašīnu izvēlēties,  Jums jāzina, kā iegūt labāko piedāvājumu. Viens no veidiem, kā samazināt izmaksas, ir auto pirkšana pareizajā laikā. Izplatītājiem ir mērķi, kas jāsasniedz, parasti to pamatā ir ceturkšņa pārdošanas apjomi, tāpēc marta beigas, jūnijs, septembris un decembris ir piemērots laiks pirkšanai. Ja Jūs pērkat no privāta pārdevēja, tad ir maz ticams, ka laiks būs ietekmējošs faktors. Privātajiem pārdevējiem nav citu mērķu, kā tikai sasniegt cenu, kuru viņi vēlas sasniegt. Ja Jūs pērkat šādā veidā, dažus mēnešus pirms pirkuma veikšanas sekojiet līdzi auto cenām – ja tās nesamazinās, iespējams, vēlēsieties gaidīt.

Jūsu esošā automašīna var kļūt par pirmo iemaksu jaunajam auto.

Ja izvēlaties savu esošo auto iemainīt kā daļu no maksājuma, tad, darot to ar privātajiem tirgotājiem, Jūs varat iegūt vairāk par 20% vairāk nekā sadarbojoties ar auto tirdzniecības vietām. Jūs varat apmainīt automašīnu mazumtirdzniecības vietā, kur tirgotājs Jums nosaka cenu un atņem to no kopējām pērkamās automašīnas izmaksām. Atcerieties, ka izplatītājs maksās mazāk nekā Jūsu automašīnas vērtību, lai tas varētu to pārdot ar peļņu vēlāk. Vēl viena opcija ir mašīnas nodošana detaļās. Tas var ietaupīt daudz laika, taču ir maz ticams, ka tas ietaupīs naudu.

Papildizmaksas, pie kurām ir jāpiedomā.

Budžetā ir divu veidu izmaksas: sākotnējās un pastāvīgās. Pārbaudiet, vai esat domājis par visiem šiem jautājumiem, un vai tiem ir paredzēts budžets:

  • Jau minētā degviela. Kopumā dīzeļdegvielas lietošana ir lētāka nekā benzīna patēriņš.
  • Nodokļi. CSDD varat uzzināt, cik  liels ceļa nodoklis Jums būs jāmaksā.    
  • Automašīnas apdrošināšana. Apdrošināšanas izmaksas ir atkarīgas no tā, cik liela ir Jūsu automašīna. Mazākus auto apdrošināt ir lētāk.  
  • Dokumentu nokārtošana. Daļu ar dokumentāciju saistīto pārbaužu vajadzēs veikt CSDD, tomēr ir arī lietas, kuras varat noskaidrot, esot mājās, piemēram, carVertical ir VIN dekoders, kas pieejams internetā. Iepriekš veikta auto pārbaude, kurā apskatīts VIN numurs, palīdzēs tuvāk iepazīties ar auto patreizējo stāvokli.
  • Apkope. Jums automašīna būs regulāri jāved uz tehnisko apkopi, parasti reizi gadā, lai arī tas atšķiras atkarībā no modeļa.         
  • Pienācīga uzmanība iegādes procesā atmaksājas ilgtermiņā!

Runa nav tikai par automašīnas patīkamo izskatu; tā vietā jums ir jāaplūko viss – sākot no krāsojuma un beidzot ar riepām, drošības jostām un priekšējiem lukturiem. Pārliecinieties, ka esat pārbaudījis pārbaudiet automašīnas nobraukumu un automašīnas stāvokli un pacentieties, lai sameklētu skrambas un iespiedumus. Pārbaudiet eļļu. Dariet to, paceļot mērstieni, lai redzētu, vai līmenis ir pareizs. Apskatiet, vai motoram nav eļļas vai ūdens noplūdes pazīmju, kā arī apkārtējās detaļas, un arī zem automašīnas meklējiet jebkādas noplūdes pazīmes. Pārbaudiet lukturus un to, vai varat ērti atvērt un aizvērt logus. Vai automašīna šķiet drošā stāvoklī, lai to vadītu? Kā ar riepām? Pārbaudiet protektorus.

Lietotā automobiļa dokumentācija – drošības pamats

Kad pērkat lietotu automašīnu, Jums tiks izsniegts daudz dokumentu, tāpēc pirms maksājat, pārbaudiet, vai esat ieguvis pareizos.

Pirmkārt, saņemsiet auto žurnālu. To ir izdevusi Autovadītāju un transportlīdzekļu licencēšanas aģentūra kā pierādījumu tam, ka esat transportlīdzekļa īpašnieks. Tajā vajadzētu uzskaitīt Jūs kā reģistrētu turētāju. Lai novērstu iespējamību, ka iegādājaties zagtu auto ar viltotu žurnālu, noderēs VIN dekoders. Palīgā nāk carVertical.com – kā jau minējām, vietnē carVertical tiek ievadīts VIN numurs, kurš katrai mašīnai ir unikāls. VIN numurs ļaus pārliecināties, ka iegādātais auto nav iepriekš zagts. Otrkārt, saņemsiet apkopes karti. Tajā būs norādīts, kad automašīna pēdējo reizi tika apkopta, kā arī kādas detaļas ir remontētas vai nomainītas. Vēl līdzi ir jānāk auto rokasgrāmatai, kas palīdzēs tehniskos jautājumos, kā arī ir iespējams, ka atsevišķos gadījumos pārdevējs dod līdzi kādas rezerves daļas. Pārliecinieties, ka esat saņēmis datētu pārdošanas līgumu, kurā norādīts, ka esat pabeidzis darījumu un samaksājis pareizo summu. Pārbaudiet savu vārdu un adresi, kā arī pilnu informāciju par automašīnu (zimols, modelis, VIN numurs, numurzīmes numurs u.c.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti