Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vai Tev ir īstais darba cirvis?

Pēdējā gadsimta laikā pasaule ir ļoti mainījusies. Ja mēģina iedomāties tūkstošiem gadu pirms mūsu ēras, tad šķiet, nekas nevarētu būt saglabājies kopš tik seniem laikiem. Tomēr tā gluži nav. Kā apgalvo zinātnieki, 30 000 gadus pirms mūsu ēras cilvēce kā darbarīku sāka izmantot cirvi ar kātu. Cilvēce joprojām izmanto šādu instrumentu, turklāt tas ir neticami līdzīgs savam priekštecim.

Viss vienkāršais ir ģeniālais un viss ģeniālais vienkāršs, varbūt tāpēc cirvis ir saglabājies līdz mūsdienām? Lai to izmantotu, nepieciešams tikai spēks un vēlme strādāt – tie ir parametri, kas piemīt ievērojamai daļai cilvēku. Mūsdienu cirvji atšķiras no saviem senčiem ar to, ka tie kļuvuši pārdomātāki un ergonomiskāki - kā tas piedien kārtīgam 21. gadsimta darbarīkam. Par to, kā izvēlēties labu cirvi un kur to meklēt, lasiet raksta turpinājumā.

Svarīgākie parametri, pēc kuriem jāizvēlas labs cirvis.

Cirvji, tāpat kā cilvēki, mēdz būt ļoti dažādi. Viens un tas pats cirvis var būt izcils vienam darbam, bet pilnīgi nederīgs citam. Cirvja kvalitāti nenosaka tā forma, svars vai izmērs, bet tas, vai veidošanā izmantoti kvalitatīvi materiāli un vai tas tiek izmantots atbilstoši mērķim. Cilvēkiem, kas ar malkas skaldīšanu vai kokapstrādi nodarbojas reti, var būt noderīgs arī universāls cirvis, bet tiem, kas regulāri ķeras klāt šim darbarīkam, tomēr vajadzētu atrast noteiktajam darbam piemērotu instrumentu. Kas ir galvenie parametri, kas raksturo labu cirvi?

  • Kāts. Joprojām ļoti izplatīti un iecienīti ir tradicionāli cirvji ar koka kātiem, taču arvien vairāk tirgū ienāk arī citu materiālu kāti. Koka kāti ir ergonomiski, izturīgi, ērti un labi izskatās. Tradicionāli par vislabākajiem no sendienām līdz pat mūsdienām tiek uzskatīti oša vai riekstkoka (piemēram, valrieksta koka) kāti. Koka kāti ir populāri arī tāpēc, ka ir salīdzinoši lētāki par citiem, kā arī ļoti labi absorbē triecienu, sargājot rokas. Profesionāļu starpā gan ir plašas diskusijas par labāko cirvja kāta materiālu. Lai nonāktu pie īstā un vienīgā, jāizmēģina dažādi varianti;
  • Svars. Katrai jomai piemērots cits cirvja galvas svars. Lielāka cirvja galva nozīmē lielāku sitiena spēku, bet mazāku precizitāti, un otrādi. Svara un cirtiena kvalitāti, protams, ietekmē arī materiāls. Ja meklē nopietnu instrumentu, būtu jāmeklē kvalitatīva, cietināta tērauda cirvja galva. Ikdienas lietošanai parasti izvēlas 1 - 2kg smagus cirvjus, tas ir optimālais svars. Koku gāšanai vai bluķu skaldīšanai izmanto smagākus cirvjus;
  • Izmērs. Cirvja kāta izmērs ir sarežģīts un daudz apspriests parametrs, kas ļoti ietekmē gan darba rezultātu, gan strādāšanas ērtību. Īsāks kāts ļauj veikt precīzāku sitienu, bet garāks – ļauj veikt lielāku atvēzienu, attiecīgi, ieliek cirtienā vairāk spēka. Piemēram, koka gāšanai piemērotāks būs cirvis ar garāku kātu. Protams, jāņem vērā arī cilvēka auguma parametri. Pastāv uzskats, ka universāla cirvja kāta garumam jābūt apmēram rokas garumā, asmeni paņemot plaukstā kāta galam jāsniedzas līdz padusei.

Vislabāk - katram darbam savs cirvis.

Populārākais plaša patēriņa ir universālais cirvis, jo tas ir piemērots dažādām lietošanas situācijām, bet kopumā cirvjus iedala:

  • malkas,
  • meža,
  • skaldīšanas,
  • tīrīšanas,
  • tūrisma,
  • universālais cirvis.

Mūsdienās zinātne un tehnoloģijas ieguldījušas laiku un darbu, lai katrai jomai būtu ērts, ergonomisks un funkcionāli piemērots cirvis. Vislabākais, protams, ir katrā jomā lietot tai piemērotu instrumentu. Piemēram, pateicoties namdara cirvja galvas īpašajai formai, iespējams to pavisam ērti turēt tā, lai varētu precīzāk manevrēt rokai atrodoties īpaši tuvu apstrādājamajai virsmai. Savukārt, tūrismam paredzētais cirvis būs viegls un ērts – gan skalu skaldīšanai, gan nelielu koku ciršanai. Tūrisma cirvis turklāt būs tādā izmērā un svarā, lai to varētu ielikt mugursomā vai aiz jostas. Cirvis koku gāšanai noteikti nav ērtākais līdzņemšanai tūrisma braucienā, toties būs izcils savā uzdevumā.

Kur atrodami labākie cirvji?

Kvalitatīvi darba instrumenti jāmeklē pie uzticama ražotāja. Husqvarna darbarīki iemantojuši profesionāļu un amatieru uzticību visā pasaulē. Husqvarna mājaslapā atrodams plašs cirvju klāsts gan ar koka, gan kompozīta kātiem, visām jomām, kur vien var būt nepieciešams cirvis. Husqvarna ir celmlauži darbarīku attīstīšanas un izgudrošanas jomā, kas vienmēr iet pa priekšu citiem, tomēr cirvju kāti šajā uzņēmumā joprojām tiek veidoti no valrieksta koka, bet daudzu modeļu cirvju galvas kaltas ar rokām no rūdīta tērauda, nodrošinot gadsimtu gaitā klientiem garantēto augsto kvalitāti. Husqvarna cirvji veidoti ievērojos tradīcijas, papildus izmantojot jaunas tehnoloģijas. Tikpat izturīgi kā tradicionālie cirvji, ir cirvji ar kompozīta kātu:

  • lielākajai daļai modeļu ir slīdošs pārklājums, kas samazina berzi un atvieglo ciršanu;
  • cirvjiem ir perfekts izsvarojums;
  • tie ir viegli asināmi, bet ilgi notur asumu;
  • visi modeļi ir ergonomiski, ērti, patīkami satvērienam;
  • visi modeļi ir stabili, izturīgi un kvalitatīvi.

Ja nodrošina pareizu kopšanu un lietošanu, Husqvarna cirvji kalpos mūža garumā. Ienāc un izvēlies!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izvēlēties ceļojumu apdrošināšanu ģimenei?

Plānojot ģimenes ceļojumu, ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo ceļojumu apdrošināšanu, lai ikviens ģimenes loceklis būtu pasargāts no negaidītiem notikumiem ceļojuma laikā. Ģimenēm, sevišķi tādām, kur...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti