Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Veļas mašīnas: kā izvēlēties pareizo ietilpību

Neskatoties uz to, ka veļas mašīnu modeļu klāsts mūsdienās ir ļoti plašs, izvēlēties savām vajadzībām un budžetam atbilstošāko ierīci nav nemaz tik viegls uzdevums. Jāizvērtē vairāki svarīgi faktori, tostarp veļas mašīnas izmērs, energoefektivitātes klases un funkciju klāsts. Taču viens no svarīgākajiem parametriem ir modeļa ietilpība, kas ietekmē ne tikai to, cik daudz veļas vienā reizē varēsi izmazgāt, bet arī ikmēneša rēķinus par patērēto elektroenerģiju un ūdeni.

Raksta turpinājumā sadzīves tehnikas veikala Verners DE speciālists sniedz padomus, kā izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko veļas mašīnas ietilpību. Ja šobrīd esi jaunas ierīces meklējumos – turpini lasīt!

Kā izvērtēt pareizo veļas mašīnas ietilpību?

Izvēloties modeļa ietilpību, ir divi galvenie faktori, kas ietekmē izvēli – cilvēku skaits ģimenē un ikdienas veļas mazgāšanas paradumi. Veļas mašīnas ietilpība tiek mērīta kilogramos (kg) un norāda uz maksimālo sausas veļas daudzumu, ko iespējams izmazgāt vienā mazgāšanas reizē.

  • Cilvēku skaits ģimenē: pavisam vienkārši, jo lielāka ģimene, jo lielākas ietilpības modelis nepieciešams. 1–2 cilvēkiem pietiks ar 3–5 kg ietilpības veļas mašīnu, 3–4 cilvēkiem piemērots 5–7 kg ietilpības modelis, savukārt 5+ cilvēku ģimenei ieteicams izvēlēties veļas mašīnu ar vismaz 8 kg ietilpību. 
  • Veļas mazgāšanas paradumi: ja veļa ikdienā tiek mazgāta bieži, lielākas ietilpības modelis ļaus samazināt mazgāšanas reižu skaitu, tā būtiski ietaupot gan patērēto ūdeni un elektrību, gan veļas mazgāšanas līdzekļus.
  • Mazgājamā veļa: ja ikdienā nepieciešams mazgāt arī smagākus, liela izmēra apģērba gabalus un mājas tekstilu, piemēram, segas, aizkarus vai virsjakas, 3–5 kg ietilpības veļas mašīna noteikti nebūs piemērots risinājums, un jāiegādājas modelis ar vismaz 8 kg ietilpību.
  • Pieejamā vieta: mūsdienās pieejami arī kompaktāki lielas ietilpības veļas mašīnu modeļi, taču lielākā daļa 8–12 kg ietilpības modeļi vannas istabā vai virtuvē aizņems vairāk vietas, tāpēc iepriekš jāizvērtē arī veļas mašīnas novietojums.

Svarīgi atcerēties, ka veļas mazgājamo mašīnu nav ieteicams piepildīt pilnībā, jo tas būtiski samazina mazgāšanas kvalitāti. Pārpildītā ierīcē veļa netiek kvalitatīvi izskalota, kas var sabojāt ne tikai drēbju kvalitāti, bet arī pašu ierīci. Ilgstoši mazgājot ierīces ietilpībai neatbilstoši lielu veļas apjomu, būtiski samazinās tās mūžs un ātri vien var nākties domāt par nopietnu remontu vai jaunas ierīces iegādi.

Kādu veļas mašīnu izvēlēties?

Izvēloties jaunu ierīci, jāizvērtē arī vēlamais veļas mazgājamās mašīnas veids.

  • Veļas mašīna ar frontālo ielādi: populārākais veļas mazgājamo mašīnu veids. Modeļi ar priekšējo ielādi parasti ir ietilpīgāki un pieejami ļoti plašā modeļu klāstā. Turklāt visbiežāk ir arī energoefektīvāki un aprīkoti ar modernām funkciju un mazgāšanas režīmiem.
  • Veļas mašīna ar augšējo ielādi: ierīces, kurām atvēršanas lūka atrodas augšpusē. Šo modeļu priekšrocība ir salīdzinoši pieejamāka cena un kompaktais izmērs, līdz ar to ir lielisks risinājums telpām, ar ierobežotu platību.

Savukārt izvēloties ražotāju, jāpaļaujas uz personīgo pieredzi un citu lietotāju atsauksmēm. Populārākie modeļi, viennozīmīgi, ir no vadošajiem sadzīves tehnikas ražotājiem – Whirlpool veļas mašīnas, Indesit, LG, Aeg, Samsung un Electrolux veļas mašīnas, kas piedāvā gan dažāda izmēra un ietilpības modeļus ar daudzveidīgiem mazgāšanas režīmiem.

Energoefektivitātes klase

Ne mazāk svarīgs faktors ir ierīces energoefektivitātes klase, kas norāda uz vidējo ierīces elektroenerģijas patēriņu gadā. Energoefektivitātes klase ir atrodama uz ierīces, uz speciālās marķējuma uzlīmes, un tiek norādīta skalā no A līdz G. Visekonomiskākās ir A un B klases veļas mašīnas, kas, salīdzinot ar E vai F klases modeļiem, gadā ļauj ietaupīt pat par 30 % patērētās elektroenerģijas.

Vai nepieciešams veļas žāvētājs?

Būtiski iepriekš apsvērt arī veļas žāvēšanas funkcijas nepieciešamību. Ja ikdienā drēbes tiek mazgātas bieži un mājoklī ir ierobežota vieta drēbju žāvēšanai, veļas žāvētājs var būtiski atvieglot ikdienu.

Turklāt žāvējot drēbes žāvētājā, būtiski uzlabojas telpu gaisa kvalitāte. Veļai žūstot dzīvojamajās telpās, gaisā izplatās veļas mazgājamo līdzekļu mikrodaļiņas un būtiski paaugstinās mitruma līmenis, kas var izraisīt pelējuma veidošanos, kas ir īpaši bīstami cilvēkiem ar dažādām alerģijām, astmu un citām hroniskām elpceļu slimībām.

Taču, ja mājoklī nav pietiekami daudz vietas divu atsevišķu ierīču – veļas mašīnas un veļas žāvētāja – novietošanai, vērts iegādāties veļas mazgājamo mašīnu ar žāvētāju. Lai gan šie modeļi būs nedaudz dārgāki, tomēr nodrošina vairākas priekšrocības. Piemēram, izmazgātā veļa nebūs manuāli jāpārliek no vienas ierīces otrā, jo veļas žāvēšanas cikls ieslēgsies automātiski.

Verners DE – sadzīves tehnika ikvienam!

Nepieciešama jauna veļas mašīna? Ienāc vde.lv vai kādā no Verners DE veikaliem, un iegādājies sadzīves tehniku par īpaši izdevīgām cenām! Jauna un mazlietota sadzīves tehnika, modeļi ar vizuāliem defektiem par īpaši patīkamām cenām, iebūvējamā sadzīves tehnika, plašs preču klāsts, ātra piegāde un garantija visām precēm! Turklāt saviem pircējiem nodrošinām arī kvalitatīvos Verners DE Servisa centra pakalpojumus. Ienāc vde.lv un iepērcies ātri, ērti un izdevīgi!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Mūsdienīgi aizdevumu risinājumi

Situācijā, kad radušies kādi pēkšņi izdevumi, plānots veikt kādu lielāku pirkumu vai īstenot kādu nopietnu ieceri, taču ar personīgajiem līdzekļiem nepietiek, var būt noderīgs tāds risinājums kā aizde...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti