Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijā padziļināti pētīs lūšus

Līdzšinējais lūšu monitorings tika balstīts galvenokārt uz nomedīto dzīvnieku izpēti, bet tagad nolemts veikt padziļinātu šo plēsējdzīvnieku izpēti, izmantojot arī citas metodes, piektdien vēstīja LNT raidījums 900 sekundes.

Lūšus mūsu valstī sāka sistemātiski novērot pirms 20 gadiem. Pirms tam pat grūti bija precīzi pateikt, cik daudz šo dzīvnieku sastopami Latvijas mežos. Patlaban lūšu skaits ir zināms – ap 800 medību sezonas sākumā. Ik gadu no decembra līdz marta beigām atļauts nomedīt apmēram pusotru simtu.

Lūšu skaits Latvijā pakāpeniski pieaug, tomēr valstī ir daudz ekspertu ar pretējiem viedokļiem par šo dzīvnieku populācijas ierobežošanu. Tā kā lūši ir plēsējdzīvnieki un mēdz nodarīt kaitējumu arī aitu ganāmpulkiem, sava vīzija par viņiem ir arī zemniekiem.

"Pieļaujot to, ka lūšu skaits var palielināties. Palielinoties arī aitu skaitam Latvijā, kas šobrīd notiek intensīvi, palielināsies arī uzbrukumu skaits. Vajadzētu būt kontrolei pār šiem dzīvniekiem," uzskata Latvijas Aitu audzētāju asociācijas pārstāve Dina Avotiņa.

Lūši savulaik bijuši plaši izplatīti un bieži sastopami daudzās Eiropas valstīs, bet 20.gadsimta vidū Rietumeiropā gandrīz pilnībā izzuduši. Lielākās Eiropas populācijas ir Skandināvijā, Somijā un Baltijas valstīs. Lielo plēsēju aizsardzības plānā, ko Latvija pašlaik atjauno, esošos medību ierobežojumus mainīt gan neesot paredzēts. Tam piekrīt arī mednieki.

"Tas ir kompromiss – ir cilvēki, kuri uzskata, ka lūšus Latvijā nedrīkstētu medīt vispār, ir arī tādi, kuri uzskata, ka viņi jāizmedī visi, ka viņiem mežā nav jābūt. Tad nu patiesība ir kaut kur pa vidu," norāda Latvijas Mednieku savienības vadītājs Jānis Baumanis.

Lūšu sugas aizsardzības plāns tiek atjaunots ik pēc desmit gadiem. Šonedēļ pieņemts lēmums veikt padziļinātāku šo plēsējdzīvnieku izpēti. Līdzšinējais monitorings tika balstīts galvenokārt uz nomedīto dzīvnieku izpēti, bet atjaunotais plāns ietvers citas metodes, piemēram, lūšu fiksēšanu ar fotokamerām vai pēdu uzskaiti laikā, kad zemi klāj sniegs.

Kā skaidroja institūta Silava zoologs Jānis Ozoliņš, šāds pētījums tiks veikts, lai visi vēlreiz atgrieztos pie rādītājiem un kopā padiskutētu, vai tiešām netiek nodarīts pāri lūšu populācijai.

Šogad tiks izveidota darba grupa, kas vērtēs iegūtos datus. Pagaidām pēc zinātnieku domām lūšu sugas populācija Latvijā ir veselīga un droša, proti, diskusijas par stingrākām medību kvotām patlaban nav dienas kārtībā.

Medības atkal tiks atļautas pirmajā ziemas dienā un tās turpināsies četrus mēnešus. Kas sekos turpmāk, būs zināms pēc pētījuma izvērtēšanas. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas