Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dienas starts izvēlējies sešus jaunos uzņēmējus

Atlasīt dalībniekus projektam Dienas starts nepavisam nav viegls uzdevums, jo visi, kas šogad bija pieteikušies, izrādījās visai nopietni pretendenti. Liels paldies tiem, kas atsūtīja savu pieteikuma anketu, tomēr no visiem izraudzījāmies sešus jaunus uzņēmumus - tādus, kuru izaugsmei būtu interesanti un aizraujoši sekot līdzi vairāk nekā pusgada garumā.

Pietiekami dažādus, lai nekļūtu garlaicīgi. Bez lielas uzņēmējdarbības pieredzes un tajā pašā laikā ar pietiekami nopietnām un atraktīvām biznesa idejām, kuras kādam ir tikai pašā realizācijas sākumposmā, bet citam - jau uzstutētas uz kājām un sper pirmos patstāvīgos soļus. Starp citu - priecājamies, ka šogad gan starp pretendentiem, gan starp izvēlētajiem projekta dalībniekiem ir vairāk komandu - cilvēku, kas savu biznesa ieceri īsteno bariņā.

Dienas starta trešās sezonas atklāšanas pasākums notika trešdien laikraksta Diena redakcijā. Šogad projektā startē seši jaunie uzņēmumi – mēbeļu ražotājs, automašīnu noma, dzintara tekstila izstrādājumu ražotājs, dīdžeju skola, bērnu apģērbu ražotājs un privātais bērnudārzs. 

Jau nākampiektdien lasiet plašāku materiālu par pirmo no šiem sešiem biznesiem.

Projekta žūrijā esam aicinājuši uzņēmuma Stenders īpašnieku Jāni Bērziņu, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes studentu biznesa inkubatora vadītāju Miku Losānu un mārketinga komunikāciju aģentūras Idea vadītāju Ģirtu Ozoliņu, savukārt labu ceļavēju uzņēmējiem vēlēja Latvijas attīstības finanšu institūcijas Altum valdes locekle Baiba Brigmane un AS Diena valdes priekšsēdētājs Edgars Kots un laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš.

Ekokokvilnas apģērbi bērniem

Uzņēmēja Zane Ruģēna-Bojāre (30) ir par visu, kas ir veselīgs, labs un zaļš. Viņas līdzšinējā pieredze skar vides aizsardzības un vides izglītības kampaņu veidošanu, Zane ir tiešās pirkšanas kustības iniciatore un šobrīd darbojas arī Vides izglītības fondā. Kopā ar domubiedrēm Lindu Brizgu-Kalniņu un Jeļenu Žimaļinu viņa nodibinājusi SIA Komēta nāk un strādā pie bērnu kokvilnas apģērbu zīmola Linden and Oak (jeb latviskojot - Liepa un ozols). Drēbītes būs ražotas no sertificētas bioloģiskās kokvilnas, kuru audzējot tiek sekots līdzi, lai netiktu nodarīts kaitējums videi. Apģērbi arī tiks apdrukāti ar izglītojošām apdrukām.

«Ideja brieda galvā kādus trīs gadus, un nu beidzot esam radījuši modeļu prototipus un noslēguši līgumu par pirmās partijas šūšanu. Mūsu komandā Linda nodarbosies ar mārketingu, Jeļena - ar grāmatvedību, bet es - ar biznesa stratēģisko plānošanu,» Zane stāsta un piebilst, ka zīmola nosaukums Liepa un ozols simbolizē vēlējumu bērniem augt stipriem kā ozoliem un daiļiem kā liepām.

Veco dēļu jaunā dzīve

Ekskluzīvu mēbeļu ražošana, izmantojot kokmateriālus, kas jau reiz ir tikuši lietoti, - tāda ir Induļa Uškāna (39) biznesa ideja, ko viņš īstenos savā SIA Imelh. «Ar kokapstrādi nodarbojos ne pirmo gadu, esmu strādājis gan lielā mēbeļu ražošanas uzņēmumā, gan arī pats privāti skrūvējis kopā korpusa mēbeles. Ideja radās, kad viens no pasūtītājiem renovēja vecu koka celtni - māja bija jānojauc un jāuzbūvē no jauna, maksimāli cenšoties izmantot vecos materiālus,» stāsta uzņēmējs. Nojaucot vecas koka ēkas, parasti kokmateriāli nonāk malkā, tomēr Indulis uzskata, ka vecie dēļi un brusas ir pelnījuši jaunu dzīvi:

«Tas ir lielisks simt un vairāk gadu žuvis koks, ar savu nokrāsu un faktūru, kādas svaigiem zāģmateriāliem nav.» No šiem materiāliem Induļa uzņēmums plāno ražot gan dažādus interjera apdares elementus, gan arī mēbeles pēc īpaša pasūtījuma: «Vecos starpsienu un grīdas dēļus papildināsim ar mūsdienīgiem materiāliem - stiklu, krāsotu, pulētu MDF, koriānu, akmeni. Ražosim paneļus sienām, grīdas segumus, arī dizaina priekšmetus, durvis.»

Rīgas dīdžeju skola

Kristiāna Kalniņa (29) kopā ar Kasparu Dabru (30) ir nodibinājuši dīdžeju skolu. Abiem jaunajiem uzņēmējiem ir 10 gadu pieredze šajā nodarbē, un katra nedēļas nogale pavadīta, spēlējot klubos, festivālos un ballītēs.

Kristiāna stāsta, ka nav bijis tāda pasākuma, kurā nepienāktu kāds interesents un nepajautātu: «Parādi man to vai šo, un ko šī poga dara?» Tas arī bijis viens no galvenajiem dzinuļiem šādas skolas izveidē.

«Savu dzimšanas dienu mūsu uzņēmums nosvinēja šīgada 14. februārī, šajā datumā nodibinājām uzņēmumu Rīgas DJ skola, bet pašas skolas atklāšanas pasākums ir ieplānots 11. aprīlī,» stāsta Kaspars.

Skola atradīsies Rīgā, ir noīrētas telpas Ģertrūdes ielā 3, ir iegādāts arī viss nepieciešamais aprīkojums - miksēšanas pultis, kompaktdisku un plašu atskaņotāji.

Skola piedāvās gan grupu nodarbības, gan arī individuālas mācības, slavenu dīdžeju vadītas meistarklases un dīdžejošanas treniņus gan uz vietas, gan arī izbraukumos - piemēram, korporatīvajos pasākumos.

Bērnudārzs Teikā

Elīna Pļaveniece (25) grasās atvērt privāto pirmsskolas izglītības iestādi, vienkāršākiem vārdiem runājot - bērnudārzu. Ir noīrētas telpas Rīgā, Teikā, arhitekts sagatavojis plānu telpu pārbūvei un pielāgošanai mazo klientu vajadzībām, šobrīd notiek pēdējie sagatavošanās darbi remontdarbu sākšanai. «Bērnudārzā būs četras grupiņas, plānoti aptuveni 12 darbinieku - pedagogi un auklītes. Mans bērnudārzs būs īpašs ar to, ka es piedāvāšu arī, ja tā var teikt, ārpusklases nodarbības bērniem darbdienu vakaros. Līdz ar to vecākiem nebūs jāalgo auklīte, ja viņi vakarā gribēs, piemēram, aiziet uz teātri,» stāsta Elīna. Uzņēmēja atklāj, ka ar bērnu pieskatīšanu pati nodarbojas jau no bērnības: «Kopā pa šiem gadiem esmu pieskatījusi kādus 70 bērnu.» Ideja par savu bērnudārzu dzimusi jau vidusskolā. Elīna LU ieguvusi bakalaura grādu vadībzinātnē un vasarā saņems maģistra grādu projektu vadībā.

Auto noma un tūrisms

Diāna Ozoliņa (31), firmas IK RTO auto dibinātāja, vairākus gadus ir strādājusi automašīnu nomā par projektu vadītāju un nu kopā ar vīru ir nolēmusi pati uzsākt šādu biznesu. «Es strādāju ar klientiem, plānoju mašīnu noslodzi, bet Uldis vairāk nodarbojas ar tehniskajām lietām, auto iepirkšanu, pārdošanu. Mūsu ģimenē aug divi dēli, arī viņus interesē automašīnas, ceru, ka arī viņi nākotnē iesaistīsies ģimenes biznesā,» Diāna stāsta.

Autonoma jau sākusi darboties, tās klienti ir gan vietējie iedzīvotāji, gan ārzemnieki, un pēdējiem Diāna iecerējusi arī dažus īpašus piedāvājumus: «Bez tradicionālajiem auto nomas pakalpojumiem piedāvāsim arī pašu izstrādātus tūrisma maršrutus - ar sagatavotu karti, atpūtas vietām un aprēķinātu degvielas patēriņu, lai tūristi var plānot savu budžetu. Vasarā piedāvāsim ārvalstu tūristiem dažādus ceļojuma maršrutus pa Latviju gida pavadībā - bez apskates vietām viņi tā varēs izbaudīt arī ēšanas un dzeršanas tradīcijas, aktīvās atpūtas braucienus.» Diāna atzīst - tā kā uzņēmums ir jauns un naudas nav daudz, daudz kas tiek darīts pašu spēkiem.

Dzintara dzīparu šalles

Edgara Dzalbes (27) mamma Inita (50) ar aušanu nodarbojas jau 30 gadu, ar senām stellēm auž šalles, gultas veļu, lakatus, arī pirts un vannas piederumus. Tomēr pērn notika pavērsiens. «Mans tēvs kaut kur izlasīja par RTU zinātnieci Ingu Lašenko, kura bija izgudrojusi dzintara pavedienu - atradusi veidu, kā dzintaru pārvērst smalkā zirnekļa tīklam līdzīgā pavedienā.» Ņemot vērā, ka dzintaram piemīt dažādas ārstnieciskās īpašības, ģimenei radās ideja dibināt uzņēmumu un sākt izmantot jaunizgudroto pavedienu praktiski lietojamos audeklos. «Šāds audums ir antialerģisks, neizraisa svīšanu, turklāt dzintars ir dabisks stimulators, palīdz atjaunoties cilvēka šūnām, tajā pašā laikā nomācot baktērijas un sēnītes,» stāsta Edgars. Lai gan SIA Ambline dibināta pirms nepilna pusgada, šobrīd tā nodarbina jau piecus cilvēkus. Uzņēmējs uzskata, ka šie tekstilizstrādājumi ir ne vien oriģināls roku darbs, bet arī jauns veids, kā to valkātājiem uzlabot veselību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi