Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Altum peļņa pērn sasniegusi 17,81 miljonu eiro

AS Attīstības finanšu institūcija Altum (Altum) auditētā peļņa pagājušajā gadā bija 17,81 miljons eiro, kas ir par 55,1% vairāk nekā 2022.gadā, teikts institūcijas paziņojumā biržai Nasdaq Riga.

"Altum" atbalsta instrumentu bruto portfelis 2023.gada 31.decembrī bija 1,102 miljardi eiro, no kura finanšu instrumentu portfelis bija 1,034 miljardu eiro apmērā, kuru veidoja 35 260 projektu.

Tostarp garantiju portfelis bija 480 miljonu eiro apmērā ar kopumā 27 694 līgumiem, aizdevumu portfelis - 359 miljonu eiro apmērā ar 6304 līgumiem, ieguldījumi riska kapitāla fondos - 97 miljonu eiro apmērā ar kopumā 208 fondu finansētiem projektiem, kā arī Zemes fonds ar 97 miljoniem eiro un kopumā 1054 darījumiem.

No gada sākuma "Altum" finanšu instrumentu portfelis pieaudzis par 70 miljoniem eiro pēc apmēra un par 3,9% jeb 1335 projektiem pēc projektu skaita.

Garantiju portfelis 2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu nedaudz samazinājās - par vienu miljonu eiro, savukārt darījumu skaits garantiju portfelī pieauga par 12,9% jeb 2009 projektiem. 2023.gadā no jauna izsniegto garantiju apmērs bija 99 miljoni eiro salīdzinājumā ar 153 miljoniem eiro 2022.gadā, norāda institūcijā.

Kredītportfeļa apmērs 2023.gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu palielinājās par 15% jeb 47 miljoniem eiro. No jauna izsniegto aizdevumu apmērs 2023.gadā bija 142 miljoni eiro, salīdzinot ar 96 miljoniem eiro 2022.gadā.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš norāda, ka 2023.gads tautsaimniecībā iezīmējās ar virkni izaicinājumu, kam sekojoša bija arī uzņēmēju un privātpersonu piesardzīga un nogaidoša attieksme pret jaunām investīcijām. Šajos apstākļos "Altum" turpināja aktīvu kreditēšanu, kur liels fokuss bija uz kreditēšanu Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmās, lielo investīciju aizdevumu programmā, kā arī ieviešot atvieglojumus konkrētiem klientu segmentiem.

Tas atspoguļojies arī "Altum" aizdevumu portfelī, kas gada laikā pieaudzis par 15% pretstatā tam, ka gadu iepriekš bija neliels tā kritums. Arī jaunu darījumu apmērs pērn pieauga - par 16%, salīdzinot ar 2022.gadu. Lielākā aktivitāte bija mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) un lielo uzņēmumu segmentā, un kopumā aizdevumu instrumentos lielākā aktivitāte ir energoefektivitātes un ilgtspējas projektu īstenošanai.

Bērziņš skaidro, ka labi darbības rezultāti 2023.gadā ļāva "Altum" ieviest virkni piedāvājumu dažādiem klientu segmentiem - tie ir atvieglojumi gan garantiju instrumentiem, gan tiešajiem aizdevumiem, tostarp nosakot 0% garantijas prēmiju ilgtspējīgiem projektiem un garantijas prēmijas samazinājumu par 50% visām komersantu garantijām.

Tāpat par aptuveni pusi samazināta kopējā aizdevuma likme MVU segmenta uzņēmumiem, kā arī noteikta aizdevuma likme 3,5% apmērā lauksaimnieku apgrozāmajiem līdzekļiem, kas radīja lielu pieprasījumu no lauksaimnieku puses - 2023.gada beigās un 2024.gada sākumā šajos aizdevumos piešķirti 26 miljoni eiro. Tas ietekmēja arī aizdevumu apmēra pieaugumu "Altum" portfelī lauksaimnieku segmentā 2023.gadā. Privātpersonu segmentā "Altum" uz pusi samazināja garantijas maksu mājokļu garantiju programmā jaunajiem speciālistiem.

Svarīgu soli kreditēšanas aktivizēšanai "Altum" spēra, samazinot nodrošinājuma prasības aizdevumiem apmērā līdz 100 000 eiro un samazinot procentu likmes vairākiem klientu segmentiem. Bērziņš norāda, ka atvieglojumu ietekme uz jauno darījumu apmēriem būs redzama 2024.-2025.gadā, vienlaikus jau pirmajos mēnešos ir vērojama liela klientu interese un jau pirmajās nedēļās uzņēmumi iesnieguši pieteikumus par finansējumu aptuveni 13 miljonu eiro apmērā, turklāt aptuveni 75% pieteikumu ir no uzņēmējiem reģionos.

Bērziņš piebilst, ka 2023.gadā bija būtiski augstāks MVU segmentā uzņēmējiem izsniegtā finansējuma apmērs ilgtspējīgu projektu īstenošanai. Tādējādi MVU un privātpersonu segmentos kopā jauno darījumu, kas veicina vides mērķu sasniegšanu, apmērs pērn bija 60 miljoni eiro. Šo projektu kopējā plānotā ietekme pārsniedz 20 000 tonnu CO2e samazinājumu gadā.

"Altum" 2022.gadā strādāja ar 11,484 miljonu eiro peļņu.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" kapitālā 40% akciju turētāja ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētāja ir Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses