Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Mazulis, uzsiets lakatā

Zilos, zaļos, leoparda raksta imitācijā un puķainos lakatos jeb slingā ietīti mazuļi. Šonedēļ viņi kopā ar vecākiem biežāk pamanāmi Rīgas ielās, jo pilsētā notiek Slingošanas nedēļa.

Kas tā ir? Aija Apsīte, bērnu pārnēsājamā lakata siešanas konsultante, skaidro, ka slingošana ir palīglīdzeklis, kas ļauj māmiņai vai tētim daudz vieglāk un dabiskā pozā pārnēsāt savu mazuli — uzsietu uz vecāku krūtīm, muguras. Viņasprāt, bērna nēsāšana šādā lakatā ne tikai atrisina pārvietošanās problēmas, bet bērniem dod iespēju būt ar vecākiem nepārtrauktā kontaktā.

Otrs pie rokas

Es ar grupiņu slingotāju tiekos nedēļas sākumā vienā no viņu pasākumiem Leļļu muzejā. Jūlija (31) slingu sāka lietot, kad piedzima Valērijs (2,5 gadi). Bet sākotnēji lakata siešanas metode neesot padevusies un no slingošanas nekas prātīgs neesot sanācis. Viņa slingošanu mēģināja apgūt vēlreiz, kad pasaulē nāca otrs bērns Vladislavs (5 mēneši). Nu motivācija esot bijusi spēcīgāka — ar diviem bērniem iztikt bez slinga nekādi nevarot. Mamma stāsta, ka pašreiz uzmanību sadalīt uz abiem ir grūti. Daudz vairāk to vēlas vecākais bērns, tāpēc Jūlijas brīvā laika atpūtas metode ir šāda: "Vienu uzsienu slingā, otru ņemu pie rokas un vēl — suni saitītē."

Agnese, kura audzina Aināru (5 mēneši), pārliecināta, ka bērns līdz noteiktam vecumam, kad viņš apzināti sāk darīt pāri citiem, ir jāmīļo, nevis jāaudzina. Ja kas tiek liegts, bērns sāk īgņoties, tāpēc slingošana ir sava veida mīļošana. "Ja viņš ir kreņķīgs, iesienu slingā, un pēc desmit piecpadsmit minūtēm viņš kļūst mierīgs," stāsta Agnese. "Nēsājot mazuli slingā, bērnam labāk iznāk liekais gaiss ārā," stāsta Agnese. Ainārs esot arī ļoti zinātkārs un komunikabls, bet jutīgs pret trokšņiem un apkārt notiekošo. Ja viņam kas netīk, mazais piekļaujas vai pieglauž snīpi — komunicē, bet jūtas laimīgs un drošībā.

Fēno matus, turot bērnu

Slings ne vienmēr var aizvietot ratus, bet reizēs, kad jāgatavo vai jābauda vakariņas un mazulis pieprasa uzmanību, slings esot nenovērtējams, stāsta mammas. Lakats esot vien jāuzsien vairāk uz gurna, lai rokas brīvas. Jāuzmanās no karsta, jo bērns ir tuvu. Slingomamma Jūlija šādi pat dara pavisam ikdienišķus darbus — no rītiem ar fēnu žāvē matus. Mazulis slingā ir dabiskā pozā, arī mammai vai tētim, mazuli pareizi uzsienot, smagums sadalīts proporcionāli pa visu muguru, klāsta Jūlija. Viņai, lai sasietu slingu, nepieciešams vien pāris minūšu.

Slings ir arī parocīgs pārvietošanās līdzeklis vietās, kur ar ratiem nekādi neizbraukt, piemēram, lai tiktu pāri dzelzceļa sliedēm, lai pārvietotos pa pakāpieniem vai mežā sēņojot. Bērns slingā esot mierīgāks, jo viņam tiek dota iespēja vairāk vērot.

***

Piespiest nevajag

Sandis Dūšelis, Ģimenes psihoterapeits


Slingošanas metodes lietderīgums jāizvērtē katrai ģimenei, jo ir bērni, kuri par katru cenu negribēs sēdēt slingā, un ir tādi, kuri tur jutīsies pavisam ērti. Piespiest nevajag, jo bērns ir ļoti dabisks un, vadoties pēc savām izjūtām, zina, kas labāk nepieciešams garīgajai labsajūtai. Vecākiem jāzina — līdz ko pienāk brīdis, kad bērni vairs negrib būt tik tuvu vecākiem, tas būtu jāakceptē un bērnam jāļauj kustēties tur, kur pašam tīk, nepieradinot pie slinkuma ērtībām — pārnēsājot nokļūt visur, kur bērns vēlas. Tādējādi viņam mazinās vēlme izzināt. Uztraukties, ka, lietojot slingu, bērns varētu par daudz "pielipt" vecākiem, nav pamata. Jo labāku aprūpi bērns saņem mazotnē, jo drošāk jūtas pēc tam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko