Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar ozola slotiņu enerģijai un veselībai

Viens no jautājumiem, kad dodamies brīvdienu ceļojumā, ir par pirts esamību iecerētajā atpūtas vietā. Pirts rituāls ir tā reize, kad par pērienu saka paldies. Pirtī iešana daudziem no parastas higiēnas procedūras nu kļuvusi par modes lietu, aizraušanos, un, lai apgūtu pirts zinības, apmainītos ar pieredzi, tiek rīkoti festivāli, nometnes, darbnīcas. Pašā vasaras pilnbriedā no 21. līdz 23. jūlijam Rēzeknes novada Ozolaines pagasta Bekšu ciemā, ainaviski skaistā vietā pie dīķa un Līgo kalna, notiks pirmais pirts festivāls Latgalē Ozolpēriens, kura nosaukums tematiski saistīts ar pagastu un tā simbolu – ozolu. Un no ozola zariem jau tiek sietas tās labākās slotas.

Ozolaines pagasta tautas nama vadītāja Santa Ostaša stāsta, ka ideja par pirtnieku un pirtī iešanas entuziastu salidojumu jau kādu laiku virmojusi gaisā. "Iniciators ir mūsu puses pirtnieks Viktors Glinskis – pozitīvs, atvērts un enerģisks cilvēks, kurš aktīvi piedalās Ozolaines pasākumos," stāsta S. Ostaša un uzreiz piebilst, ka festivāls būs ne tikai pirtnieku saiets – tā pievienotā vērtība ir daudzveidīga kultūras programma. 

Festivālu apmeklēs pirts speciālisti gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Lietuvu pārstāvēs pirts meistars, Eiropas čempions pēršanā un pirts festivālu organizētājs Vlads Jokubausks, kā arī ievērojami pirtnieki Ernesta Bajoriniene, Tatjana Mihailova un Igors Mihailovs. No Krievijas īpašais viesis būs pirtnieks Ivans Ivakins, viņš ir arī grāmatas Tēlainā pēršana krievu pirtī autors, pirts konkursu tiesnesis, apmācības vadītājs. "Pirtī visi vienādi," smejas S. Ostaša, ar to domājot, ka pirtij nav verbālās valodas robežu. "Pirtī mēs visi jūtam miesas un gara valodas satikšanos, un te vairs nav svarīgi, no kuras valsts esi… Lai pirts mūs vieno! Mūsu pasākuma mērķis nav komerciāla peļņas gūšana – ieeja pasākumā visiem apmeklētājiem būs bez maksas, bez maksas būs arī iespēja klausīties lekcijas, piedalīties meistarklasēs. Mūsu mērķis ir noorganizēt sirsnīgu un mājīgu kopā saiešanu, kā jau Latgalē pieņemts, dalīties ar pirts tradīcijām."

S. Ostaša gan atzīstas, ka pati neesot "traka pirtī gājēja", jo rituāls prasa daudz laika. Viņa tāpēc šoreiz vairāk liek lietā savas organizatores spējas un zināšanas kultūras jomā. Pirts festivāla svinīgā atklāšana 21. jūlijā plkst. 16.00 notiks ar pašdarbības kolektīvu uzstāšanos skaistā un maģiskā vietā – Līgo kalnā, kur tiks iedegts festivāla ugunskurs. Tas degs līdz pat svētdienas pusdienlaikam, kad pasākums tiks oficiāli slēgts. Festivālā paredzēta arī amizanta teātra izrāde par pirti. Būs plašs radošo darbnīcu klāsts: ziepju vārīšana, skrubīšu un pirts gariņa izgatavošana, slotiņu siešana, koka figūriņu meistarošana, zāļu paklāju siešana utt. "Cilvēka miesas un gara sakārtošana un cilvēka veselība caur dabu," rezumē S. Ostaša. "Tas tik ļoti piestāv vasarai. Un Latgalei."

 

Top komentāri

Miesu,
M
no kuras uz āru plūst sviedri nav iespējams ar kaut ko piesātināt no ārpuses, tāpat, ka nav iespējams kaut ko pievienot vulkānam. Neticiet murgiem par slotu ķīmiskā sastāva iedarbību. Bet ozola lapu slotiņas ir gan vismaz divreiz izturīgākas par bērza slotiņām. Gatavojam augusta sākumā, kad lapa galīgi izveidojusies, nobriedusi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.