Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par pensionētās prokurores Lozes slepkavību piespriež 15 gadus cietumā

Rīgas rajona tiesa šodien Edgaru Kadiķi atzina par vainīgu pensionētās prokurores Birutas Lozes noslepkavošanu 2018. gadā un piesprieda viņam 15 gadu cietumsodu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Apsūdzētajam noteikta arī probācijas uzraudzība uz diviem gadiem.

Prokurors tiesu debatēs lūdza Kadiķim piespriest 20 gadus cietumā un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Spriedumu iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Pirmajā tiesas sēdē Kadiķis atzina savu vainu sievietes nonāvēšanā, taču nepiekrita prokuratūras sacītajam, ka tas darīts mantiskos nolūkos un ka upuris bijis bezpalīdzīgā stāvoklī. Tāpat viņš norādīja, ka neatzīst Lozes mazdēlu par cietušo, kā arī neatzīst viņa pieteikto kaitējuma kompensāciju.

Pagājušajā gadā oktobra sākumā medijiem izplatītajā paziņojumā Ģenerālprokuratūra norādīja, ka apsūdzētais vīrietis, būdams persona, kuru saskaņā ar mantojuma līgumu cietusī savas nāves gadījumā ieceļ par savu mantinieku uz visu viņas atstājamo mantojumu, uzņēmās sniegt sirmgalvei saimniecisko un sociālo palīdzību līdz viņas mūža galam. Uzzinājis, ka cietusī nav apmierināta ar viņa uzņemto saistību izpildi un vēlas pārtraukt noslēgtā līguma attiecības, apsūdzētais nolūkā panākt mantojuma līguma mantisko saistību izpildi un nepieļaut līguma atcelšanu, lai nezaudētu piešķirtās tiesības uz mantojumu, nolēma noslepkavot cietušo.

Realizējot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais, apzinoties, ka cietusī atrodas bezpalīdzības stāvoklī sava vecuma nevarības dēļ, tīši ar trulu priekšmetu vairākas reizes iesita viņai pa dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām, pēc kā turpināja žņaugt līdz iestājās cietušās nāve. Pēc tam apsūdzētais līķi apraka kāpu zonā.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts par slepkavību pastiprinošos apstākļos, apzinoties, ka cietušais ir bezpalīdzības stāvoklī, un tā izdarīta mantkārīgos nolūkos.

Viņš iepriekš nebija sodīts.

Jau sākotnēji izmeklējamā nozieguma viena no galvenajām versijām bija, ka slepkavība izdarīta mantkārīgā nolūkā un tā nav saistīta ar sievietes kādreizējo profesionālo darbību. Veicot vērienīgus izmeklēšanas pasākumus un pārbaudot lielu informācijas daudzumu, šī versija apstiprinājās. Noskaidrots, ka slepkavība izdarīta sievietes mājā un līķis aizvests uz Saulkrastu novadu.

Vēlāk atklājās, ka sieviete par Kadiķi jau bija sūdzējusies policijā un informējusi, ka no viņa saņēmusi nāves draudus.

Internetā pieejamā publiskā informācija par 1932. gadā dzimušās Lozes darbību prokurores amatā nav visai plaša, tomēr mediji vēstīja, ka viņas lietvedībā bija, piemēram, genocīdā apsūdzētā bijušā Valsts drošības ministrijas vecākā operatīvā pilnvarotā Iļjas Mašonkina krimināllieta. Tiesa 2006. gadā nolēma izbeigt procesu pret Mašonkinu, jo viņš atzīts par nepieskaitāmu.

 

Top komentāri

Tereze
T
Kapec sim kroplim slepkavam nepiesprieda naves sodu? Ja nevar pakart vai nosaut slepkavu, tad rodas jautajums, cik taisniga, humana, cilveciga ir si valsts iekarta? Ja jau Latvijas vadiba ta grib izdabat ES saimniekiem tad ir vel kadas iespejas so un vinam lidz Igor slepkavas iznicinat, piemeram, paciena ar melno kafiju, kurai pievieno kadas zales, kuru ietekme slepkava nonikst, vai, piemeram, so slepkavu iemet izvarotaju, laupitaju kamera, lai tad ari tie izlemj ko ar so slepkavu darit. Principa ir amorala prakse un filazofija, ka slepkavas, kuri ir veikusi sadu noziegumu apzinati, planoti, ka viniem dod iespeju dzivot un tas nav gumani, bet amorali un noziedzigi pret godigiem cilvekiem, kuriem ar savu darbu, naudas lidzekliem sis un citi slepkavas ir jabaro un jauztur cietumos, ipasi jau Latvija, kura 40% godigu darba cilveku dzivo nabadziba, pusbada.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas