Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Policistiem saistībā ar interešu konfliktu arī līdz likuma grozījumu pieņemšanai tika liegts strādāt par detektīviem

Valsts policijā (VP) nestrādā neviens policists, kurš paralēli pamatdarbam nodarbotos arī ar privātdetektīva praksi, līdz ar to šonedēļ Saeimā pieņemtie grozījumi Detektīvdarbības likumā, kas paredz aizliegt tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām un darbiniekiem saņemt sertifikātus detektīvdarbības veikšanai, ir visai formāli.

VP preses pārstāve Sintija Virse sacīja, ka patlaban policijā nav neviena policista, kuram būtu detektīva sertifikāts. Pat ja līdz šo izmaiņu pieņemšanai kāds policijas darbinieks teorētiski varēja būt pieprasījis sertifikātu, tad reāli atļauju šim papildus darbam viņš nesaņemtu, jo pastāv interešu konflikts. Lai novērstu šādu situāciju, VP sagatavoja grozījumus likumā, piebilda Virse.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti 14.jūnijā trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Detektīvdarbības likumā, kas paredz aizliegt tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām un darbiniekiem saņemt sertifikātus detektīvdarbības veikšanai.

Grozījumu mērķis ir uzlabot vienlīdzīgas konkurences apstākļus detektīvdarbības jomā, norāda tā autori.

Likuma grozījumi paredz, ka sertifikātu par detektīvdarbības veikšanu būs tiesīgi saņemt tie Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstu pilsoņi un Latvijas nepilsoņi, kuri nav tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas vai darbinieki. Tāpat grozījumi paredz, ka licenci par detektīvdarbības veikšanu varēs saņemt tie individuālie uzņēmumi, kuru vadītāji nav tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas vai darbinieki.

Tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas un darbinieki, pildot savus amata pienākumus, izmanto dažādas datubāzes, un viņiem ir pieejams liels informācijas apjoms, kuru tie var izmantot arī detektīvdarbības veikšanai. Tādējādi tie detektīvi un detektīvsabiedrību vadītāji, kuri nav tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas vai darbinieki, neatrodas vienlīdzīgas konkurences apstākļos, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi iekļauj arī jaunu sertifikāta saņemšanas kritēriju, nosakot, ka sertifikātu varēs saņemt arī Latvijas nepilsoņi.

Likumā noteikti stingrāki kritēriji, kas attiecas uz personas sodāmību. Grozījumi paredz detektīvdarbības aizliegumu personām, kas sodītas par alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem.

Tāpat grozījumi papildina Detektīvdarbības likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka detektīvsabiedrībai aizliegts uzdot pildīt detektīva pienākumus personai, kas nav saņēmusi sertifikātu. VP licencēšanas komisija patlaban ir izsniegusi 37 licences un 115 sertifikātus detektīvdarbības veikšanai, norāda likumprojekta autori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas