Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

VID aptur grupējumu, kas izkrāpis vairāk nekā pusmiljonu eiro

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji Rīgā apturējuši noziedzīga grupējuma darbību. Grupējums no 2014.gada janvāra bija izvairījies no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Valstij nodarīti zaudējumi vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā, portālu _Diena.

lv_ informēja dienestā.Noziedzīgais grupējums, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un kredītiestāžu kontus, organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Grupējums nodarbojās ar autoriepu tirdzniecību un elektronisko ierīču tirdzniecību interneta veikalos, veica faktisku preču piegādi no Eiropas Savienības valstīm ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un realizēja tās Latvijā, nesamaksājot valsts budžetā PVN. Tādējādi VID tika radīts priekšstats, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, un uzņēmumi ieguva tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu, nodarot zaudējumus valsts budžetam 583 503 eiro lielus zaudējumus.Tika veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un auomašīnās, kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas astoņas personas, no kurām četras uzskatāmas par nozieguma organizatoriem. Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Divas no kriminālprocesā iesaistītājām personām jau iepriekš ir nonākušas finanšu policijas redzeslokā un figurējušas VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos.Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda 14 tūkstošu eiro apmērā un ar grupējuma darbību saistītas nerealizētās preces (mobilie telefoni, portatīvie datori, planšetdatori), kuru sākotnēji noteiktā aptuvenā vērtība ir 150 tūkstoši eiro. Tāpat kratīšanu laikā izņemti vairāku fiktīvo uzņēmumu dokumenti, zīmogi, kodu kartes, kodu kalkulatori un citi būtiski pierādījumi.Veicot kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanu, ir noskaidrots, ka fiktīvo darījumu ķēdēs tika iesaistītas 20 fiziskas personas un vairāk nekā 50 juridiskas personas, no kurām astoņi uzņēmumi ir reāli strādājoši, 28 uzņēmumi ir ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm, bet 18 uzņēmumi atbalstīja shēmas darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas