Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apcietināts vīrietis, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu

Vīrietis, kurš maija beigās ir aizturēts par ceļmalu apliešanu ar indīgu vielu, ir apcietināts, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece.

Vīrietis aizturēts Bauskas novadā, un vēlāk tiesa piemērojusi viņam drošības līdzekli apcietinājumu.

Pašlaik policija krimināllietā turpina procesuālās darbības, apkopojot Valsts vides dienesta (VVD) un zemju īpašnieku sniegto informāciju par indīgās vielas skartajiem īpašumiem. Tāpat tiek gaidīti ekspertīzes, lai noteiktu indīgo vielu, rezultāti. Policija arī pārbauda juridisko personu saistību ar nodarījumu.

Plašāku informāciju policija nesniedz.

Jau vēstīts, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturējuši vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas, VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde kopīgi ar VP darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu ir sākts kriminālprocess.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā.

Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars. Pirmās testēšanas rezultāti uzrāda ļoti augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, kas pārsniedz normu 350 reizes.

Trešdien, reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par AS Olaines ķīmiskās rūpnīcas Biolars darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

Atbilstoši likumdošanai, brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu. VVD inspektori pārbaužu laikā atklājuši būtiskus pārkāpumus bīstamo atkritumu - dažādu ķīmisko vielu atlikumu, kas satur aceton-cianhidrīna izmantotās izejvielas sastāvdaļas, apsaimniekošanā. Tie uzņēmumā pieļauti ilgstoši.

"Brīdinājuma mērķis nav apturēt uzņēmuma darbību, bet dot skaidru signālu, ka tā darbībā vajadzīgas būtiskas izmaiņas. Uzņēmuma darbības analīze un pārbaudēs konstatētais norāda uz to, ka Biolars vides aizsardzības prasības ilgstoši nav ievērotas. Vienlaicīgi uzglabājamo bīstamo atkritumu apjoms ir pārsniegts 40 reizes un tie tiek uzglabāti neatbilstošā veidā," norādīja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne - Ansberga.

Pārkāpumu novēršanai VVD ir devis Biolars termiņu līdz septembra sākumam. Visā šajā laikā VVD inspektori pastiprināti uzraudzīs uzņēmuma darbību, lai netiktu pieļauts apdraudējums apkārtējai videi un Olaines iedzīvotāju veselībai.

Uzņēmumam ir uzdots iesniegt VVD akceptēšanai detalizētu pasākumu plānu pārkāpumu novēršanai. To izvērtējot, VVD var lemt par termiņa pagarināšanu līdz deviņiem mēnešiem.

Firmas.lv informācija liecina, ka Biolars 2017.gadā strādāja ar 15,333 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,072 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir tā akcionārs Pāvels Daņilko.

Top komentāri

.
.
Apzināti piedraņķēt vidi, akas, gruntsūdeņus, pie tam lielā apjomā- tas ir nopietns noziegums! Ir jāsēdina ne tikai izpildītāji, bet arī šī pasākuma organizatori.
lokomotive
l
apzinaati pieķēza LATVIJU .....lai uzlaiza
Fināls
F
Misters Zemgales ceļmalu mīzējs 2019.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas