Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Caunes medību lietā izmantots spēļu ierocis; stirnas mirušas dabiskā nāvē

Sniega motocikla braucēju rokās bijis spēļu ierocis, bet netālu no viņu izklaižu vietas atrastajām čaulītēm un stirnām, kas esot mirušas dabiskā nāvē, ar abu motociklistu izdarībām nav nekādas saistības - tā var secināt pēc policijas atzinuma, ar kuru nolemts izbeigt pērn 24. februārī sākto kriminālprocesu, ziņo reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Policijas slēdziens nosūtīts Valsts meža dienestam (VMD), kam dots mēnesis administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai saistībā ar malumedībām, tomēr policijas darbs jau tagad ļauj spriest, ka no naudassoda sniega motocikla braucējiem var izdoties izvairīties.

Valsts policijas pārstāve Ieva Sietniece, sniedzot informāciju par 25. aprīļa lēmumu izbeigt skandalozo kriminālprocesu, detaļās ieslīgt nevēlējās. Viņa vien uzsvēra, ka kriminālprocess ir izbeigts, jo tajā nav bijis noziedzīga nodarījuma sastāva. Saskaņā ar LLU Veterinārmedicīnas fakultātes ekspertīzes atzinumu Platones pagastā izņemto stirnu nāves cēlonis nav šauti ievainojumi. Ballistiskajā ekpertīzē nav secināts, ka sniega motociklu pēdās atrastās čaulītes būtu no pratināto personu šaujamieročiem. 

Zemgales Ziņām stirnu secinātāja Veterinārmedicīnas fakultātes lektore Dace Bērziņa, kura bija galvenā eksperte stirnu nāves iemeslu meklēšanas procesā, gan apgalvoja, ka "policijas sniegtā informācija ir neprecīza". Viņa sacīja, ka sākotnēji ekspertīzei atvestas trīs stirnas, no kurām divas mirušas dabiskā nāvē - bada, slimību vai citu iemeslu dēļ. Taču viens zvērs bojā gājis vardabīgā nāvē. "Viena bija nošauta," apgalvoja eksperte. Pēc dažām dienām atrasta vēl viena stirna, taču tā atrasta novēloti - citi meža zvēri stirnu āzi bija krietni noēduši, tādēļ D.Bērziņai neizdevās nonākt līdz īstajam nāves iemeslam. Policija atteicās komentēt ekspertes teikto.

Laikraksts ziņo, ka malumedības lietā jau kopš paša sākuma nav trūcis dīvainību. Iespējamo likumpārkāpēju aizturēšanas laikā ar apbrīnojamu laipnību pret viņiem izturējās vietējie policisti. Kā redzams aculiecinieka video, likumsargi nepārbaudīja, vai motocikla braucēji nav lietojuši alkoholu, tomēr mežzinis J.Ozoliņš Ziņām toreiz atzina, ka bija dzēris. Policisti arī atļāva Z.Caunem atbrīvoties no šaujamā, kas tika atdots personai bez ieroča nēsāšanas atļaujas. Savukārt uz iecirkni sniegt liecības Z.Caunem ļauts pēc tam, kad viņš bija pabijis mājās un saposies. Par pieļautajiem pārkāpumiem policistam pēc veiktās dienesta pārbaudes tika izteikts vien rājiens.

Savukārt dažas dienas vēlāk ar nelikumīgajām medībām saistītais Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune darba laikā iepriekš neplānoti apmeklēja LLU Veterinārmedicīnas fakultāti, kur Klīniskajā institūtā tikās ar ietekmīgu fakultātes profesoru Albertu Auzānu, kurš 30 gadu pats ir kaislīgs mednieks, turklāt sarakstījis izdevumu par stirnām. Tieši tajā laikā šajā institūtā tika veikta nelikumīgi nošauto stirnu ekspertīze. Fakultātes profesors Zigmunds Brūveris, kurš arī ir mednieks un savā profesionālajā darbā līdz pensionēšanās laikam pētījis dzīvnieku bojāejas apstākļus, toreiz pauda pārsteigumu, ka stirnas uz ekspertīzi atvestas vaļējos, neaizzīmogotos maisos.

Ar Z.Cauni Ziņām trešdien sazināties neizdevās – uz telefona zvaniem viņš neatbildēja, bet novada Domes preses pārstāve Dace Kaņepone apgalvoja, ka priekšsēdētāja komentāru par policijas veikto kriminālprocesu negatavos. Savukārt Ropažu mežzinis Jānis Ozoliņš, kurš aizvien turpina darbu dienestā, bija sazvanāms, bet no jebkādiem komentāriem atteicās un sarunu pārtrauca.

Tieši J.Ozoliņam, par spīti policijas izbeigtajam kriminālprocesam, likuma priekšā vēl var nākties atbildēt vissmagāk, jo viņš saskaņā ar nofilmētajiem materiāliem bijis tiešs malumedību dalībnieks, bet Z.Caune – nelikumīgo medību līdzzinātājs. Likums aizliedz ar pielādētu ieroci vizināties ar transporta līdzekļiem, turklāt tāds ierocis nedrīkst būt līdzi vietā, kur nav saskaņotas medības.

VMD sacīja, ka policijas vēstule par kriminālprocesa izbeigšanu saņemta trešdien. Saskaņā ar Administratīvā procesa likumu pie administratīvās atbildības var saukt mēnesi pēc kriminālprocesa izbeigšanas – līdz 25. maijam. Tā kā trešdien un ceturtdien VMD vadība bauda atvaļinājumu, nevienam dienesta darbiniekam pagaidām nav likts izvērtēt, vai sākt pārkāpuma lietu.

Zemgales virsmežniecības jurists Māris Vaitekūns, kurš pērn apgalvoja, ka vizināšanās ar pielādēto ieroci uz sniega "moča" uzskatāmas par malumedībām, tagad jau runā izvairīgāk. Viņam kļuvis zināms, ka nepilnīgi veiktā policijas darba dēļ iespējamajiem likumpārkāpējiem var izdoties izvairīties soda, jo šaujamos tie var nosaukt par butaforijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas