Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Gulbe: Varētu būt sagaidāms lauksaimniecības kaitēkļiem bagāts gads

Kaut arī kultūraugiem kailsala dēļ ziema bija barga, kaitēkļi varētu būt pārziemojuši labi, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Ir vairāki priekšnosacījumi, lai šis gads veidotos par kukaiņu uzbrukumiem bagātu gadu, norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Pagājušā gada garais rudens veicināja kukaiņu sagatavošanos ziemošanai, kā arī īsā un maigā ziema tiem varētu būt nodrošinājusi sekmīgu pārziemošanu. Liela daļa kukaiņu ziemošanas vietās ir gatavi izturēt mīnus 30 līdz mīnus 35 grādu temperatūru, un šīs ziemas kailsals ar "tikai mīnus 22 grādiem" šiem kukaiņiem netraucēja.

Diemžēl prognozes par ziemas postījumiem ziemāju kultūrās ir apstiprinājušās, taču bez tam visa veida kultūraugos postījumus ir radījušās arī neparasti spēcīgās un vēlīnās salnas un sausuma ietekme, informē Gulbe. Daudzviet nolijušais lietus dod ļoti nepieciešamo mitrumu, taču ir teritorijas, kurās sausuma radītās garozas dēļ ir cietuši vasarāji.

"Diemžēl, jau tagad ir skaidrs, ka augkopības saimniecībām šī sezona ir sākusies īpaši nelabvēlīgi. Bija jāpārsēj lielākā daļa ziemāju, tad uznāca sausums, kas vasarāju dīgstiem neļāva izspraukties cauri stingrajai augsnes garozai. Tad sekoja aukstums, kurā apsala gan ziemāji, gan vasarāji. Savukārt kaitēkļiem, kas ziemo zem koku mizas vai izdēto oliņu veidā, kailsals netraucēja. Ar dažādām problēmām nogurdinātajiem zemniekiem tagad atliek nezaudēt modrību un sekot līdzi situācijai uz lauka, jo preventīvi pret kukaiņiem neko darīt nevar. Ir smagi, bet atliek tikai cerēt, ka turpmākā sezona būs labvēlīgāka," skaidro Gulbe.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas