Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iecavā novākti mājokļus aizēnojušie koki

Iecavas Ozolu ielas 3. nama iedzīvotāji novākuši bērzus, kas iepriekš pilnībā noēnoja trīs dzīvokļus, taču tam bija vajadzīgs divkārt lūgt atļauju pašvaldībai.Pirmo iesniegumu ar 24 cilvēku parakstiem Iecavas novada dome saņēma jau šī gada 25. februārī. Tajā lūgta atļauja nozāģēt pašu nama iedzīvotāju stādītos trīs bērzus, no kuriem viens liecas uz mājas pusi, stiprā vējā tā zari sitas trešā stāva dzīvoklī.

Domes priekšsēdētāja Jāņa Pelša parakstītā atbildē koku nociršana liegta. Iedzīvotāju pārstāvei Antrai Ozoliņai tika paskaidrots, ka pēc pašvaldības izpilddirektora Mārtiņa Veinberga un dārznieces Dainas Rudzītes 7. martā veiktā vērtējuma koki ir pietiekami tālu no mājas, bet traucējošie zari esot maksimāli apzāģēti.Jau 17. martā domē saņemts atkārtots lūgums vismaz viena bērza nozāģēšanai, uzsverot, ka koki izauguši un kļuvuši traucējoši, kā arī solot vietā iestādīt zemākus augus, piemēram, košumkrūmus, kas neaizēnotu mājas dienvidpuses logus. Jautājums izskatīts attīstības komitejā, iesakot domei sākt sabiedriskās apspriešanas procedūru. Taču maija domes sēdē, kad iedzīvotāju lūgums ar lēmumprojektu un iepriekšējo atteikumu tika nodots deputātiem, Irīna Freimane (JL), kas pati šajā namā uzaugusi un personiski pārliecinājusies par situāciju, aicināja atļaut iedzīvotājiem kokus nozāģēt. «Bērzi stādīti, kad vēl biju maza meitene, tagad izauguši pāri jumtam un pilnībā aizsedz gaismu trijiem stūra dzīvokļiem,» skaidroja deputāte, «pirmā stāva dzīvoklī krēsla valda pat saulainās dienās.»Deputāts Juris Krievs (TB/LNNK/ZZS) aizrādīja par formālu pieeju pirmā lūguma izskatīšanā, atgādinot, cik vienkārši iepriekš līdzīgā situācijā saskaņota veco tūju nozāģēšana pie mūzikas skolas. Deputāti nolēma «atļaut iedzīvotājiem sakārtot mājas apkārtni», un jūlijā koki nozāģēti, uz augstajiem celmiem novietojot puķpodus.Mājas iemītnieki pauž gandarījumu par atļauju pašiem noteikt savas mājas apstādījumu veidošanu. Tagad dzīvokļi ir daudz labāk apgaismoti, pārliecinājusies I. Freimane. Jāpiebilst, ka līdzīgas problēmas ar tuvu pie mājām iestādītiem kokiem ir arī citās pilsētās. Profesionālie ainavu arhitekti norāda, ka pilsētā koki jāstāda ar apdomu, lai neaizēnotu dienas gaismas iekļūšanu mājokļus vai citās telpās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas