Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mācītājs Gulbenē aicina nojaukt Gosupes velna skulptūru

Gulbenes Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ilgvars Matīss augusta nogalē draudzes lapā vietnē Facebook izplatījis aicinājumu nojaukt skulptūru Gosupes velns, ko 1955.gadā tur uzstādīja mākslinieks Vilis Zvaigznītis.

"Novada izaugsmei es vēlu visu to labāko. Taču jāatzīst, ka mūsu novadā ir lietas, kas novadu ceļ un arī kas gremdē. Viena no lietām, kas mūsu novadu gremdē, ir netālu no Velēnas luterāņu baznīcas esošais piemineklis Gosupes velns ar norādēm uz atrašanās vietu daudz vairāk kā uz novada dievnamiem," sašutumu paudis mācītājs.

"Velns nav nekāds varonis. Būtībā tas ir vislielākais ļaunuma iemiesojums, kādu var iedomāties," saka Matīss un aicina godināt nevis velnu, bet gan Dievu.

Vaicājot, vai mācītājam ir kādas pretenzijas arī pret vairākām vietām Latvijā, piemēram, akmeņiem vai strautiem, kas arī nes velna vārdu, Matīss norādīja, ka šie objekti ir dabas radīti, kamēr Gosupes velns ir cilvēka radīts objekts.

Skulptūra atrodas Lizuma pagastā netālu no Velēnas luterāņu baznīcas, blakus pašvaldības ceļam, līdz ar to vietējā pagasta pārvalde uztur skulptūru sakoptu. Tomēr tā nav atrodama Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pieminekļu datu bāzē.

Mācītāja nepatiku pret Zvaigznīša darbu pašvaldībā neņem nopietni un ir neizpratnē par radušos ažiotāžu.

Īpašumu parraudzības nodaļas vadītājs Zintis Skopāns pieļauj, ka ar paziņojumu mācītājs iespējams vēlas nodrošināt sev publicitāti.

Tiesa, neizpratnē par pievērsto uzmanību ir arī Matīss, kurš norāda, ka draudze nodarbojas ar vēl citiem projektiem, kuri nav izpelnījušies tādu interesi kā aicinājums nojaukt Gosupes velnu. Piemēram, nesen atjaunots piemineklis Mārtiņam Luteram. Tāpat baznīca organizē koncertus un izglītojušus pasākumus.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Vai draudzē visi darbi jau padarīti? Vai visas horoskopu zīmētājas un okultisma pravietes jau atgrieztas pie pareizās ticības? Un kā Gulbenē vispār sastāv ar kristiešiem? Vai būs tik, cik saiet vienā lifta kabīnē? Ja atbilde ir pozitīva - speriet ar to jodu gaisā!
iesaku
i
Pretī velna skulptūrai uzstādīt stila ziņā līdzīgu Dieva skulptūru, var arī velniņus un eņģelīšus. Tad visiem būs labi.
Jens Z
J
Latvjiem tipiskā liekulīgā svētulība un aprobežotība spilgti izpaužas gan rakstā, gan komentāros. Kā katolis nejūtu nekādu vajadzību sviest velnam ar tintes podu vai uzklupt mākslasdarbiem. Piebildīšu, ka lietuviešu tautas dekoratīvi lietišķajā mākslā plaši izplatīti velna motīvi, un tie tiek uztverti kā dekoratīvas tradīcijas turpinājums pēc seno baltu parauga. Velna vieplīši jau nu gan pilnīgi nevienam ticīgajam netraucē apmeklēt baznīcu. Šeit būtu mācītājam jāizsaka ieteikums ar dzejnieka vārdiem: palūdz, lai tev palasa kādu tautas pasaku - 'pasaka tev pasacīs gan par tautas nelabo, gan par tautas dieviņu'. Vecā derība tak ir vēl velnišķīgāka nekā mūsdienu dzeltenā prese, tā ka mācītājs vispirms varētu skaidrot cilvēkiem, kas tur domāts, šitā aprakstot maucību un vardarbību. Tēvs Madžoni, kas ir atzīts Bībeles pētnieks, katoļu laikrakstam "Avvenire" 2001.gadā norādīja, ka sekss ir pirmais, par ko mēs uzzinām lasot Bībeli. Rainis savukārt šausminājies par asinskāres ainām Bībelē..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas