Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Almunija: ES nepieļaus lata devalvāciju ne par kādu cenu

Eiropas Komisija Latvijas nacionālās valūtas lata devalvāciju nevēlas pieļaut ne par kādu cenu, tā trešdien Briselē paziņoja Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija. Šodien Briselē uzturas Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš atskaitās par budžeta izdevumu samazināšanu, lai varētu saņemt nākamo starptautisko finanšu aizdevuma daļu.

"Lata [atsaiste no eiro], ja tāda notiktu, radītu ļoti nopietnas grūtības, un mēs vēlamies par katru cenu izvairīties no šādas situācijas," par komisāra uzsvērto vēsta BNS. "Cena par to, lai nepieļautu šādu situāciju, ir budžeta grozījumu pieņemšana cik drīz vien iespējams, proti, nākamajā nedēļā. Šis [budžeta grozījumu pieņemšana parlamentā] ir nepieciešams nosacījums, lai saglabātu lata piesaistes stabilitāti. Mēs esam pārliecināti, ka citas alternatīvas nav un visas citas iespējamās alternatīvas sāpīgāk un sliktāk ietekmētu Latvijas iedzīvotājus, Latvijas ekonomiku un arī visas ES ekonomiku," viņš paziņoja, paužot pārliecību, ka Saeima apstiprinās budžeta tēriņu samazinājumu par 500 miljoniem latu.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuelu Barrozu skaidri apliecinājis, ka Latvija varēs saņemt nākamo EK aizdevumu maksājumu tiklīdz parlaments būs pieņēmis valdības sagatavotos budžeta grozījumus, pēc tikšanās Dienai atzina premjers V.Dombrovskis. Premjers informēja, ka iepazīstinājis EK prezidentu ar pasākumiem, kas tiek īstenoti budžeta deficīta samazināšanā un par gaidāmajām reformām.

“Pamatā mūsu saruna fokusējās uz jautājumu par starptautiskā aizdevuma saņemšanu. Mums ir jāveic samazinājumi par 500  miljoniem un tad varēsim saņemt paredzēto naudu. Protams, komisija gaida Saeimas balsojumu,” sacīja premjers. 

Viņš arī informēja, ka nav runāts par papildus finanšu atbalstu no EK, jo “mums šobrīd nav tādas nepieciešamības, ja veicam visus samazinājumus”. Ar EK prezidentu pārrunāts arī jautājums, ka Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma jeb tā sauktais sadarbības memorands ar aizdevējiem tiks pagarināts līdz 2012.gadam. Iepriekš programma bija noslēgta uz trim gadiem, paredzot, ka 3% deficīts tiek sasniegts 2011.gadā.

Saskaņā ar decembrī noslēgto aizdevuma līgumu Latvijai jūlijā jāsaņem starptautiskais finanšu atbalsts 1,19 miljardi latu. No tā EK finansējums ir 1,2 miljardi eiro (ap 843 miljoni latu). Aizdevums valdībai nepieciešams, lai segtu budžeta deficītu un spētu nodrošināt maksājumus, tai skaitā algu, pensiju izmaksu. Nesaņemot aizdevumu, valsts riskē nonākt uz bankrota sliekšņa.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

ES komisārs: Latvijas politiķiem jāapzinās stāvokļa nopietnība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas