Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Andim Lācim piederība TP netraucēs vadīt Bērnu slimnīcu

Veselības ministrija iecēlusi līdzšinējo Bērnu slimnīcas medicīnas direktoru Andi Lāci Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes locekļa amatā. A.Lācim uzdots uz laiku pildīt arī valdes priekšsēdētāja pienākumus. A.Lācis ir Tautas partijas biedrs, taču ministrija noliedz, ka tas ir ietekmējis viņa iecelšanu par pagaidu slimnīcas vadītāju.

“Izvērtējot Anda Lāča kandidatūru netika skatīts jautājums par viņa piederību kādai politiskajai partijai, bet viņa zināšanas un spējas organizēt ārstniecisko darbu slimnīcā,” uzver Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. A.Lācis pārzina slimnīcas darbu, un viņš var nodrošināt slimnīcas pamatfunkciju - bērnu ārstēšanu, uzver VM.

A.Lāci kā Dz.Mozga aizvietotāju uz izmeklēšanas laiku izvēlējās trīs cilvēki - Dz.Mozgis, Egīls Lavendelis un VM pārstāvis valsts sekretārs Armands Ploriņš. E.Lavendelis, kas ir otrs slimnīcas valdes loceklis, savā amatā paliek.

Skaidrs, ka viegli piekrišana nenāca, bet darbi ir jādara, komentēja A.Lācis. “Es saprotu, ka šībrīža situācija ne tuvu nav vienkārša, jo negāciju vilnis gāžas pāri slimnīcai, tikko kāds paceļ galvu, bet tas jau bija gaidāms," viņš teica. A.Lācis piekritis pildīt slimnīcas direktora pienākumu, jo “kādam tas darbs ir jādara”.

Jautāts, vai piederība Tautas partijai viņam netraucēs, A.Lācis atbildēja, ka tieši pretēji. Tā būšot iespēja noskaidrot, vai viņa pārstētā partija iesaistīta kādās shēmās un mahinācijās. “Ja tiešām pierādīsies, ka Tautas partija būs inspirējusi kādas shēmas, man būs tieša iespēja pie viņiem vērsties un to noskaidrot, un publiski par šo jautājumu runāt. Šobrīd personīgi mani tas ļoti aizskar, jo tos, kurus partijā pazīstu, man neviens neasociējas ar ko tādu, kas šobrīd tiek inkriminēts. Bet, ja tās būs, es ļoti stipri apsvēršu iespēju atrasties šajā partijā. Šobrīd man nav pamata domāt, ka notikusi shēmošana vai mahinācijas.”

Diena iepriekš ir rakstījusi par Tautas partijas biedra Aivara Lisenko nokļūšana BKUS valdē, jo neviens no veselības ministriem nevarēja īsti atcerēties, kāpēc tieši viņš iecelts valdes locekļa amatā. Savukārt A.Lācis pauda, ka tieši par šo lietu viņam esot vismazāk jautājumu. “Ja Tautas partija tur šo nozari un ja ministrija uzskata, ka ir vajadzīgs cilvēks no malas, kas pārrauga iepirkumus, es neredzu pamatu, kāpēc ārstiem, kuriem nav izglītības celtniecībā, vajadzētu atteikties. Mēs uzņemam ekspertu un tas, ka viņš ir no Tautas partijas, nav nekas slikts. Ja izrādīsies, ka viņš ir mahināciju eksperts, tad viņš jāsoda visbargākajā veidā, bet tikai tad, kad tas ir pierādīts. Kā mēs dzirdējām, apgalvojumi šobrīd mainās, piemēram, par naudu, kas pie viņa it kā atrasta.”

A.Lācis deviņus gadus strādā BKUS par ķirurgu - onkologu, bijis pasniedzēs Latvijas Medicīnas akadēmijā. Kā medicīnas direktors stādā BKUS kopš 2008.gada marta. Līdz šim viņš slimnīcā bija atbildīgs par pacientu ārstniecību un aprūpi, par izglītību un pētniecību, kā arī organizēja neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu un rīcību ārkārtas situācijās. A.Lācis ir absolvējis arī Rīgas Biznesa institūtu, kur ieguvis maģistra grādu Biznesa administrācijā.

Piektdien līdzšinējais slimnīcas vadītājs Dzintars Mozgis lūdza VM uz izmeklēšanas laiku apturēt viņa pilnvaras Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētāja amatā. Dz.Mozgis vēlas uz laiku atkāpties no amata uzsāktā kriminālprocesa dēļ, lai nodrošinātu pilnvērtīgu slimnīcas valdes darbu, kā arī lai sadarbotos ar tiesībsargājošām institūcijām izmeklēšanas laikā. Ministre Baiba Rozentāle (TP) paziņoja, ka respektēs Dz.Mozga izteikto vēlmi un pauda pārliecību, ka Bērnu slimnīcas vadītājs atgriezīsies savā amatā.

Jau vēstīts, ka saistībā ar iespējamu kukuļošanu aizturēts BKUS valdes loceklis Arnis Kramzaks un A.Lisenko (TP), kā arī būvuzraugu pārstāvis SIA Projektu vadības un attīstības birojs valdes loceklis Raitis Muižnieks un būvnieku SIA Rīgas firma Pamats līdzīpašnieks Aleksandrs Kreicers. Aizturētos KNAB tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu u.c. noziegumiem.

Nekā personīga vakar, atsaucoties uz tiesībsargājošajām iestādēm, vēstīja, ka BKUS lietā aizturētas jau septiņas personas - divas slimnīcas amatpersonas, trīs uzņēmēji un divi iespējamie naudas atmazgātāji, un izmeklēšanā patlaban iesaistījusies Finanšu policija. Nekā personīga rīcībā esošie materiāli arī liecinot, ka kratīšanās pie BKUS lietā iesaistītajiem atrastie 700 tūkstoši latu skaidrā naudā, no kuriem pusmiljons A. Lisenko mājās, visi nav saistīti tikai ar bērnu slimnīcas lietu.

(papildināta, ar A.Lāča komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas