Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Biolars: ķīmiskā noplūde Rīgas ostā likvidēta

Noplūde Rīgas ostā, Kundziņsalā, kur aizvadītajā naktī notikusi ķīmiskas vielas noplūde, vairs nenotiek, un arī tvaiki, kas bija izplūduši, ir savākti, atsaucoties uz kravas īpašnieka SIA Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars speciālistu teikto, vēstīja Latvijas Radio. Speciālisti arī uzskatot, ka avārija bijusi diezgan maznozīmīga.

Pirmais zvans saņemts ap plkst.6, tad uzņēmuma darbinieki devušies uz Olaini, lai savāktu nepieciešamo aparatūru un dotos tālāk uz notikuma vietu.

"Noplūde bija ļoti neliela," žurnālistiem teica uzņēmuma "Biolar" ģenerāldirektors Nikolajs Samodurovs, vēsta aģentūra BNS. Acetona ciānhidrīta koncentrācija vidē esot daudz zemāka par atļauto normu. 

Patlaban notiek mērīšana, tiek pētīts, vai konteineru var pārvietot vai arī vielu var pārsūknēt uz citu konteineru.

Vairāk par iemesliem, kādēļ noplūde notikusi, Biolars eksperti nav varējuši pateikt. Speciālisti vien norādījuši, ka bīstami zemu pazeminājās koncentrācija vielai, tā bijusi zem minimālās pieļaujamās normas. Kā viens no iespējamajiem iemesliem tika minēti "dabiski" iemesli, piemēram, laika apstākļi vai tamlīdzīgi.

Atbildīgie dienesti ir veikušu Daugavas ūdens analīzi un atzinuši, ka ūdens kvalitāte Daugavā ir laba, informē Rīgas dome. 

Amatpersonas: nav vairs tik dramatiski

Ugunsdzēsēju priekšnieks Ainārs Pencis un Rīgas mērs Nils Ušakovs preses konferencē ostā deviņos no rīta sacījuši, ka situācija vairs nav tik dramatiska, kā likās no rīta, ziņoja Latvijas radio.

Spiediens konteinerā ar ķīmisko vielu nav vairs tik liels, kā bija, jo konteiners tiek dzesēts un spiediens mazinās. Sprādziena iespējamību radīja tieši spiediena augšana konteinerā. Konteinera drošības ventiļi laida ārā tvaiku, spiedienam augot, taču tie salūza, tādēļ arī radās bīstamā situācija, skaidroja amatpersonas preses konferencē.

Amatpersonas arī sacījušas, ka noplūdusī viela neitralizēta, bet precīzs noplūdes apjoms nav zināms. Teritorijā atrodas vēl vairāki konteineri ar šādu vielu, bet sprādziena iespēja ir teorētiska, teikts preses konferencē.

A.Pencis paskaidrojis, ka bīstamības zona iespējama sprādziena gadījumā ir 300 m radiusā, un tajā Kundziņsala neietilpst. Iedzīvotāju evakuācijai bija profilaktisks raksturs, skaidroja A.Pencis. Evakuēti ap simts cilvēku.Tuvākās mājas atrodas 500-600 m attālumā, vēsta LETA.

Latvijas radio vēsta, ka ķīmiskās avārijas dēļ Rīgas pasažieru ostā neienāks Tallink prāmis, tas pietauvosies Vecmīlgrāvī, no kurienes pasažieri uz pilsētas centru tiks nogādāti ar autobusiem.

Daugavā aizliegts makšķerēt, ņemt ūdeni

Saistībā ar ķīmisko avāriju Kundziņsalā aizliegts ņemt ūdeni no Daugavas, makšķerēt un peldēties, preses konferencē paziņoja atbildīgās amatpersonas, vēsta aģentūra LETA.

Patlaban ir aizliegts ņemt ūdeni no Daugavas un makšķerēt. Savukārt no Carnikavas līdz Jūrmalai pludmalē nedrīkst peldēties, žurnālistus informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Lai arī pēc pāris stundām Rīgā gaidāms lietus, šodien laika apstākļi būs labvēlīgi ķīmiskās avārijas seku likvidēšanai, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras sinoptiķi. Pēc pāris stundām ir gaidāms īslaicīgs lietus, bet šodien tas nebūs stiprs. Pūtīs lēns līdz mēreni lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra būs no plus 22 līdz 26 grādiem. "Jācer, ka avārijas sekas izdosies likvidēt šodien, jo rīt ir gaidāms stiprs lietus, kas būs nelabvēlīgs glābšanas darbiem," norādīja sinoptiķi.

Ušakovs: sprādziena iespēja minimāla

Rīgas mērs Nils Ušakovs ceturtdien no rīta intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) teica, ka patlaban notiek darbs pie noplūdes novēršanas. Patlaban esot minimāla varbūtība, ka notiks sprādziens un viela noplūdīs vēl. Pēc viņa teiktā, ja viela nokļūs ūdenī, var rasties zilskābe. Līdz ūdenim viela nav nokļuvusi.

Pencis: strādājam maksimāli

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis LNT raidījumam 900 sekundes teica, ka sprādziena rezultātā viela, kas veidotos, ir nāvējoša cilvēkam, tāpēc arī tiek veikti pasākumi ar "trīskāršu vai pieckāršu rezervi". "Vai sprādziens būs vai nebūs, to neviens nevar pateikt, tāpēc veicam visus maksimālos mērus, palielinam bīstamības rādiusu, lai nebūtu nekādu pārsteigumu," teica A.Pencis.

Viņš piebilda, ka sprādzienbīstamība joprojām pastāv, jo ir paaugstināts spiediens, tomēr, viņaprāt, panikai nevajadzētu būt, vienkārši iedzīvotājiem vajadzētu atturēties no Kundziņsalas, kā arī rajoniem pretējā krastā - Voleriem, Krēmeriem.

Izplūdis acetona ciānhidrīns

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, izplūdis acetona ciānhidrīns. Kā liecina internetā pieejamā informācija, tas ir bezkrāsains, viegli uzliesmojošs, ārkārtīgi indīgs šķidrums ar vieglu zilskābes smaržu.

Acetona ciānhidrīns pieder pie ļoti bīstamām vielām, jo, nonākot organismā, tas sadalās un rada zilskābi. Tas ir nāvējošs, arī uzsūcoties caur ādu.

Evakuācija - profilaktisks pasākums

Sākotnēji N.Ušakovs teica, ka pretējā krastā - Voleros un Krēmeros - dzīvojošie cilvēki tiek evakuēti, jo vējš viņu virzienā pūš smaku, vēlāk gan viņa preses sekretāre precizēja, ka smakas neesot. Evakuējamie iedzīvotāji, kuru skaits var sasniegt simtu, visticamāk, tikšot izmitināti kādā skolā Bolderājā, viņi tiks nodrošināti ar pārtiku, bet naktī varēs atgriezties mājās. Iespējams, evakuēs arī Kundziņsalas iedzīvotājus. Tas ir profilakses pasākums, vēlāk LNT teica N.Ušakovs. Policija arī kontrolē situāciju, lai pēc evakuācijas nenotiktu nekādi noziegumi. Policija bloķējusi satiksmi Kundziņsalas virzienā.

Vielas pārvietos uz citiem konteineriem

LNT ziņoja, ka viela atrodas vairākās cisternās, un tās pieder Olainfarm. Patlaban tiek gaidīti speciālisti no Olaines, lai pārlietu vielu citos konteineros. Olainfarm finanšu departamenta direktores vietnieks Salvis Lapiņš portālam Diena.lv noliedza izskanējušo informāciju, ka konteineri vai viela pieder viņa pārstāvētajam uzņēmumam. Šādu vielu Olainfarm neražojot, neeksportējot un Rīgas brīvostā neuzglabājot. Viņaprāt, viela pieder kādam citam ķīmiskajam uzņēmumam, kas, iespējams, arī atrodas Olainē, tādēļ arī radies šāds pārpratums. Viņš gan atzina, ka šādu vielu Olainfarm izmanto, taču apjoms ir vairākus desmtus reižu mazāks, nekā izskanējušais. Preses konferencē apstiprināts, ka konteiners pieder uzņēmumam Biolars.

Rozentāle: slimnīcas gatavas

Veselības ministre Baiba Rozentāle intervijā LTV pēc plkst.8 teica, ka cilvēkiem briesmas no toksikoloģijas viedokļa nedraudēja, jo iespējamā zilskābe nav izveidojusies. Evakuācijas iemesls ir vējš un smakas, un apdraudējuma cilvēkiem nav nekāda, bet, ja būtu bijis kāds melnais scenārijis, neatliekamā palīdzība un slimnīcas būtu gatavas uzņemt pacientus.

"Tāda nepieciešamība nav, un šī notikuma sakarā arī nebūs," piebilda ministre.

Šics: iedzīvotājiem nekas nedraud

Notikuma vietā strādā Katastrofu medicīnas centrs. Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics LTV apliecināja, ka šobrīd situācija esot apzināta un iedzīvotājiem nekas nedraudot. Arī iespējamās ķīmiskās vielas noplūdes gadījumā tieši tas neietekmētu nevienu no dzīvojamām mājām. "Riska zonā nav neviena māja.. Atbildīgie dienesti strādā, vadoties no maksimālās drošības viedokļa. Šobrīd nevienam nekas nedraud," viņa teikto citē BNS.

(papildinātas pirmās četras rindkopas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

EVAKUĀCIJA

Notiek iedzīvotāju evakuācija no Kundziņsalas, Krēmeriem un Voleriem.

Autobusi evakuācijai ir norīkoti. No Voleriem un Krēmeriem autobusi atrodas uz Daugavgrīvas šosejas pie pagrieziena uz Voleriem un Krēmeriem. Iedzīvotāji tiks evakuēti uz Imantas kultūras centru.

No Kundziņsalas autobusi atrodas uz Tvaika ielas 7, evakuācija notiks uz Rīgas 28.vidusskolu.

Valsts policija lūdz iedzīvotājus neuztraukties par mājokļa drošību, jo šajās teritorijās tiks norīkotas papildu Valsts policijas un pašvaldības policijas apsardzes.

Par cilvēkiem, kuri paši nevar pārvietoties, lūdz ziņot – 112 vai 03.

NODERĪGI

Tālruņa numurs, uz kuru iedzīvotāji var zvanīt neskaidrību gadījumā par evakuāciju, ir 67026101.

MARŠRUTI

Saistībā  ar avāriju ostā un iedzīvotāju evakuāciju no Kundziņsalas un Voleriem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" no līnijām bija noņēmusi 30 autobusu. Trīs autobusi tika novirzīti iedzīvotāju vešanai no Voleriem. Šobrīd jau noslēgusies prāmja "Tallink" pasažieru nogādāšana no Vecmīlrāvja uz Rīgas pasažieru ostu – šim mērķim tika norīkoti 34 autobusi, jo bija jāņem vērā arī nepieciešamība pārvest pilsētas viesu bagāžu.

PSIA "Rīgas satiksme" informē, ka, operatīvi organizējot darbu, tostarp izsaucot uz darbu papildu darbiniekus un norīkojot rezerves autobusus, no līnijas noņemto 30.autobusu vietā pārvadājumi īslaicīgi netika nodrošināti tikai ar 6 autobusiem. Tādējādi sabiedriskā transporta pasažieri praktiski neizjuta neērtības. "Rīgas satiksme" apliecina, ka arī turpmāk vajadzības gadījumā ir gatava operatīvi reaģēt.

Pašlaik visā garumā  ir atjaunoti saīsinātie 33.autobusa un 54.autobusa maršruti. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas