Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +31 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Brikše: kaimiņvalstu universitātes ārvalstu studentu piesaistes ziņā ir pārspējušas LU

Universitātes Lietuvā un Igaunijā spējušas labāk nekā Latvijas Universitāte attīstīt starptautisko studentu piesaisti, kas varētu būt saistāms ar kaimiņvalstīs agrāk sāktām augstākās izglītības reformām, piektdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Latvijas Universitātes (LU) rektora amata kandidāte LU Sociālo zinātņu fakultātes profesore Inta Brikše.

Augstskolas Latvijā spējušas nodrošināt ārvalstu studentu skaita stabilu pieaugumu, taču radies iespaids, ka pārējo Baltijas valstu universitātes, piemēram, Tallinas universitāte un Kauņas universitāte spēj veiksmīgāk piesaistīt ārvalstu studentus un piedāvā daudz jaunu studiju programmu angļu valodā.

Brikše to skaidroja ar faktu, ka kaimiņvalstīs bijuši atšķirīgi finansēšanas modeļi nekā Latvijā un agrāk bijis "tas saspringums, kas pašlaik sākas Latvijā, domājot par būtiskām reformām augstākajā izglītībā".

Viņu iespaidojis un apbēdinājis "Latvijas Avīzē" līdz ar augstskolu reitingiem atklātais sabiedrības vērtējums par LU studiju kvalitāti un fakts, ka vairākas pašmāju augstskolas ir tai priekšā.

"Es domāju, ka mums ir ļoti jāsaspringst, lai mēs, pēc sabiedrības vērtējuma, kļūtu labāki," uzsvēra Brikše un norādīja, ka Latvijas augstskolām "ir jāsaņemas un jākonsolidējas, bet LU to viena nevar izdarīt".

LU pašreizējais rektors Mārcis Auziņš, kurš arī kandidē uz šo amatu turpmākajiem četriem gadiem, pavēstīja, ka neizjūt Tallinas universitāti kā tiešu LU konkurentu – tās tiešie konkurenti ir Tartu universitāte un Viļņas universitāte. LU ar tām ir parakstījusi trīspusēju vienošanos par savu spēku koordinēšanu studiju programmu attīstībā.

Visu triju universitāšu vārdā tapusi kopīga vēstule visu Baltijas valstu valdībām un parlamentiem, ka attieksme pret augstāko izglītību ir jāmaina. Tas nozīmē, ka problēmas visu Baltijas valsu augstākajā izglītībā ir līdzīgas un nevar teikt, ka Latvijā situācija būtu sliktāka nekā Lietuvā vai Igaunijā.

"Tas, ka mēs sakām, ka viņiem iet labāk, – no malas vienmēr izskatās, ka kaimiņiem iet labāk, bet patiesībā viņu iekšējā sajūta ir ļoti līdzīga mūsu sajūtai," teica Auziņš.

Viņš kā galveno izaicinājumu un tendenci minēja, ka Latvijā vidusskolu beidzēji bieži izvēlas studijas ārzemēs, bet ne Latvijas augstskolās. Tas nozīmējot, ka Latvijas augstskolas ne tik daudz konkurē savstarpēji, cik konkurē ar visu pārējo Eiropu.

Jau vēstīts, ka LU rektora vēlēšanas notiks 25.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas