Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ielu norādes pie ēkām Liepājā joprojām lasāmas arī krievu valodā

Pie trim Liepājas namiem piestiprinātās plāksnītes ar ielu nosaukumiem krievu valodā joprojām nav noņemtas un nav arī zināms, kad tas varētu notikt. Jevgēņijs Osipovs tikmēr runā par jaunu plāksnīšu izvietošanu arī pie Rīgas namu fasādēm.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, privātpersonai nav nekādu tiesību patvaļīgi veikt ielu nosaukumu tulkojumu svešvalodā, un izvietot pie mājas šādu norādi. "Ielas nosaukums nav privātpersonas īpašums. Tā ir funkcionālā informācija, kas tiek izgatavota un uzstādīta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," portālam Diena.lv skaidro Valsts Valodas centra Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

Tomēr līdz Valsts Valodas centrs nebūs pierādījis, ka plāksnītes pielicis nama apsaimniekotājs vai īpašnieks, tās turpinās rotāt māju fasādes. "Kamēr netiks pierādīts, ka tā pielikta patvaļīgi, mums nav tiesību šīs izkārtnes noņemt. To varētu darīt, ja pašas personas atzīs, ka to darījušas patvaļīgi. Problēmas var rasties ar atbildīgo personu noskaidrošanu," norāda Kursītis.

Arī pašvaldības policijai nav tiesību ielu norādes noņemt. Liepājas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ineta Mikute Dienai.lv norāda: "Tikai Valsts Valodas centrs pieņem lēmumu par  vainīgā sodīšanu un var likt objekta īpašniekam plāksnīti noņemt." Ja saimnieks atsakās to darīt, pašvaldības policija nevar viņu piespiest to darīt.

No tā var secināt, ka Liepājā, Rīgā un citās Latvijas pilsētās var nākties sadzīvot ar ielu norādēm krievu valodā līdz katra gadījuma atsevišķai izskatīšanai Valsts Valodas centrā. Nav arī zināms, vai kāds par šo pārkāpumu tiks sodīts, jo pierādīt, ka to izdarījis katra konkrētā nama īpašnieks, būs grūti.

Valsts Valodas centrs Liepājā ir uzsācis trīs administratīvās lietvedības pēc 201.35 panta par Sabiedrībai paredzētās informācijas sniegšanas noteikumu neievērošanu. Par šo pārkāpumu var piespriest naudas sodu no 25 līdz 100 latiem.

Tikmēr biedrības Dzimtā valoda pārstāvis Osipovs plašsaziņas līdzekļos izteicies, ka liepājnieku iniciatīvai varētu atrasties sekotāji arī Rīgā.






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas