Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

KNAB: "Latvenergo" lietā legalizēti ne mazāk kā 1,13 miljoni eiro

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka saistībā ar valsts a/s „Latvenergo” amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam legalizēti naudas līdzekļi ne mazāk kā 1,13 miljonu eiro apmērā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu un citas mantas legalizēšana notikusi, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus tām piederošajos uzņēmumos.

KNAB beidzot oficiāli apstiprinājis plaši izskanējušo  informāciju par 14.jūnijā uzsākto kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa, izsūtot paziņojumu presei..

Kriminālprocesa ietvaros 15. un 16.jūnijā ir aizturētas astoņas personas, no tām piecas strādā valsts uzņēmumos "Latvenergo" un „Sadales tīkls”.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka AS „Latvenergo” amatpersonas un kāda privātā komercuzņēmuma īpašnieks organizētā grupā saskaņā ar iepriekšēju vienošanos īstenojuši noziedzīgi iegūtu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu lielā apmērā, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus tām piederošajos uzņēmumos. Tā rezultātā tika legalizēti naudas līdzekļi ne mazāk kā 1 130 000 eiro.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu divas AS „Latvenergo” amatpersonas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Divas AS „Sadales tīkls” amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā. Savukārt trešais šī valsts uzņēmuma darbinieks un abas privāto uzņēmumu amatpersonas – par tās atbalstīšanu, turklāt viena no privātpersonām – arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Divām valsts amatpersonām un vienai privātpersonai ar tiesas lēmumu piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Tās ir Latvenergo vadītājs Kārlis Miķelsons un viceprezidents Aigars Meļko, kā arī biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Pārējām aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties noteiktām personām, bet valsts uzņēmuma darbiniekam – arī aizliegums pildīt amata pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas