Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

KNAB: viena otra partija ir tuvu kampaņas tēriņu griestiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), neprecizējot partiju nosaukumu, atzīst, ka "viena otra partija ir tuvu priekšvēlēšanu tēriņu limitam". Tomēr šobrīd neviena partija KNAB ieskatā tos nav pārkāpusi un tāpēc nav pamata kādu kampaņu apturēt, _Dienai _atzina KNAB pārstāve Diāna Kurpniece.

Viņa pastāstīja, ka priekšvēlēšanu monitoringa ietvaros birojs saņem informāciju no medijiem par noslēgtajiem reklāmas līgumiem ar partijām, tāpēc jau laikus zina par kampaņu izdevumiem. Tāpat notiek vides reklāmu monitorings. "KNAB cītīgi turpina monitoringu un, ja vien, kontrolējot noslēgtos līgumus, tiks konstatēts, ka partija vai nu plāno pārsniegt izdevumu apmēru vai arī, monitorējot jau izvietoto reklāmu, ir pārsniegusi noteikto apmēru, tā mēs attiecīgi rīkosimies," sola D. Kurpniece.

“Pilsoniskās savienības” (PS) Rīgas mēra amata kandidāts Ģirts Valdis Kristovskis vērsies Ģenerālprokuratūrā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar iesniegumu pārbaudīt un izvērtēt LPP/LC priekšvēlēšanu kampaņas atbilstību likumam, lai lemtu par tās apturēšanu. Tāpat viņš aicina izvērtēt LPP/LC mēra kandidāta Aināra Šlesera līdzdalību virknē darījumu un notikumu, esot satiksmes ministra amatā. Viņaprāt, A. Šlesers dažādām Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošām iestādēm un valstij daļēji piederošām kapitālsabiedrībām ir nodarījis ievērojamus zaudējumus, kas satur redzamas noziedzīgu nodarījumu pazīmes. Ģenerālprokuratūra un KNAB aicināta pieņemt lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

Kristovskis uzskata, ka LPP/LC aģitācija TV, radio, presē, ielu stendos un citos medijos jau vairākkārt pārsniedz maksimāli pieļaujamos vēlēšanu izdevumu apmērus. "Tas neatbilst likumā noteiktajai prasībai nodrošināt visām partijām līdzvērtīgas sāncensības iespējas. Tā kā šāda prasība netiek nodrošināta, negaidot vēlēšanu noslēgumu, tiesībaizsardzības iestādēm ir nekavējoties jāaptur A. Šlesera dalība Rīgas Domes priekšvēlēšanu cīņā," uzskata Ģ. V. Kristovskis. “Ikvienam saprātīgam cilvēkam ir skaidri redzams, ka Šlesera propagandas mašīna pārkāpj visus noteikumus. Es esmu pārliecināts, ka LPP/LC propagandas izmaksas vismaz divreiz pārsniedz atļauto. Rīdzinieku brīva izvēle ir apdraudēta.”

Savukārt LPP/LC aģentūrai LETA pieļāva, ka Ģ. V. Kristovskis ir vienkārši greizsirdīgs par uzmanību, kas pievērsta A. Šleseram. "Iespējams, apstāklis, ka Šlesera kungs ir daudzos medijos atspoguļots, rada Kristovska kungā greizsirdību, kuram nav tāda uzmanība pievērsta," uzskata sacīja LPP/LC preses sekretārs Edgars Vaikulis. "Izveidotais LPP/LC vēlēšanu centrs seko līdzi katram latam, kas ir priekšvēlēšanu kampaņā iztērēts. Tiek arī gatavotas atskaites KNAB. Neko neesam pārtērējuši," aģentūrai LETA.

Bez tam viņš prasa minētajām tiesībaizsardzības iestādēm izvērtēt A. Šlesera satiksmes ministra darbību. „Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošā iestāde VAS „Latvijas pasts” ir novesta līdz bankrotam un maksātnespējai. Līdzīgi VAS „Starptautiskā lidostai „Rīga””, dotējot A.Šleseram pietuvinātas aviokompānijas airBaltic un Ryanair, ir nodarīti ievērojami zaudējumi, kurus jāsedz no valsts budžeta. Manuprāt šie un vēl citi gadījumi ir pamats lēmumam ierosināt kriminālprocesu par nesaimniecisku apiešanos ar valsts īpašumu," skaidro Ģ.V. Kristovskis.

“Vairs nevienu nepārsteidz, ka Ainārs Šlesers viņa realizētos daudzos brīvā tirgus ekonomikas principus graujošos pasākumus un valsts īpašuma izsaimniekošanas gadījumus dēvē par sasniegumiem, taču nevaru pieļaut to, ka man būtu jāklusē un jāpiedalās priekšvēlēšanu spēlē atbilstoši Šlesera iecerētam negodīgu priekšvēlēšanu scenārijam,” uzsver Ģ.V.Kristovskis.

Attiecībā uz Kristovska pārmetumiem par iespējamajiem pārkāpumiem Šlesera darbībā ministra amatā, aģentūrai LETA Vaikulis norādīja, ka gan KNAB, gan Valsts kontrole, gan citas kontroles institūcijas ir neskaitāmas reizes pārbaudījušas jautājumus, kas saistīti ar Latvijas Pastu un lidostu "Rīga", un gadījumā, ja kādi pārkāpumi ir konstatēti, tad tie ir novērsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas