Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Mozgis lūdz Zatleram pārcelt ordeņa pasniegšanu un citē Skalbi

Bērnu slimnīcas direktors Dzintars Mozgis vēstulē Valsts prezidentam Valdim Zatleram lūdzis pārcelt  Triju Zvaigžņu ordeņa pasniegšanu, ņemot vērā esošo situāciju, aģentūrai LETA sacīja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Pats Dz.Mozgis situāciju komentē, citējot Arvīdu Skalbi: "Uz savu godināšanu vari neierasties, taču uz savu tiesu ej katrā ziņā, jo tur tu ieraudzīsi patiesos draugus un ienaidniekus."

Jau vēstījām, ka Ordeņu kapituls, kas lemj par valsts apbalvojumu piešķiršanu, trešdien vakarā paziņoja, ka ir iepazinies ar Valsts prezidentam adresēto Bērnu slimnīcas vadītāja Dzintara Mozga vēstuli, kurā viņš informē par neierašanos uz valsts apbalvojumu svinīgo pasniegšanas ceremoniju.

Ordeņu kapituls respektē Dz.Mozga lēmumu un rīcību, teikts paziņojumā.

Ar Ordeņu kapitula kancleru Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku Diena.lv neizdevās sazināties, savukārt kapitula loceklis Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš teica, ka neko vairāk par paziņojumā teikto nevar komentēt. Viņš atturējās arī komentēt, ko trešdien kapituls apsprieda.

"Paldies par jautājumu. Es domāju, ka valsts pieņems šo lēmumu," tik īsi portālam Diena.lv pirms šī paziņojuma publiskošanas uz jautājumu par viņa lēmumu attiecībā uz Triju Zvaigžņu ordeņa saņemšanu atbildēja Bērnu slimnīcas vadītājs Dzintars Mozgis.

Kā ziņots, Ordeņu kapituls trešdien pēcpusdienā nolēma sanākt uz sēdi, lai izvērtētu jaunāko informāciju saistībā ar apbalvojumu Dz.Mozgim, iepriekš pavēstīja kapitula vadītājs Andris Vilks. Viņš atzina, ka ir radusies jauna situācija, taču, pirms tā nav apspriesta ar kapitula locekļiem, viņš savu nostāju atturējās paust. "Vakarā nāksim klajā ar viedokli, kas būs saistīts ar apbalvojumu Mozgim," viņš teica.

Iepriekš Ordeņu kapitula pārstāvis O.Kalniņš portālam Diena.lv pieļāva, ka lēmums par valsts apbalvojumu būtu bijis citāds, ja tā pieņemšanas brīdī būtu bijis zināms tas, kas šobrīd. Pieņemot lēmumu, kapituls ņem vērā visus apstākļus, arī sabiedrības viedokli, viņš sacīja.

Latvijas Ārstu biedrības līderis Pēteris Apinis presē atklājis, ka Dz.Mozgis lūdzis Valsts prezidenta padomu, kā labāk rīkoties šajā situācijā, trešdien raksta Latvijas Avīze. 

Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa apstiprināja, ka prezidents Valdis Zatlers ir saņēmis vēstuli no Bērnu slimnīcas vadītāja, tomēr tās saturu neatklāja. Viņa informēja, ka prezidentam šodien nav paredzēta tikšanās ar Dz.Mozgi, kā tas izskanējis iepriekš. Valsts prezidents V.Zatlers arī norāda, ka nav pilnvarojis P.Apini runāt viņa vārdā.

I.Rassa informēja, ka kapitulam ir tiesības mainīt savu lēmumu par valsts apbalvojuma piešķiršanu divos gadījumos – ja tiesa personu atzinusi par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā, gadījumos, kad persona izdarījusi apkaunojošu nodarījumu, kas kapitulam nav bijis zināms iepriekš. Personai ir tiesības arī pašai atteikties no apbalvojuma.

12.oktobrī Ordeņu kapituls pieņēma lēmumu piešķirt Dz.Mozgim Triju Zvaigžņu ordeni, IV šķiru, par ilggadējo profesionālo darbību bērnu veselības aprūpē un ārstniecībā, kā arī par ieguldījumu medicīnas izglītībā. Lēmums tika pieņemts pirms atklātībā nākušajām ziņām par uzsākto kriminālprocesu.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir ierosinājis kriminālprocesu par vairākiem būvdarbu iepirkumiem slimnīcas vajadzībām. Kriminālprocesa ietvaros aizturētas piecas personas – divas par iepirkumiem atbildīgās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) amatpersonas un trīs privātpersonas.

Situācija ir tāda, ka Dz.Mozgis nav vainīgs, ir pārliecināts Latvijas Ārstu biedrības prezidents P.Apinis. Dz.Mozgis ļoti lepojoties ar apbalvojumu, jo savulaik valsts atzinību saņēmis arī viņa tēvs. “Pirms dažām dienām Mozgis bija cienījams pediatrs, kas paveicis ļoti daudz. Tagad visi ir gatavi spriest linča tiesu. Tik ilgi, kamēr nav apsūdzības, vai kamēr nav pabeigta izmeklēšana, viņam [Mozgim] nevajag pakļauties kampaņai,” uzskata P.Apinis. Viņaprāt, Dz.Mozgim nav jāatsakās nākamajā nedēļā saņemt ordeni. “Es saku, ka jāiet pēc ordeņa, jo ir lietas, ko nevar atņemt.”

(papildināta ar 1.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas