Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

"Nordea": Baltijas valstu valūtu devalvācijas varbūtība ir maz ticama

Maz ticams, ka Baltijas valstīs notiks nacionālo valūtu devalvācija, jo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdības ir stingri apņēmušās turpināt budžeta tēriņu un algu samazināšanu, uzskata Ziemeļvalstīs un Baltijā lielākās bankas "Nordea" analītiķi.

Savā jaunākajā pārskatā par Baltijas jūras valstu perspektīvām viņi norāda, ka Latvijai, visticamāk, izdosies ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) panākt vienošanos, kura ļaus izvairīties no lata devalvācijas, taču, ja šāda vienošanās netiks panākta, "budžeta tēriņus vajadzēs apcirpt vēl vairāk".

"Devalvācijas lielākais risks ir situācija, kurā valdībai neizdodas budžeta tēriņus samazināt tādā mērā, lai apmierinātu SVF. Ja tā notiks, viena no iespējām būs mazināt SVF bažas, piekrītot devalvācijai, bet otra - tikt galā bez [SVF] aizdevuma," aģentūra "Bloomberg" citē "Nordea" analītiķi Anniku Lindblādu.

Pēc viņas teiktā, situācijā, kurā Latvijai būtu jāiztiek bez SVF naudas, ticams scenārijs varētu būt arī lata devalvācija vai peldošā kursa noteikšana.

Bažas par lata devalvāciju atjaunojās, kad Latvijas valdības padomnieks un bijušais Zviedrijas centrālās bankas prezidents Bengts Denniss paziņoja, ka devalvācija ir neizbēgama, kas izraisīja zviedru kronas kursa kritumu un zviedru banku akciju cenu lejupslīdi. Bažas par devalvāciju Latvijā izraisīja arī Centrāleiropas valūtu, tostarp Ungārijas forinta, kursu samazināšanos.

Latvijas, kā arī abu pārējo Baltijas valstu amatpersonas ir daudzkārt kategoriski noraidījušas devalvācijas iespējamību, uzsverot, ka Baltijas valstu nelielajām un atvērtajām ekonomikām tā nodarīs daudz vairāk ļaunuma nekā labuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas