Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Latvijā otrais saslimšanas gadījums ar gripas AH1N1 vīrusu

Latvijā konstatēts otrais saslimšanas gadījums ar cūku gripu jeb gripas AH1N1 vīrusu. Tas atklāts sievietei, kas kontaktējusies ar cilvēkiem, kas nesen atgriezās no Meksikas. Šī jau ir otrā paciente, kurai Latvijā atklāta cūku gripa. Iepriekš AH1N1 atklāts sievietei, kas atgriezās no ceļojuma pa Ameriku un Kanādu. Viņa pēc ārstēšanās Infektoloģijas slimnīcā atlaista mājās.

Sieviete saslimšanas simptomus sajuta vakar un vērsās pie sava ģimenes ārsta Jelgavas slimnīcā. Slimniecei slimības gaita ir viegla un pašreiz viņa jūtas labi.

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) precizējusi, ka saslimusī  ir sieviete, kura ar jaunās gripas vīrusu inficējās pēc kontakta ar Jelgavas bērnu un jauniešu centra Junda dalībnieku. Centra deju kolektīvs no 12.jūnija līdz 7.jūlijam uzturējies Meksikā. Pati saslimusī sieviete no Latvijas nebija izbraukusi, kā tika ziņots iepriekš. Līdz šim brīdim nevienam citam minētā centra dalībniekiem saslimšana ar jauno gripu nav konstatēta.

SVA epidemiologi lūdz atsaukties un zvanīt uz dežurējošā epidemiologa telefona numuru (29444890) Jelgavas bērnu un jauniešu centra Junda dalībniekus un līdzbraucējus, kuri ceļoja uz Meksiku, īpaši gadījumā, ja ir parādījušies akūtas augšējo elpceļu infekcijas simptomi - temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Ņemot vērā to, ka Eiropā un pasaulē jaunās gripas saslimšanas gadījumu skaits strauji palielinās, un Latvijas iedzīvotāji turpina aktīvi ceļot, SVA epidemiologi uzskata, ka arī Latvijā varētu būt vairāk nekā divi jau diagnosticētie saslimšanas gadījumi ar jauno gripu. Iespējams, ka ir tādi iedzīvotāji, kuri pēc ceļošanas izjūt vieglus gripas simptomus, bet pie ārsta nevēršas, jo saslimšana norit vieglā formā un viņi nevēlas sev piesaistīt sabiedrības uzmanību. Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Apkopotie dati par saslimšanu liecina, ka Eiropā reģistrēti vairāk nekā 11 000 gadījumu, t.sk. 4 letāli, no kuriem visi bija saistīti ar pacientu blakus saslimšanām vai īpašiem veselības stāvokļiem. Augstākā saslimšana Eiropā reģistrēta Lielbritānijā, Spānijā, Vācijā, Francijā, Grieķijā, Kiprā un Nīderlandē. Pasaulē kopumā ar jauno gripu saslimuši jau vairāk kā 10 000 iedzīvotāji. Pasaulē augstākā saslimšana konstatēta ASV, Meksikā, Kanādā, Čīlē un Austrālijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas