Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināta - Reģionos nebūšot Alfas, bet papildus apmācīti policisti

Valsts policija (VP) apmācīs īpašas vienības reģionos, lai tās varētu iesaistīties kārtības nodrošināšanā iespējamo protesta akciju laikā. Iekšlietu ministre noliedz, ka šis ierosinājums tapis pēc notikumiem Bauskā, kur tika nosūtīta specvienība Alfa.

Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis portālu diena.lv informēja, ka šovasar secināts, ka lielus masu pasākumus rīko arī ārpus Rīgas, tāpēc, sūtot uz turieni Alfas darbiniekus, tie tiek atrauti gan no galvaspilsētas pasākumiem, gan tiek tērēta degviela. "Izdevīgāk ir, ja apmācīti cilvēki ir uz vietas, turklāt tiešām lielu pasākumu laikā būs arī sagatovots vairāk profesionāļu, kas no reģioniem varēs doties uz Rīgu," stāsta A.Dzenis.

Nekādas jaunas struktūrvienības reģionos veidotas netikšot un tā nebūs specvienība Alfa. "Principā neliels skaits patruļpolicistu katrā reģionā izietu papildu apmācību un saņemtu ekipējumu. Tā būtu neliela grupa sagatavotāku cilvēku par taktiku un specializāciju masu pasākumos," skaidro A.Dzenis.

Latgales reģionā šāda grupa, kurā ir līdz 20 cilvēkiem, jau darbojas, jo tā pārņemta no Daugavpils pilsētas pārvaldes. Arī citos reģionos tie varētu būt "padsmit" cilvēku. "Ikdienā viņi patrulēs uz ielām, bet būs vairāk sagatavoti masu pasākumu nodrošināšanai," stāsta kārtības policijas priekšnieks. Kā stāsta A.Dzenis, šī mēneša laikā VP apmācīs instruktorus, kuri pēc tam reģionos mācīs patruļpolicijas darbiniekus. Nekādus papildu līdzekļus no valsts budžeta VP šim mērķim prasīt nevajadzēs, arī ekipējuma pirkšanai naudas pietikšot no savām rezervēm.

VP priekšnieks Valdis Voins iepriekš medijos stāstīja, ka Bauskā ar iedzīvotājiem galā tikt varēja arī vietējā policija, taču pieredzes trūkuma un vietējo apstākļu dēļ viņi savu pienākumu nav izpildījuši: "Tiem policistiem tur ir māja, ģimene, bērni. Šie psiholoģiskie apstākļi kavē konkrētas rīcības, tāpēc nākotnē iespēju robežās katrā reģiona pārvaldē vajadzētu izveidot kaut ko līdzīgu Alfai." 

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) otrdien intervijā Latvijas Radio noliedza, ka ieceri izveidot specvienības reģionos pamudinājuši protesti Bauskā. "Nē, tas mums bija ieplānots jau sen, veicot reģionālo reformu, kura sāka strādāt no 1.septembra, vienkārši neesam paspējuši vēl visu izdarīt," sacīja L.Mūrniece.

(papildināta ar I.Brands - Kehres viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VAI NOVADOS VAJAG SPECVIENĪBAS?

Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja Ilze Brands – Kehre

Tas ir atbalstāms, ja tā ir policijas apmācība gatavībai darboties sabiedrībā, lai tiktu galā ar pasākumiem, kur var notikt skaļākas lietas. To vajadzēja jau sen. Protesta akcijas jebkurā gadījumā ir saistītas ar demokrātiskas sabiedrības attīstību un tās kļūs tikai vairāk. Policijai ir jābūt tam gatavai reaģēt ar attiecīgām metodēm, nevis ar lieliem bruņojumiem un agresīvām pozām. Apmācība nozīmē, kā reāli strādāt ar pūli un kā mazināt konfrontāciju.

Ažiotāža ap Bausku bija tādēļ, ka vienība bija tik apbruņota pret miermīlīgu akciju, tas jau pats par sevi var izaicināt asākus protestus. Tas nav ceļš, kuru vajadzētu iet. Bet apmācība, lai varētu maksimāli miermīlīgi strādāt ar cilvēkiem, ir atbalstāma.

Ja tiek sākta policistu apmācība vajadzētu pievērst uzmanību community policing – policijai ir jāsniedz pakalpojums sabiedrībai, nevis jābūt konfrontējošai. Apmācībās ir jāiekļauj sadarbība ar sabiedrību. Tas var notikt dialoga formā, piemēram, uzturot kontaktus ar sabiedrības līderiem.

Andris Jaunsleinis, Latvijas pašvaldību savienības vadītājs

Specvienību veidošana nav īstais ceļš, kas mums jāiet. Valsts resursi vairāk ir jātērē nevis specvienību veidošanai, bet gan dialogam ar sabiedrību. Tad šādas specvienības nebūs vajadzīgas. Vienkārši ir jārisina tās problēmas, kas cilvēkiem ir svarīgas. Tomēr šādu problēmu risināšana nav valsts policijas priekšnieka kompetencē, līdz ar to viņš vairāk skatās no drošības nodrošinājuma viedokļa.

Aicinājums veidot nelielas specvienības katrā Latvijas reģionā no policijas priekšnieka viedokļa drīzāk izskanēja kā mudinājums, ka nevajadzētu to darīt, tikai tas tika pateikts šādā formā. Es drīzāk to uztvēru, ka ir jāstrādā citādi, lai specvienības nebūtu jāveido. Domāju, ka tieši to viņš mēģināja smalki pateikt politiķiem un sabiedrībai. Neuztvēru šo viņa ideju nopietni. Nedomāju, ka cilvēki Latvijā pēkšņi kļuvuši agresīvāki. Vienkārši policijas priekšnieks, ņemot vērā tos notikumus, ar kuriem viņš saskārās Bauskā, un kurus viņš bija spiests risināt, deva signālu veicināt diskusiju par sabiedrībai svarīgu problēmu risināšanu.

Bijušais iekšlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS)

Latvijas ģeopoliskajam stāvoklim un situācijai šāds piedāvājums veidot Latvijas reģionos mazākas specvienības ir nesavlaicīgs un neatbilstošs, jo šādu vienību nepieciešamības gadījumā var no Rīgas izsūtīt pa visu valsts teritoriju. Latvijā nav tradīcijas realizēt plašus nemierus, tāpēc domāt par to, ka kaut kas jāizvērš un jāizvieto, nav nekāda pamata. Pie tam Latvijā ir Nacionālo bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienība, zemessardze, un arī šīs vienības ir izmantojamas, lai nodrošinātu mieru ārkārtas situācijās.

Turklāt ir jāekonomē budžeta resursi un brīdī, kad runa ir par budžeta taupīšanu, šāda pasākuma izvēršanai ir pilnīgi nepiemērots brīdis. Pat, ja gribētu realizēt šādu specvienību izvietošanu reģionos, tas sadārdzinātu visu procesu, jo būtu jāinvestē ekipējuma un bruņojuma palielināšanā. Vienības kodols tiktu izkliedēts vairākos mazos, un tā būtu papildu slodze jaunas vienības bāzes veidošanai un operēšanai šajos reģionos. Savukārt kaujas spējas šādām mazām vienībām samazinātos, jo kopējā vienība būtu izklīdināta pa visu valsti. Turklāt nāktos arī palielināt komandējošā personāla apjomu. Uzskatu, ka tas ir absolūti nesagatavots, nevajadzīgs un slikti iecerēts pasākums, neatbilstošs ne laikam, ne iespējām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas