Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Preses izdevējs: memorands ar PLL nav piesliešanās kādam politiskajam spēkam

Saprašanās memorands, ko šodien parakstīja politiskā apvienība Par labu Latviju! (PLL) un Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA), nenozīmē asociācijas biedru piesliešanos kādam politiskajam spēkam, norāda LPIA vadītājs Ivars Zariņš.

«Mēs izsūtījām sadarbības piedāvājumu visām politiskajām partijām un vēlēšanu apvienībām, tā bija piecu soļu programma drukātās preses atbalstam. Ceram, ka partiju programmās tiks iestrādāti attiecīgi punkti par preses brīvību un iespējām nopirkt presi reģionos,» izteicās I.Zariņš.

Taču šāds memorands nekādā veidā neattieksies uz preses izdevumu saturu, jo arī pati asociācija tajā neiejaucas. Pirms memoranda parakstīšanas ar visiem asociācijas biedriem neesot runāts, bet par to lēmusi LPIA valde. «Domāju un ceru, ka vadošās partijas un apvienības piekritīs vismaz diskusijai par mūs interesējošiem jautājumiem. To, ka varētu slēgt memorandu, piedāvāja PLL, bet sadarbība ar citām partijām var izpausties arī citā formātā,» norādīja I.Zariņš.

Viņš atzīst, ka politiķiem šādu dokumentu parakstīšana ir kampaņas sastāvdaļa, bet «pat ja tā ir, kāpēc asociācijai to neizmantot un nerunāt ar potenciālajiem Saeimas deputātiem? Mēs runājam ar Saeimas komisijām un tad varam atgādināt solījumus,» uzskata I.Zariņš.

Saprašanās memorands ar LPIA, ko trešdien PLL vārdā parakstīja apvienības valdes priekšsēdētājs Guntis Ulmanis un I.Zariņš, pauž atbalstu samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes saglabāšanai preses izdevumiem, savukārt ilgtermiņā – nepieciešamībai izvērtēt 0% PVN likmes piemērošanu.

Tajā arī ir pausta PLL apņemšanās izvērtēt iespēju izstrādāt ilgtermiņa programmu preses izdevējdarbības atbalstam valstī. Memorands paredz valsts dotācijas ieviešanu preses piegādei abonentiem reģionos, informē PLL preses sekretārs Edgars Vaikulis.

PLL un LPIA apņēmušās panākt, lai tiktu pārtraukta reklāmu publicēšana pašvaldību informatīvajos izdevumos (pašvaldību finansētajās avīzēs). Šāda prakse ir klajā pretrunā gan ar pastāvošo likumdošanu, gan ar Eiropas Savienības pamatprincipiem par godīgu komercpraksi, norāda E.Vaikulis.

PLL arī atbalstīs Ministru kabineta (MK) noteikumu pieņemšanu par preses mazumtirdzniecību Latvijā, pakārtojot tos likumam par presi, kā arī MK noteikumu pieņemšanu par autortiesību ievērošanu, veicot reprogrāfisko reproducēšanu.

Apvienība memorandā apņemas izvērtēs iespēju atjaunot 15% likmi iedzīvotāju ienākuma nodoklim, kas tiek iekasēts no autoratlīdzības (honorāra) par publikāciju sagatavošanu presei, zinātnes, literatūras un mākslas darbu radīšanas.

Kā zināms, PLL jau vienojusies par sadarbību ar Latvijas Pensionāru federāciju, Latvijas Kredītņēmēju asociāciju, Latvijas Biomasas asociāciju, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociāciju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, kā arī Veselības aprūpes darba devēju asociāciju. Trešdien pēcpusdienā PLL parakstīja saprašanās memorandu arī ar Latvijas Olimpisko komiteju un Latvijas Sporta federāciju padomi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas