Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Prokuratūra pārliecināta par kratīšanas likumību pie žurnālistes Naglas

Prokuratūrai nav pamata papildus vērtēt kratīšanas likumību un pamatotību Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, liecina ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Arvīda Kalniņa vēstule premjeram Valdim Dombrovskim (JL).

LETA jau ziņoja, ka Dombrovskis iepriekš nosūtīja vēstuli Ģenerālprokuratūrai, kurā lūgts sniegt informāciju par likumības ievērošanu Valsts policijas rīcībā, īstenojot Ilmāra Poikāna aizturēšanu un veicot kratīšanu žurnālistes Naglas dzīvesvietā.

Kā norādīts prokuratūras atbildē, pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrotie fakti procesa virzītājam devuši pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Poikāns, apejot lietotāja autentifikācijas un tiesību pārbaudi un izmantojot speciālās automātiskās programmas, izdarījis patvaļīgu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) datu bāzē saglabāto dokumentu ar fizisko un juridisko personu datiem masveida lejupielādi, apstrādi un izplatīšanu.

Nolūkā novērst iespēju noslēpt nozieguma pēdas, izvairīšanos no izmeklēšanas un nozieguma turpināšanu, Ekonomikas policijas darbinieki Poikānu aizturēja.

Šajā pašā dienā, pamatojoties uz procesa virzītāja pieņemto lēmumu, kuru akceptēja uzraugošais virsprokurors, policija veica kratīšanu Naglas dzīvesvietā. Vēstulē norādīts, ka kratīšanu ar procesa virzītāja lēmumu var izdarīt neatliekamos gadījumos, kad novilcināšanas dēļ meklējamie priekšmeti vai dokumenti var tikt iznīcināti, noslēpti vai sabojāti.

Izvērtējot pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas par faktiem, procesa virzītājs uzskatīja, ka lietas materiāli "nepārprotami norāda uz to, ka pie Naglas var atrasties informācijas nesēji ar Poikāna nelikumīgi lejupielādēto VID EDS datu bāzē saglabāto dokumentu XML datnēm, kā arī cita informācija, dokumenti un priekšmeti, kas satur ziņas par izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, kam varētu būt pierādījumu nozīme kriminālprocesā".

Šādos apstākļos Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore piekritusi kratīšanas veikšanai un neatliekamībai. Nākamajā dienā pēc procesa virzītāja sniegtās informācijas Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis akceptēja veikto kratīšanu un tās rezultātā iegūtos pierādījumus atzina par pieļaujamiem kriminālprocesā.

Izmantojot savas procesuālās tiesības, Nagla Rīgas pilsētas centra rajona tiesā iesniegusi sūdzību par izmeklēšanas tiesneša lēmumu. Ņemot vērā minēto, prokuratūrai nav pamata vērtēt kratīšanas likumību un pamatotību, vēstulē valdības vadītājam norāda Kalniņš.

LETA jau ziņoja, ka VID EDS datu noplūdes lietā aizturētais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns, kurš sabiedrībā plašāk pazīstamas ar segvārdu Neo, apgalvo, ka darbojies viens un viņam nav bijis līdzzinātāju, turklāt arī "Ceturtās atmodas tautas armija" bijis Poikāna paša izdomāts veidojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šonedēļ biežāk uzspīdēs saule un līs visā Latvijā

Šonedēļ Latvijā biežāk uzspīdēs saule un gaiss iesils līdz plus 26 grādiem, tomēr nokrišņi būs novērojami plašākā valsts daļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas